stappenplan-warmtepomp

Voor u begint: oriënteren

Hieronder vindt u alles wat u moet weten voordat u gaat starten met het installeren van een warmtepomp.

De kosten van een warmtepomp zijn sterk afhankelijk van het type warmtepomp dat u laat installeren. In 2017 lagen de kosten van een warmtepomp tussen de € 4000,- en € 20.000,-.

Soort warmtepompGemiddelde prijs inclusief installatie
Lucht-water€ 10.000,- tot € 15.000,-
Lucht-lucht€ 4000,- tot € 8000,-
Grond-water€ 15.000,- tot € 25.000,-
Water-water€ 15.000,- tot € 20.000,-
Hybride€ 5000,- tot € 7000,-

Het berekenen van het rendement van een warmtepomp is een lastige opgave. Vaillant heeft hiervoor een warmtepompselector gemaakt. Op deze manier kunt u eenvoudig beslissen wat de mogelijkheden zijn voor het installeren van een warmtepomp.

De benodigde ruimte voor het installeren van een warmtepomp is afhankelijk van het vermogen van de warmtepomp en de soort grond waar de bron geïnstalleerd wordt. Ook de te verwarmen oppervlakte heeft een sterke invloed op de benodigde ruimte. Deze kan soms 3 keer zo groot zijn.

Voor de aanschaf van een warmtepomp is vanaf 1 januari 2016 de mogelijkheid om een investeringssubsidie (ISDE) aan te vragen. Ook kan de website energiesubsidiewijzer.nl u verder helpen en zijn er mogelijkheden om een duurzame lening af te sluiten. Een voorbeeld hiervan is de Energiebespaarlening. Het huren van een warmtepompinstallatie behoort ook tot de mogelijkheden. Deze mogelijkheid wordt u geboden door fabrikanten.

Door het Wijzigingsbesluit bodemenergiesystemen is vanaf 1 juli 2013 in Nederland voor zowel een open als een gesloten systeem een vergunning nodig. Tevens geldt er een meldingsplicht. Informatie hierover vindt u bij uw gemeente of provincie.

Obm vergunning

Voor een gesloten systeem met een vermogen groter dan 70 kW kan ook een Omgevingsvergunning beperkte milieutoets (OBM) verplicht gesteld worden. Uw systeem wordt ingevoerd in het Landelijke Grondwaterregister (LGR).

Provinciale milieuverordening

Voor een open systeem is een vergunningstoetsing nodig van de provincie (PMV) in het kader van de grondwaterwet.

Een warmtepompinstallatie verdient de nodige aandacht en onderhoud. Het is daarom sterk aan te raden om een contract af te sluiten voor de verzekering en onderhoud van de warmtepomp. Meestal biedt de installateur u deze mogelijkheden aan.

Uw aansluiting en warmtepomp

Het vermogen van uw warmtepomp kan effect hebben op uw huidige elektriciteitsaansluiting. Informeer daarom altijd bij uw installateur of uw huidige hoofdzekering voldoende vermogen heeft voor het installeren en in gebruik nemen van de warmtepompinstallatie.

Aanmelden bij de netbeheerder

U hoeft geen melding te maken van uw warmtepompinstallatie bij uw netbeheerder.

+ Subsidiemogelijkheden
+ Geen kosten gasaansluiting
+ Lagere Co2-uitstoot
+ Lagere woonlasten                                      
+ Korte terugverdientijd
+ Verwarmen en koelen mogelijk
+ Hypotheekrenteaftrek mogelijk

 Hogere elektriciteitsverbruik
 Hoge aanschafkosten
 Hoge installatiekosten
 Vergunning nodig
 Grote oppervlakte nodig voor installatie

U kunt nu bepalen welke voor- of nadelen het aanschaffen van een warmtepomp voor u heeft en of dit voor u een juiste keuze is om zelf energie op te wekken. Weet u het niet zeker? Het forum is de uitgelezen plek om advies te vragen aan mensen die u voorgingen en al zelf energie opwekken.

Wilt u weten of een andere manier van energie beter bij uw situatie past, dan kunt u zich verder oriënteren.

Stappenplan voor warmtepomp

Een warmtepomp installeren in 4 stappen! Als u zich voldoende heeft georiënteerd dan kunt u onderstaande stappenplan gebruiken. U weet dan zeker dat u geen informatie mist of belangrijke stappen overslaat.

Een warmtepompinstallatie aanschaffen is maatwerk. Wij adviseren u daarom om verschillende gespecialiseerde bedrijven langs te laten komen. Vraag uw installateur ook of deze beschikt over een KvINL EVI Warmtepompinstallaties-certificering.

Installateurs van warmtepompen

Informeer bij uw gemeente en provincie welke mogelijkheden er zijn om uw warmtepompinstallatie te subsidiëren. U kunt gelijk navragen welke vergunningen u moet regelen voordat u de warmtepompinstallatie mag aanbrengen.

Wijzigen aansluiting

Als uw aansluiting niet voldoende capaciteit heeft kunt u deze laten verzwaren. Uw installateur kan u informeren over de benodigde capaciteit.

Gefeliciteerd! U bent de trotse bezitter van een warmtepomp.

  • Was deze pagina nuttig?
  • ja   nee
Deel deze pagina: