Forse stijging van zonnepanelen

Enexis verdeelt in de gepubliceerde cijfers de huishoudens en zonneparken op basis van het geïnstalleerde vermogen. Aangenomen wordt dat alle vermogens kleiner dan 15 KW zijn geplaatst op daken van woningen of kleine bedrijven. Binnen dit segment groeide het totale aantal aansluitingen met zonnepanelen de laatste jaren fors. Ten opzichte van 2020 verdubbelde dit aantal zelfs, terwijl 10 jaar geleden het aantal aansluitingen met zonnepanelen nog maar 55.877 was. Medio 2023 is dat aantal al gestegen naar 1.016.580 woningen of bedrijven met zonnepanelen.

Grote en kleine aansluitingen met zonnepanelen

Eind 2022 maakte het CBS bekend dat er in totaal zo’n 19,1 Gigawatt aan zonnepanelen in Nederland is geplaatst. Het aantal woningen en kleine bedrijven binnen netgebied Enexis leveren medio 2023 hierin een aandeel van maar liefst 4,3 Gigawatt, zo rekent de netbeheerder uit. Voldoende voor het jaarlijkse elektriciteitsverbruik van 1,5 miljoen Nederlandse huishoudens. Naast deze kleine aansluitingen zijn er ook 38.000 grote aansluitingen voorzien van zonnepanelen. Dit zijn vooral grote zonnedaken en zonneparken. Deze grote aansluitingen brengen het totaal aan zonnepanelen binnen het verzorgingsgebied van Enexis op 8,7 Gigawatt.

Omvormers vallen vaker uit

De sterke groei van het aantal zonnepanelen heeft ook een keerzijde. Zo vallen steeds vaker omvormers uit door te hoge netspanningen. In de eerste helft van 2023 noteerde Enexis maar liefst 500 meldingen van uitvallende omvormers, waar dat in heel 2022 slechts 267 waren. De netbeheerder neemt inmiddels forse maatregelen om het elektriciteitsnet te verbeteren. Zo vervangt Enexis transformatorstations en worden straten opengebroken om de elektriciteitskabels te verzwaren. Een operatie die zeker jaren gaat duren, de netbeheerder verwacht dan ook dat het aantal meldingen van uitvallende omvormers eerst nog zal toenemen.

Meer over zonnepanelen

zonnepanelen enexis 2023 juli

Bron: Enexis Groep

  • Jouw feedback
  • 1   0

Geef een reactie