4 berichten aan het bekijken - 1 tot 4 (van in totaal 4)
 • Auteur
  Berichten
 • #137532
  GB
  Deelnemer
   @socrates

   Na de werkzaamheden van de monteur van onze netwerkbeheerder, waarbij hij onze nieuwe groepenkast heeft aangesloten van 1 fase naar 3 fasen en tevens een nieuwe “slimme meter” heeft geïnstalleerd, wilde de omvormer (Zonneplan One) niet meer opstarten en bleven de rode lampjes knipperen. Tevens sprong de aardlekschakelaar er een aantal keer uit. Dit gebeurde niet ineens zoals bij kortsluiting, maar na een 15 a 20 seconden.
   De omvormer bleek defect en we hebben inmiddels een nieuwe aangeschaft. We proberen nu de schade vergoed te krijgen bij de netwerkbeheerder, maar deze heeft de claim afgewezen omdat deze slechts aansprakelijk zegt te zijn voor het werk in de meterkast en niet voor de zaken daarbuiten. Wij kunnen op dit moment niet aantonen of er daadwerkelijk een fout door de monteur gemaakt is, maar feit is dat tijdens de werkzaamheden van de monteur de omvormer uitviel en geen data/stroom meer produceerde (data beschikbaar)
   De via Zonneplan verkregen Error log geeft: Errorcode AC disconnect en de Vendor error code 24 Master phase 1 no grid error en code 73 Slave phase 1 no grid error.
   Weet er hier wellicht iemand wat deze codes betekenen of dat wij met deze data ook feitelijk kunnen aangeven dat de monteur een fout heeft gemaakt of dat de omvormer de geest heeft gegeven bij het opnieuw opstarten na stroomonderbreking (?)
   Zie de upload met datagegevens.

   Bijlagen:
   Je moet inloggen om bijgevoegde betanden te bekijken.
   #137625
   sunnylover
   Deelnemer
    @sunnylover

    Ik heb dit vaak gehoord, dat na een meter wisseling er in huis elektronica defect raakt. Dit komt omdat de monteurs bijna nooit de moeite nemen om even alle groepen uit te schakelen. Als ze dan bezig gaan met de meter wissel, doen ze dit vaak ook nog onder spanning (ze nemen niet de moeite om de hoofd diazed smelt veiligheid los te draaien. Het gevolg bij het losnemen en weer opnieuw vast zetten van de fasen zijn piekspanningen. Laat het voor de mensen die dit lezen een les zijn en zet zelf alle groepen in de meterkast uit vóórdat de monteur begint met zijn werk. Pas als hij helemaal klaar is de groepen weer aanschakelen.

    Het feit dat de aardlekschakelaar er pas na enkele seconden afschakelt, heeft te maken met het feit dat het power relais in de omvormer vertraagt aanschakelt doordat de elektronica die meet of er spanning wordt gedetecteerd er enkele seconden over doet voordat de omvormer aan het net wordt gekoppeld.

    #141259
    Mia
    Deelnemer
     @mortyr

     @socrates, als je een wijziging van 1-fase naar 3-fase krijgt dan verandert er toch ook het nodige in de groepen van de meterkast? Ik stel voor dat je hier voor een groep had van 25A voor de 1-fase omvormer. De Zonneplan One is sowieso 4,4 KW of 5,5 KW dus deze heeft minimaal 20A of 25A nodig. Als er dan een 3-fase is aangesloten van 25A dan moet je groep afgezekerd zijn op 16A anders vliegt ie eruit?

     De Zonneplan ONE is gewoon een SAJ R5 S2 omvormer. Handleiding: https://kleventa.nl/imageupload/images/30/39/51/1086/1944/Handleiding%20SAJ%20R5%20serie%20Nederlands%20enkel-fase.pdf

     Code 24 betekent: 24 Netstroomverliesfout master
     Code 73 betekent: Netstroomverliesfout slave

     Misschien dat het probleem niet in de omvormer zat, maar in de aansluiting op de groep.

     #141461
     Minze
     Deelnemer
      @minze-broersma

      Kan me niet voorstellen dat de monteur van netbeheer een fout kan maken die dit defect oplevert.
      Behalve dan het niet netjes uitschakelen van alle groepen voor aan de werkzaamheden word begonnen, dat waarschijnlijk de oorzaak zoals sunnylover al aangeeft.

      Echter de meterkast is niet het domain van de de energieleveraar, die gaat tot aan de aansluiting.
      Dat uitschakelen had je zelf moeten doen.
      Je mag echter wel verwachten dat de monteur het advies geeft om eerst alles netjes uit te schakelen, hij is tenslotte de deskundige op dit gebied.

     4 berichten aan het bekijken - 1 tot 4 (van in totaal 4)
     • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.