Elke autofabrikant heeft tegenwoordig wel een elektrische auto op de markt. Sterker nog de verschuiving van fossiele brandstof naar elektrisch rijden is overduidelijk. Het schort echter nog aan elektrische auto’s die als thuisbatterij kunnen functioneren. Fabrikant Nissan heeft met de Nissan Leaf al wel een elektrische auto die dit kan. Andere autofabrikanten volgen dat voorbeeld nu ook.
De elektrische auto als thuisbatterij

Arnold Stadjer 18564x gezien 0 reacties
Terugleveren met elektrische auto
Autofabrikanten Hyundai, Renault en Volkswagen bouwen (of zijn dit al aan het doen) straks standaard het bidirectioneel laden in hun elektrische auto’s in. Deze teruglevertechniek zorgt ervoor dat je straks met je elektrische auto, kan terugleveren aan het elektriciteitsnet of zelfs leveren aan je eigen apparaten in huis. Een doorbraak waarop veel partijen op zaten te wachten.
Elektrische auto als thuisbatterij
Voor eigenaren van een elektrische auto én zonnepanelen is dit fantastisch nieuws. Met het oog op het verdwijnen van de salderingsregeling in 2031, is een “thuisbatterij” van 46 KW of meer zéér welkom. Op zonnige dagen de overdag teveel opgewekte stroom opslaan in de elektrische auto en ’s avonds gebruiken in huis of bij een hoge kWh-prijs terugleveren aan de energieleverancier. Dat klinkt goed natuurlijk. Je kunt bovendien zelf instellen hoeveel stroom er in de elektrisch auto moet overblijven, zodat je nog gewoon op weg kan.
Markt voor thuisbatterijen
Een thuisbatterij van 10 KW kost tegenwoordig nog steeds 9000 euro, waardoor je deze eigenlijk nooit terugverdiend. Met deze batterij kan je een gemiddelde woning ongeveer 1 á 2 dagen van stroom voorzien. Dat voelt als een druppel op een gloeiende plaat en dat is misschien ook wel zo. Bovendien lijkt de ontwikkeling van thuisbatterijen wat “vast” te zitten, door de lage vraag ernaar.
Ontlasten elektriciteitsnet
Ook de netbeheerders zijn groot voorstander van energieopslag in elektrische auto’s. Dit kan voor een enorme ontlasting van het elektriciteitsnet zorgen bij zonnige piekmomenten in teruglevering, maar ook van piekmomenten in de levering naar bijvoorbeeld elektrische auto’s toe. Met 2,8 miljoen elektrische auto’s op de weg in 2030 is dat géén overbodige luxe. Het elektrische wagenpark is straks één grote powerbank of elektriciteitscentrale.
Bron: Wallbox, We Drive Solar