15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 29)
 • Auteur
  Berichten
 • #76954
  Wil
  Deelnemer

  Aangezien mensen met een digitale meter steeds meer benadeeld worden t.o.v. een analoge meter , mijn vraag heeft er iemand ervaring met het aanvragen van een lekker ouderwetse analoge meter die ook terug kan draaien? ik wil nl. zeker gezien de toekomst , dat je meer moet betalen voor afgenomen stroom t.o.v. de terug geleverde stroom waarschijnlijk komt ook het BWT voordeel te vervallen, af van mij digitale meter.

  #56499
  paul
  Deelnemer

  ik heb nog een oude siemens meter in de mk zitten.
  naar mijn weten zou deze meter gewoon terug moeten draaien op het moment dat ik teruglever.
  kan iemand dit bevesigen

  #56519
  ZEP
  Sleutelbeheerder

  Hier vind je alle geschikte meters. Wanneer je mij een e-mail stuurt met de adresgegevens kan ik exact controleren wat voor type meter er in de meterkast zit.

  #56525
  jldbnl
  Deelnemer

  Beetje flauw om met een lijst van slimme meters komen aanzetten, als iemand vraagt of z’n feraris meter zal teruglopen.

  #56530
  Schuldink
  Deelnemer

  Op de ferraris meter moet je bloedzuinig zijn en nooit laten vervangen
  Dit kan niet verplicht worden.
  Die meter loopt keurig terug en bespaart je een hoop rompslomp
  Bert

  #56531
  Schuldink
  Deelnemer

  Waarom wordt ik door enexis constant gewezen op de aanschaf en alle aantrekkelijke mogelijkheden van een slimme meter
  In het nieuws wordt steeds meer gesproken over de nadelen ervan.
  Lees bijv stentor van 22april pagina 7
  Ik verwacht van enexis een eerlijke en volledige voorlichting.
  Nergens lees ik bij het aanmelden dat de ferraris meter kan blijven zitten en dat dit wettelijk geregeld is. Lees hierbij ook het commentaar van de consumentengids.
  Ook biedt het invulformulier deze mogelijkheid niet.
  Dit maakt mij wantrouwend wat op zich helemaal niet nodig is.
  De hele site staat bol van info behalve dit onderwerp

  #56577
  ZEP
  Sleutelbeheerder

  Beste Schuldink,
  De slimme meter is geschikt om teruglevering betrouwbaar te registreren en beschikt hiervoor over meerdere telwerken. De draaispoelmeter (Ferrarismeter) is nooit bedoeld om teruglevering te registreren. Fabrikanten van draaispoelmeters hebben in het verleden hun meters niet laten ijken voor terugdraaien. Wij kunnen daarom niet garanderen of deze draaispoelmeters de teruglevering van energie correct registreert.
  Groet,
  Monique

  #56578
  Schuldink
  Deelnemer

  enexis

  Dit is inderdaad iets wat ik mij tot op heden op zich niet gerealiseerd heb.
  Het weegt echter niet op tegen de voordelen te weten
  Wat gaat er in 2017 door minister Kamp beslist worden over de tarieven van teruglevering.
  Dat weet nog niemand.
  In spanje krijgen we binnenkort zonbelasting op zonnepanelen. Echt waar want ik weet het uit ervaring.
  De zon is daar wel gratis maar zodra een zonnestraal binnen de 12 mijlszone komt moet je er voor betalen.

  Over het afwijken maak ik me op zich niet zoveel zorgen.
  De meter op zich is geijkt dus de mechaniek is zuiver ingesteld wat volgens mij voor heen als voor terug geldt. als de verschillen inderdaad heel groot geweest zouden zijn dan was er mi wel veel protest gekomen van de energieleverende bedrijven die dit aangezwengeld zouden hebben om dit wettelijk te verbieden. Een klein onderzoek uwerzijds zou hier inderdaad een bijdrage aan kunnen leveren en ook vermeldenswaard bij de diverse consumentenorganisaties.

