Tags: 

3 berichten aan het bekijken - 1 tot 3 (van in totaal 3)
 • Auteur
  Berichten
 • #89965
  Kapteijns
  Bijdrager

  Als je een drie-fase aansluiting hebt en een een-fase omvormer maakt het nu niet uit of je veel op een-fase terug levert zolang het huidige systeem van salderen tot 1 jan. 2023 blijft bestaan.
  Maar daarna???
  Mijn verbruik is verdeeld over de drie fasen, L1 – L2 – L3. Mijn een-fase omvormer is bijv. aangesloten op L1. Ik ga dan toch de geleverde energie, meeste op L2 en L3, en beduidend minder op L1, betalen en lever dan veel zelf opgewekte energie op L1 terug waar ik na 1 jan. 2023 waarschijnlijk beduidend minder voor terug ontvang en in 2031 niets meer zal ontvangen.
  Is het dan niet wenselijk als je nu nog een omvormer moet kopen om voor een drie-fase omvormer te kiezen????
  Gijs.

  #89978
  ZEP
  Sleutelbeheerder

  Beste @gkapteij

  In de situatie die u schets heeft u geen nadeel als de salderingsregeling verdwijnt. De teruglevering en/of verbruiken van alle fasen worden in de meter met elkaar verrekend. Als u op fase L1 de zonnepanelen heeft aangesloten en u wekt bijvoorbeeld 10KW op en u verbruikt op fase L2 en L3 gezamenlijk 8KW dan registreert de meter het saldo. Dus 2 KW aan teruglevering. Als de situatie een uur lang zo blijft, dan loopt het teruglevertelwerk met 2 kWh op.

  De verdeling van de invoeding over fasen is vooral belangrijk om scheefvoeding (en eventuele spanningspieken) te voorkomen. op 1-fase mag maximaal 5KW geplaatst worden. Daarboven moet worden overgestapt naar een meerfasige aansluiting (in de praktijk 3-fase) en dus 3-fase omvormer.

  Groetjes,
  Arnold

  #90270
  Countr
  Bijdrager

  In het linkerplaatje in deze post zie je hoe meters behoren te werken, dat is dus zoals ZEP schrijft.
  In dat topic kun je lezen dat het is voorgekomen dat er meters geïnstalleerd zijn geweest die anders werken, maar dat waren dus ‘kapotte’ meters, welke hersteld moesten worden. Zie ook dit topic bij Tweakers.

3 berichten aan het bekijken - 1 tot 3 (van in totaal 3)
 • Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.
Deel deze pagina!