De vraag van vorige maand:

Overweeg jij al om een thuisbatterij te kopen?
Er is 1942 keer gestemd.

Nieuwe dingen

Wanneer er iets nieuws op de markt komt, is de algemene tendens vaak om eerst flink weerstand te bieden. Iets nieuws kan lastig zijn en we vinden het vaak ingewikkeld. In Groningen kennen ze de uitdrukking: 'Wat de boer niet kent, dat vreet hij niet.' Om die boer toch iets te laten eten wat hij niet kent, is tijd nodig. Grappig genoeg lijkt de thuisbatterij echter al niet zo nieuw meer. Slechts 6,5% van de stemmers geeft aan dat ze nooit een thuisbatterij zullen kopen. Of dit komt doordat het idee van nieuwigheid er nog is, is niet onderzocht; dat blijft dus koffiedik kijken.

Steeds meer mensen tonen interesse in de thuisbatterij

9,2% van de stemmers geeft aan al een thuisbatterij te hebben gekocht of besteld. Het is natuurlijk mooi dat deze mensen al volop kunnen profiteren van hun eigen opgewekte zonnestroom. Daarnaast geeft 19,5% van de stemmers aan zeker interesse te hebben, omdat ze graag hun eigen stroom zouden willen gebruiken.

We blijven Nederlanders

Hoewel de stemming over het algemeen positief is ten opzichte van de thuisbatterij (93,5%), blijven we toch afwachtend. Subsidie voor een thuisbatterij klinkt natuurlijk aantrekkelijker dan het volledige bedrag zelf betalen. Verder vindt het grootste deel van de stemmers (33,1%) dat de batterij eerst meer energie moet kunnen opslaan.

Moraal

We kijken positief naar de ontwikkelingen rondom de thuisbatterij, mits die ontwikkelingen een beetje opschieten en de batterij meer capaciteit krijgt. En we willen graag! Maar het mag natuurlijk niet te veel kosten, wat ook heel begrijpelijk is. Het leven is immers al duur genoeg.

Meer over energieopslag

Overweeg jij al om een thuisbatterij te kopen nieuw

Wil je je ook abonneren op de nieuwsbrief? Klik hier

  • Jouw feedback
  • 4   3

2 reacties op “Column van de maand: Wel of geen thuisbatterij?”

  1. Kees R

    Hallo allemaal,

    Heb zelf vanaf April een 24kW accu van SigEngery inclusief slimme laadpaal 11 KW en schakelkast om helemaal off-grid of desnoods naar een generator om te schakelen. Vanaf April met 26 zonnecellen geen kW van het net geconsumeerd…2000 kWh overproductie. Van 1 okt idd een paar dagen niet genoeg zonlicht om overdag te laden. 9% minimum load (COP%) voor het behoud van je accu. Verder super slimme AI aan boord van de controler die rechtstreeks DC/DC zonder converter van de zonnencollectoren-fabrikant managed. Ook auto opladen met alléén zon energie is een optie. Maar nov-dec worden moeilijke maanden zonder Eneco. Die gaan vast iets bedenken om hiervoor extra kosten in rekening te gaan brengen….

  2. Mark

    Ik vraag me af of het zo verstandig meer een grote batterij te hebben. In mijn geval (van het gas af en 23 zonnepanelen) kan ik mijn zelf opgewekte stroom in de zomer gewoon niet op slaan op zonnige dagen. Wat voor batterij moet je kopen als je meer 50kWh opwekt per dag? En als het slecht weer wordt gaat ook een 50 kWh batterij niet lang mee en krijg je ‘m niet meer vol. Mijn gevoel zegt dat een batterij waarmee je 1 of 2 dagen zou kunnen overbruggen goed genoeg zou moeten zijn. Zeker voor mensen die nog op gas zitten zou ik denken dat je met 7 kWh aan batterij een heel eind moet kunnen komen.

Geef een reactie