Oorsprong Nederlandse stroom

Uit alle Nederlandse stopcontacten komt 230 volt. Hoewel de elektrische spanning overal hetzelfde is, wordt deze stroom  uit verschillende bronnen opgewekt: duurzame of ‘grijze’ energiebronnen. Energie uit Kolen-, gas, of kerncentrales zorgen voor de huidige klimaatverandering. Energie uit duurzame energiebronnen gaan deze klimaatverandering juist tegen. Energieleveranciers mogen pas melden dat zij groene stroom verkopen als zij genoeg Garanties voor Oorsprong (GvO’s) hebben. Eén garantie verzekert dat er ergens in Europa 1000 kWh aan duurzame energie is opgewekt. Om meerdere klanten te voorzien van echte groene stroom, zijn dus meerdere GvO’s nodig.

Garantie van oorsprong

Op dit moment kost het opwekken van groene stroom meer geld dan het opwekken van grijze stroom. Bij veel leveranciers betaal je echter net zo veel voor groene als voor grijze stroom. Dit komt enerzijds door de subsidies voor groene stroomproducten vanuit de overheid. Anderzijds komt het doordat de energieleverancier GvO’s kan kopen voor weinig geld. De stroom die de energieleverancier opwekt is eigenlijk grijs, maar kan op deze manier verkocht wordt als groene stroom. De prijs van een Garantie van Oorsprong is zo laag, omdat er minder vraag dan aanbod is.

Keuze voor duurzaam

Wise, een organisatie die zich inzet voor schone energie, geeft aan dat de vergelijkingssites vooral op prijs selecteren en niet op het volledige duurzame beleid van een energiebedrijf. Hierdoor is het voor klanten die op basis van duurzaamheid hun energieleverancier willen kiezen moeilijk om het onderscheid te maken. Vaak leveren bedrijven op papier groene elektriciteit, maar die is dan afkomstig van goedkope opwekking in kolencentrales en 'vergroend' door de aankoop van certificaten. Dit heeft een misleidend effect op de consument.

Meer over de energietransitie

 Is uw stroom groen?

Op de website van energieleveranciers en op uw jaarafrekening staat een stroometiket. Hierop staat hoe de stroom is samengesteld die de energieleverancier het afgelopen jaar verkocht.

2 reacties op “Hoe groen is groene stroom?”

  1. Henk Doedens

    Geachte Waldie,

    Een bedrijf dat zonnepanelen levert en installeert geeft garantie op de montage. De panelen zelf zijn gespecificeerd voor het doorstaan van extreme omstandigheden zoals sneeuwlast en winddruk. Deze gegevens zijn te vinden in het specificatieblad wat bij de levering aanwezig hoort te zijn. Zelf controleren van de bevestiging op het dak is ondoenlijk. De montagerails bevinden zich onder de panelen.
    Ik zou me maar geen zorgen maken. Zolang het dak niet van het huis waait blijven de panelen wel op hun plaats.

    Henk Doedens, Schildwolde

  2. de Rijk

    Geachte mevrouw of mijnheer,

    Ik las de stelling: “Controleert u uw installatie extra voor extreme weersomstandigheden?”
    Interessant de antwoorden.
    Hoe kun je uit voorzorg extra stevig laten monteren?
    Hoe controleer je na iedere storm en verstevig je indien nodig?
    Je mag er toch van uitgaan, dat je een solide en professionele montage van je zonnepanelen hebt gekregen.
    Een vreemde stellingen in mijn ogen.

    Waldie de Rijk, Maastricht

Geef een reactie