windmolen
Een windmolen (of windturbine) laten installeren is een enorme opgave en vergt de nodige expertise. Er zijn grofweg 3 soorten windmolens op de Nederlandse markt verkrijgen.

Mini windmolen

Een mini windmolen kost tussen de 600 en 3000 euro en heeft meestal een windsterkte van 5,5 m/s nodig. Dit komt eigenlijk alleen in de kustgebieden voor. Binnen de technische levensduur (20 jaar) van de molen wordt de aanschaf ervan meestal niet terugverdiend. De windturbine kan in de tuin geplaatst worden, maar er zijn ook versies die op de nok van uw woning geplaatst kunnen worden. De aanschaf van deze molen is eigenlijk alleen interessant vanuit milieuoverwegingen. De opgewekte stroom met deze molen kost tussen de 25 en 35 cent per kWh.

Kleine windmolen

Een kleine windmolen (foto: bron EAZ Wind) kost rond de 40.000 euro. De levensduur van deze kleine windmolen is langer dan 20 jaar. Afhankelijk van de locatie kan de kleine windmolen zo’n 35.000 kWh per jaar produceren. De geschatte terugverdientijd ligt tussen de 6 en 10 jaar (incl. SDE+ subsidie). Bij een windsnelheid van 7,2 m/s is het nominale vermogen 10, 15 of 25 KW.

Grote windmolen

Een grote windmolen is voor particulieren niet haalbaar. Deze hebben we daarom verder niet meegenomen in dit artikel.

Windkaart-NL-klein

In stedelijke gebieden is het belangrijk dat de windmolen op een minimale hoogte van 20 meter wordt geplaatst. Dit bij voorkeur in een windrijk gebied. Op onderstaande windkaart kunt u nazien of een windmolen op uw locatie gunstig is. Ook via de Windatlas kunt u de windsnelheden op uw locatie inzien.

Voor het plaatsen van een kleine windmolen is vaak een vergunning nodig. Welke vergunningen hiervoor nodig zijn en welke procedures u moet doorlopen verschilt per gemeente. Het is daarom verstandig om hiervoor in een vroeg stadium contact op te nemen met uw gemeente.

Subsidie

Voor de aanschaf van de kleine windmolen kan gebruik worden gemaakt voor SDE+ subsidie. Deze subsidie wordt uitgegeven door het Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Er zijn jaarlijks meerdere subsidierondes waar u zich kunt inschrijven. Via de gemeente of provincie is er wellicht ook nog een mogelijkheid om subsidie te verkrijgen.

Btw terugvragen

Voor eigenaren van zonnepanelen is er een mogelijkheid tot het terugvragen van de btw over de aanschaf. Of dit voor de aanschaf van een windmolen ook geldt, is niet geheel duidelijk. Wij adviseren u daarom contact op te nemen met de Belastingdienst.

Salderingsregeling

Als u energie gaat terugleveren dan wordt dit door uw energieleverancier op de jaarafrekening verrekend met uw afgenomen energie. Dit heet salderen.De huidige salderingsregeling is tot 2023 gegarandeerd. De salderingsregeling is alleen beschikbaar voor aansluitingen t/m 3×80 ampère (kleinverbruik).

Elektriciteitsmeter

Alle nieuwe (slimme) digitale elektriciteitsmeters die Enexis Netbeheer plaatst, kunnen standaard de teruglevering meten. Heeft u nog een oude digitale of analoge meter? Dan kan het zijn dat u een nieuwe meter nodig heeft. Om een terugleververgoeding te kunnen krijgen is het noodzakelijk dat u een geschikte meter heeft. Neem altijd vooraf contact op met de netbeheerder om de geschiktheid van de meter te controleren.

De aansluitwaarde van uw aansluiting

Windmolens vragen meestal een hoog vermogen (Kilowatt). De aansluitwaarde van uw aansluiting bepaalt het vermogen dat u maximaal kunt plaatsen. Als u meer vermogen nodig heeft dan uw aansluiting aan kan, kan er een onveilige situatie of vervelende storing ontstaan. Neem altijd van te voren contact op met uw netbeheerder om de aansluitwaarde van uw aansluiting te controleren.

Brutoproductiemeter

Voor deelname aan de SDE+ subsidie dient de productie van de windmolen geregistreerd te worden door een brutoproductiemeter. Voor kleinverbruikersaansluitingen (t/m 3x80A) kunt u een brutoproductiemeter aanvragen via Enexis Netbeheer (of uw eigen netbeheerder). De kosten voor installeren van een brutoproductiemeter zijn € 72,60.

Als u de kleine windmolen door een leverancier of installateur laat plaatsen dan sluit u meestal een onderhoudscontract met dezelfde partij af. Als u de kleine windmolen zelf aansluit dan is het mogelijk om een onderhoudscontract bij een specialist af te sluiten. U kunt de windmolen natuurlijk ook zelf onderhouden.

  • Was deze pagina nuttig?
  • ja   nee
Deel deze pagina..