7 berichten aan het bekijken - 1 tot 7 (van in totaal 7)
 • Auteur
  Berichten
 • #130865
  T. Fleuren
  Deelnemer

  Kernenergie is absoluut niet duurzaam, We zadelen ons nageslacht op met de afval. Het werk in de mijnen is zeer schadelijk voor de gezondheid van de mensen. Bovendien kan het voor verkeerde doeleinden gebruikt worden zoals voor het maken van bommen. Wanneer gaan we eindelijk voor vrije energie?

  #130904
  Mia
  Deelnemer

  @truusF52, dat is ook mijn idee bij kernenergie. Allemaal leuk en aardig dat het CO2 vrije energie is, maar dat radioactieve afval wat we ergens moeten gaan bewaren is ook een onzeker element. Wie weet wat daar allemaal nog achter weg komt voor onze kinderen.

  Wat bedoel je met “vrije energie”??

  #130909
  T. Fleuren
  Deelnemer

  Vrije energie is ontwikkeld door Nikola Tesla. Al zijn gegevens zijn vernietigd, want er kan geen geld aan verdiend worden.

  #132680
  Reinder Groote
  Deelnemer

  Kernenergie is alleen CO2 neutraal als het in Nederland aan de boom groeit op het terrein van een al bestaande kerncentrale en als er nadien geen kernafval is.
  Nee, zo is het niet. Kernafval komt uit uraniummijnen met enorme graafmachines en enorme vrachtwagens… niet bepaald CO2 neutraal.
  In een heel groot gebied is de natuur verdwenen en onbewoonbaar.
  Die mijnen zijn er gelukkig niet in Nederland, maar b.v. in Kazachstan, Australië en Canada.
  CO2 neutraal naar Nederland halen met een zeilschip?
  Dan CO2 neutraal een centrale bouwen?
  Er worden miljarden uitgegeven aan het zoeken naar een oplossing voor het kernafval, dat eeuwenlang moet worden opgeslagen.
  Eeuwenlange opslag CO2 neutraal? Hebben de komende tientallen generaties geld voor die veilige opslag?
  De prijs van elke kWh is enorm als we eerlijk alle kosten doorberekenen en niet afschuiven op komende generaties.
  Kernenergie maakt ons erg afhankelijk van andere landen, zoals Kazachstan.
  Winbaar, bruikbaar uranium raakt op en dan zitten we met al die nutteloze centrales en komende generaties die niet eens meer weten wat kernenergie is moeten voor de veilige opslag van ons kernafval zorgen.
  Stop met die miljarden voor het zoeken naar een veilige oplossing en stop het in de ontwikkeling van waterstof, aardwarmte, zonne-energie en andere duurzame energie. Er zijn legio alternatieven.

  #132912
  Aart
  Deelnemer

  Over kernenergie oplossingen.

  Huidige centrales

  De huidige kerncentrales moeten zo snel mogelijk gesloten worden om de volgende redenen:

  1. Die centrales zijn niet veilig want ze worden actief gekoeld en als die koeling wegvalt worden ze instabiel
  2. De splijtstof moet regelmatig vervangen worden en dat geeft veel hoog radioactief afval dat duizenden jaren veilig bewaard moet worden.

  Ook zijn ze erg duur omdat ze lokaal gebouwd moeten worden.

  Nieuwe generatie veilige centrales

  Er is een nieuwe generatie veilige centrales in ontwikkeling. Deze worden passief gekoeld en als de koeling wegvalt, dan stopt de reactor gewoon. Er zijn verschillende types en de keuze wordt gemaakt op basis van het afval.
  Dan komen de Thorium-gesmolten zout reactors in beeld, want die hebben geen afval. Ze verbranden namelijk hun eigen afval. En als de centrale na lange tijd vervangen moet worden, dan wordt het afval verbrand door de opvolger. En uiteindelijk blijft er een kleine hoeveelheid over die relatie kort (300 jaar) veilig bewaard moet worden. Of nog beter verbrand in nog nieuwere types centrales.
  De huidige ontwikkeling zijn kleine lokale centrales (container SMR) die je overal kunt neerzetten. En ze kunnen in een fabriek in serie worden gebouwd waardoor ze veel goedkoper worden. En het concept is bekend, er draaide al een prototype in 1969. En de expert hoogleraren adviseren om even te wachten op deze generatie veilige centrales.
  Bijkomende voordelen zijn dat deze centrales in capaciteit kunnen variëren van 20% – 100% (de warmte wordt dan opgeslagen in het zout) en dan een perfecte zero emissie aanvulling zijn voor zon en windenergie. Ook kunnen deze centrales het gevaarlijk afval verbranden van de huidige centrales.

  Huidige situatie

  Dus kernenergie met de nieuwe generatie reactoren is wel groen en duurzaam!
  Door tegenstanders worden alle centrales – de huidige onveilige en de nieuwe veilige – op een hoop gegooid. De discussie heeft dan meteen tegenwind. Maar deze nieuwe veilige centrales zijn zo veelbelovend dat de ontwikkeling gewoon door gaat.
  Momenteel worden op veel plekken prototype gebouwd. Het grootste project met 700 researcher draait in China. Ook Frankrijk wil hier verder mee. We verwachten een draaiende omgeving binnen enkele jaren. Maar de Covid-19 crisis heeft geleerd dat het veel sneller kan als het voldoende prioriteit krijgt.
  Er is veel informatie beschikbaar, kijk eens naar de vele presentaties op YouTube. Of de Vereniging Thorium Energie.
  En als u ook de visie van de tegenstanders wilt zien, zoek dan op de stichting Wise.

  #132929
  Reinder Groote
  Deelnemer

  Power ( zonnepanelen ) to the People

  #132939
  Aart
  Deelnemer

  Ik ben geïnteresseerd in alle opties: zon, wind, opslag, thorium, transport, isolatie, etc. en andere slimme oplossingen die onderzoekers nog gaan vinden.
  De reden is dat we echt een klimaatprobleem hebben en echt alle opties nodig hebben om dat op te lossen met een energie transitie. En elke snelle oplossing een combinatie is van die opties.
  Dus zon altijd meenemen en mogelijk kan dat veel invullen, maar het is niet genoeg.

7 berichten aan het bekijken - 1 tot 7 (van in totaal 7)
 • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.