Autoriteit Consument en Markt (ACM) kondigde afgelopen week aan dat particuliere zonnepaneelbezitters straks ook echt een certificaat moet kunnen tonen van hun zonnepanelen. Dit certificaat voor zonnepanelen bewijst dan dat de set voldoet aan de "nieuwe" Europese aansluiteisen.

Certificaat voor zonnepanelen

      13145x gezien   13 reacties

Ontheffing certificaat voor zonnepanelen

Door de komst van de Europese verordening Requirements for Generators (RfG) zijn de technische eisen van zonnepanelen sinds 27 april 2019 strenger. De netbeheerder moet sindsdien controleren of nieuwe zonnepanelen ook voldoen aan deze eisen. Tot nu toe was er echter nog geen certificaat beschikbaar waarmee de zonnepaneelbezitter dit kan aantonen. Het ACM verleende daarom een ontheffing van deze verplichting aan de energiemarkt.

Certificaat straks wel beschikbaar

Twee jaar na de invoering van de RfG besluit het ACM nu dat de energiemarkt voldoende tijd heeft gehad om de certificering op te tuigen. Vanaf 27 april 2021 moeten fabrikanten dan ook echt een certificaat meeleveren dat aantoont dat de (installatie van) zonnepanelen voldoen aan de Europese aansluiteisen.

Wie levert dit certificaat?

Het is niet helemaal duidelijk wie straks verantwoordelijk is voor het aanleveren van het certificaat. Praktisch gezien zou de installateur van de zonnepanelen deze kunnen overhandigen na het installeren van de zonnepanelen. Deze ontvangt het certificaat dan op haar beurt weer van de fabrikant. Het ACM laat deze route echter over aan de energiemarkt, maar deze heeft hierover nog geen informatie naar buiten gebracht.

Bron: ACM

13 reacties op “Certificaat voor zonnepanelen straks verplicht”

 1. van Elmpt

  Heb al sinds 2 jaar zonnepanelen van enexis. Wie en hoe zorgt ervoor dat ik dit certificaat krijg??????????

 2. Henk

  Wat betekend dit voor reeds geïnstalleerde panelen (bv 2016)

 3. Pieter

  Denk dat een familielid van een “bestuurder” wel zo’n monopolie bureau’tje creëert..
  Net als dat KIWA bureau’tje wat ook het monopolie heeft voor de uitgifte van “Chauffeurskaarten” a raison € 141,57..
  Produktiekosten max €5..

 4. Brendan

  Voor de mensen die hier met vragen reageren even het volgende:
  1. Dit gaat over de panelen zelf en niet over je installatie. Je installateur levert je bij een nieuwe installatie een certificaat maar die krijgt hij simpelweg van de fabrikant. Als er geen certificaat bij zit mag hij ze niet plaatsen (vanaf 27 april 2021)
  2. Alles wat voor 27 april 2021 geplaatst is hoeft geen certificaat. Je hebt er verder ook niks meer aan. Een auto gemaakt in 2000 hoeft ook niet aan de emissie regels van 2021 te voldoen, hetzelfde geld nu voor deze certificaat voor zonnepanelen.

 5. Hans

  Er wordt van uitgegaan dat de zonnepanelen door een installateur geplaatst worden, maar ik heb dat zelf volgens de regels gedaan en bij vervanging wil ik dat weer zelf doen. Dat scheelt heel veel geld en dus kortere terugverdienperiode. Hoe kom ik dan aan een certificaat? Weer geldklopperij of mensen op onnodige kosten jagen?

 6. Marcel van der heijden

  Mijn panelen liggen nog geen jaar nl 16-5-2020
  At betekend dat voor mij

 7. Adeo

  Certificaat moet verplicht worden en uitgegeven door een gecertificeerd bedrijf wat onafhankelijk werkt van de installateur.
  Onze installatie wordt binnenkort voor de 4de keer aangepast omdat er onder de installateurs dikke prutsers zitten (en nee, wij hebben niet gekeken naar de goedkoopste installateur bij de aanschaf van de pv installatie).
  Pas na het meemaken van kortsluiting en brandschade wordt het je wel duidelijk.
  Kost een paar cent (wij hebben nu 2 keer een onafhankelijke keuring laten uitvoeren) .
  Het is nog steeds bijzonder droevig gesteld.
  Je moet er ook op bedacht zijn dat het verbond van verzekeraars inmiddels ook andere regeltjes hebben voor PV Installaties.
  Klinkt hard maar wij hebben ons lesje geleerd.

 8. piet

  Ik neem dan aan dat je 3 certificaten moet hebben
  1 x zonnepanelen
  1x omvormer\
  1x installateur

  alleen en papiertje van panelen zegt helemaal niets, de uitvoering moet geschieden door is ook weer helemaal vrijblijvend, Of gaat de netbeheerderzonnepanelenpolitie straks elke maand door de wijk rijden ?

 9. D.Dietvorst

  Leuk zo’n nieuwsbrief, maar nu weet ik nog niets.

  Als er een verplichting komt laat het dan a.u.b. via de installatie branch lopen dan is er op kwaliteit te filteren.
  En krijg je niet allerlei gezeik met instanties achteraf.
  De Overheid is geen ster in regelingen weten we uit ervaring.

 10. Winfried Temme

  Geldt de nieuwe regeling (die dus alleen betrekking heeft op nieuw geïnstalleerde zonnepanelen) ook voor huurders?

Geef een antwoord

Of