Ondernemers bereiden zich voor op de duurzaamheidsovergang

Ondernemers bereiden zich voor op de volgende fase van de duurzaamheidsovergang, waarbij een toename in elektriciteitsverbruik centraal staat. De belangrijkste thema's zijn momenteel netcongestie, terwijl meterkasten nog niet zijn aangepast voor zelfconsumptie en batterijopslag. Voorheen werd slechts af en toe stroom gebruikt voor bijvoorbeeld een tv of waterkoker, maar tegenwoordig is er gedurende een groot deel van de dag constant stroomverbruik, bijvoorbeeld voor het opladen van elektrische auto's of het leveren van stroom door zonnepanelen.

Piekbelasting vormt risico voor meterkasten

De piekbelasting legt niet alleen druk op het stroomnet, maar ook op onze meterkasten. De Jong waarschuwt dat als alles tegelijk wordt ingeschakeld, de kasten oververhit kunnen raken. Hij voorspelt dat alle meterkasten binnen tien jaar moeten worden vervangen vanwege de toenemende stroombelasting, die ze niet aankunnen, waardoor ze kunnen smelten.

Zonnepanelen presteren goed tijdens lentedagen

Ook zonnepanelen presteren goed tijdens de eerste zonnige lentedagen, aldus De Jong. Hij benadrukt het belang van goede informatievoorziening aan particulieren, bedrijfseigenaren en pandeigenaren. Het is cruciaal om te controleren of de maximale uitgangswaarde overeenkomt met de zekeringwaarde, om problemen te voorkomen.

Meer over het aansluiten van zonnepanelen

Bron: Omega

  • Jouw feedback
  • 1   0

Geef een reactie