  Overigens bij http://www.alieexpress.com kun je hele mooie kWh meters kopen voor 15 euro inclusief verzendkosten CE gekeurd volgens iec 61036 met een nauwkeurigheid van klasse 1
  zet ik er een achter elke aardlekautomaat voor dat geld. dus ik heb er drie besteld.
  Maar dat zal wel niet officieel geijkt zijn maar wijkt vast niet af. je kunt hem dan mooi vergelijken met de officiële meter zowel heen als terug.
  Wat meet deze allemaal.
  spanning
  werkelijke stroom
  werkelijk vermogen
  cos phi factor
  frequentie
  totaal kWh geleverd
  aantal kWh heen geleverd
  aantal kWh terug geleverd
  restant kwh
  hij meet van 20 ma tot max 65 ampere dus meer dan genoeg
  hij past gewoon op de dinrail dus de installateur of jezelf kan hem zo aansluiten
  en alles is te resetten dus meten is weten en kijk maar op de site.
  Je krijgt dan nog veel meer gegevens als van de slimme meer die op zich tig keer zoveel kost want gratis is natuurlijk niet waar want we betalen hem allemaal weer aan het eind met het vastrecht.
  Maar laten we eerlijk zijn
  Wie koekeloert nu elke dag in de meterkast
  ik doe het een keer en dan weet ik genoeg.
  En wat telwerken betreft ik heb er straks 3 keer 4 is 12

  bert

  #62314
  Hans1959
  Deelnemer

  De Ferraris meter draait echt wel goed terug en is de allerbeste voor zonnepanelenbezitters bij salderen.

  #76961
  Jan van de Boel
  Deelnemer

  Ik denk dat dat niet gaat. Momenteel heb ik nog een meter met een draaischijf. Maar Enexis is de eigenaar van de meter en wil hem binnenkort vervangen voor een slimme meter. Ik kan dit niet tegen houden.

  #76975
  Mia
  Deelnemer

  Hey Wil! Je eerste zin snijd al geen hout (of slaat de plank volledig mis). Je moet je denk ik afvragen waarom mensen een analoge meter zo graag willen behouden? De enige geldige reden is dat salderen niet afhankelijk is van de jaarafrekening, maar automatisch gebeurt door de meter. Elke financiële redenatie is ongeldig. Waarom?

  – De salderingsrgeling is gereld in de Elektriciteitswet artikel 31C
  – ALS salderen gaat veranderen (negatief of positief) dan zal ook de analoge meter sneuvelen (rechtsongelijkheid op basis van de meter MAG simpelweg niet)
  – Het netwerk wordt gedigitaliseerd
  – Dat salderen negatief gewijzigd gaat worden is suggestief. Er gaan juist steeds meer geluiden op dat de salderingsregeling positiever wordt of gehandhaafd blijft ná 2020.
  – Het aanschaffen van zonnepanelen was sowieso wel HEEL erg gunstig met salderen, subsidie, btw teruggave. Dus misschien zijn we ook wat verwend geraakt.

  Wat ik wel snap is dat mensen vaak onwetend zijn op dit gebied. Ze praten elkaar allemaal na en maken het verdwijnen van de analoge meter veel te groot.

  Tot slot: Je bent helemaal niet verplicht om een slimme meter te accepteren. Dat Enexis de analoge meter wil vervangen is wel verplicht (mist afgekeurd of andere geldige reden), maar dit kan ook een gewone digitale meter zijn of de uitlezing op afstand uit laten schakelen is ook een optie.

  #76996
  R
  Deelnemer

  Beste Jan, je bent niet verplicht een zgn slimme meter te accepteren. Het kan wel zo zijn dat je meter vervangen moet worden, als het type is afgekeurd. Zie o.a. https://www.agentschaptelecom.nl/documenten/publicaties/2018/juli/16/overzicht-afgekeurde-meters en https://www.privacybarometer.nl/nieuws/3854/Slimme_meter_weigeren en https://www.consuwijzer.nl/energie/energiemeter/de-slimme-meter

  Als je dan een nieuwe meter moet krijgen, dan ben je nog steeds niet verplicht een meter die zelf de meterstanden doorgeeft te laten installeren. En als er geen andere meter is, dan kun je vragen of ze aantoonbaar de uitleesfunctie uit willen schakelen.

