Terugleveren met elektrische auto

Autofabrikanten Hyundai, Renault en Volkswagen bouwen (of zijn dit al aan het doen) straks standaard het bidirectioneel laden in hun elektrische auto’s in. Deze teruglevertechniek zorgt ervoor dat je straks met je elektrische auto, kan terugleveren aan het elektriciteitsnet of zelfs leveren aan je eigen apparaten in huis. Een doorbraak waarop veel partijen op zaten te wachten.

Elektrische auto als thuisbatterij

Voor eigenaren van een elektrische auto én zonnepanelen is dit fantastisch nieuws. Met het oog op het verdwijnen van de salderingsregeling in 2031, is een “thuisbatterij” van 46 KW of meer zéér welkom. Op zonnige dagen de overdag teveel opgewekte stroom opslaan in de elektrische auto en ’s avonds gebruiken in huis of bij een hoge kWh-prijs terugleveren aan de energieleverancier. Dat klinkt goed natuurlijk. Je kunt bovendien zelf instellen hoeveel stroom er in de elektrisch auto moet overblijven, zodat je nog gewoon op weg kan.

Markt voor thuisbatterijen

Een thuisbatterij van 10 KW kost tegenwoordig nog steeds 9000 euro, waardoor je deze eigenlijk nooit terugverdiend. Met deze batterij kan je een gemiddelde woning ongeveer 1 á 2 dagen van stroom voorzien. Dat voelt als een druppel op een gloeiende plaat en dat is misschien ook wel zo. Bovendien lijkt de ontwikkeling van thuisbatterijen wat “vast” te zitten, door de lage vraag ernaar.

Ontlasten elektriciteitsnet

Ook de netbeheerders zijn groot voorstander van energieopslag in elektrische auto’s. Dit kan voor een enorme ontlasting van het elektriciteitsnet zorgen bij zonnige piekmomenten in teruglevering, maar ook van piekmomenten in de levering naar bijvoorbeeld elektrische auto’s toe. Met 2,8 miljoen elektrische auto’s op de weg in 2030 is dat géén overbodige luxe. Het elektrische wagenpark is straks één grote powerbank of elektriciteitscentrale.

Update 24 juli 2023: Bidirectioneel laden: de toekomst van energieopslag en teruglevering met elektrische auto’s

Meer over de elektrische auto

Meer over energieopslag

elektrische auto als thuisbatterij

Bron: Wallbox, We Drive Solar

Geef een reactie