Van bron tot eindproduct
De auteurs van het rapport Laura Murphy en Nyrola Elimä hebben veel expertise op het gebied van slavernij en dwangarbeid onder Oeigoeren en Kazachen uit de autonome regio Xinjiang. Murphy en Elimä onderzochten de hele toeleveringsketen van zonnepanelen, van bron tot eindproduct. Op deze manier kwamen veel van de misstanden aan het licht.
Chinese “monopolie” Polysilicium
De grondstof Polysilicium is bij 95 procent van de zonnepanelen het basismateriaal. Van de wereldwijde levering is 40 procent afkomstig uit de Oeigoerse regio. En nog eens 30 procent van de door China geproduceerde Polysilicium is mogelijk beïnvloed door de dwangarbeid uit dezelfde regio. Dit maakt dat maar liefst 75 procent van de wereldwijde productie beïnvloed is door dwangarbeid.
Bewijslast dwangarbeid zonnepanelen
China plaatste totaal 2,6 miljoen onderdrukte burgers in fabrieken en boerderijen in de Oeigoerse regio. Volksrepubliek China houdt vol dat de arbeiders vrijwillig zijn geplaatst, maar het rapport stelt iets anders vast. Volgens de onderzoekers is duidelijk dat arbeiders onder constante dreiging van heropvoeding en internering geplaatst zijn. Het rapport vertelt hier meer over.
Kamervragen voor Kaag
Het rapport leidde tot een aantal kritische Kamervragen aan het adres van minister Kaag. Leden van GroenLinks en CDA wilden weten hoe Nederland na de bekendmaking van het rapport omgaat met de invoer van Chinese zonnepanelen uit de besmette regio. GroenLinks ging zelfs nog een stapje verder en wilde weten of een importstop op alle producten met Polysilicium uit de regio tot de mogelijkheid behoort.
Besmette panelen in Nederland
Inmiddels is bekend dat ongeveer 86 procent van de in Nederland ingevoerde zonnepanelen afkomstig zijn uit de Oeigoerse regio. Hiervan wordt ook een groot deel weer geëxporteerd naar andere Europese landen. Minister Kaag heeft na eerder uitstel inmiddels ook antwoord gegeven op de Kamervragen.
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.