  Helaas wordt er flink gespind door overheid en energieleveranciers, omdat ze graag heel veel informatie van iedereen willen hebben. Zo kunnen ze precies zien wie wanneer wel en niet thuis is, en ‘t is maar wachten tot die gegevens gebruikt of misbruikt worden om af te leiden of je verbruikspatroon niet afwijkt van het gemiddelde. Want alles dat afwijkt (ook als je wat zuiniger bent dan normaal) is natuurlijk verdacht! Je bent voor je het weet een staatsgevaarlijke terreurverdachte (of ongeautoriseerd samenwonende).

  Het fabeltje dat je minder energie gaat verbruiken door een slimme meter is natuurlijk klinkklare onzin. Als je wil weten wat je nu verbruikt kun je dat al perfect zien op een ouderwetse analoge meter…

  #77004
  Frans
  Deelnemer

  Dag Wil,

  Enige wat ik weet is dat je bij de slimme meter meer betaald voor wat je afneemt dan voor wat je terug krijgt en alleen dat al maakt een analoge meter interessant!
  Dus MiaB, rechtsongelijkheid is hier gewoon een feit en in mijn ogen wordt daar tegen opgetreden door iedereen zo vlug als mogelijk van een nieuwe meter te voorzien zodat diegene die nu nog “geluk” hebben met hun analoge meter straks ook “gefopt” worden..

  Het is niet voor niets dat wanneer je je zonnepanelen gaat registreren dat ze dan zo vlug als mogelijk een nieuwe meter komen hangen. Ze zijn er als de kippen bij met een fantastische uitgebreide brief over de voordelen en waarom je vandaag nog de aanvraag zou moeten doen.. Bij mij viel dat kwartje wel erg vlug toen er in de brief over “gratis” en “zo snel mogelijk” werd gesproken… een korte zoektocht op het WWW wees al vlug uit dat je zo lang als mogelijk je draaischijf meter moet laten hangen (als deze tenminste ook geschikt is om terug te tellen). Praktijk voorbeelden genoeg in onze wijk van mensen die wel of geen slimme meter hebben en dit met elkaar vergeleken hebben…

  Mvg, Frans

  #77006
  Reinder
  Deelnemer

  Jan van de Boel;”Ik denk dat dat niet gaat. Momenteel heb ik nog een meter met een draaischijf. Maar Enexis is de eigenaar van de meter en wil hem binnenkort vervangen voor een slimme meter. Ik kan dit niet tegen houden.”
  Geen enkel energiebedrijf kan iemand een slimme meter opdringen.
  Iedereen mag de slimme meter weigeren!
  Je mag zelfs de slimme meter weigeren die ‘op afstand uitlezen’ heeft uitgeschakeld.
  Je krijgt dan een digitale niet slimme meter.
  Zelf weiger ik de slimme meter al drie jaar!
  Enexis wil eigenlijk alleen slimme meters plaatsen en niet de domme digitale meter, daarom heb ik nog de meter met draaischijf.
  Alleen met slimme digitale meters kunnen ze in de toekomst verdienen aan JOUW zonnepanelen, dat kan niet met domme digitale meters.
  Soms schermen ze met een lijst van Verispect waarop afgekeurde meters zouden staan, maar dat is een waardeloze lijst waarmee je elke meter aan zou kunnen wijzen als zijnde afgekeurd.

  Dus gewoon weigeren en je houdt je draaischijfmeter die blijkbaar niet meer is afgekeurd.

  [Bericht aangepast door moderator ivm overmatig gebruik hoofdletters. Zie forumregels]

  #77007
  Reinder
  Deelnemer

  Als je eenmaal de meter met draaischijf kwijt bent krijg je hem NOOIT terug!
  Maarrr… je mag wel eisen dat je een domme digitale meter krijgt!
  Dus geen slimme sluwe meter met ‘op afstand uitlezen’ uitgeschakeld, maar een digitale meter die ook niet ‘slim / sluw’ gemaakt kan worden.

15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 29)
 • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.