Onzekerheid over salderingsregeling

De onzekerheid over de regeling voor het terugleveren van stroom aan het net zorgt ervoor dat de vraag naar zonnepanelen stilvalt. Potentiële consumenten stellen de aanschaf van zonnepanelen uit of zien er volledig van af. Dit leidt tot problemen voor installateurs. Zo ging vorige week zonnepanelenlegger E-Partners in Son failliet, en onlangs ook Elektro Service Brabant, actief in en rond Cranendonck. Branchevereniging Holland Solar constateert grote onrust in de sector.

Teruglopende interesse in zonnepanelen

In 2021 nam de interesse in energiebesparende maatregelen enorm toe door de sterk gestegen energieprijzen. Veel ondernemers stapten in de zonnepanelenbranche vanwege de verwachte vraag, waaronder ook E-Partners in 2021. Curator Raijmakers zegt: “Het bedrijf heeft in korte tijd een betrouwbare reputatie opgebouwd in de regio Eindhoven.” Echter, nieuwe klanten bleven de afgelopen maanden uit, waardoor het bedrijf uiteindelijk niets waard was.

Dalende energieprijzen

Na een periode van ongekende stijgingen zijn de energieprijzen weer gedaald. De dalende energieprijzen hebben bijgedragen aan de teruglopende interesse in zonnepanelen. Hoewel de prijzen in mei weer iets stegen, is er al maanden sprake van een daling. De stijging van energieprijzen in 2022, veroorzaakt door de afname van Russisch gas vanwege de oorlog in Oekraïne, maakte het financieel aantrekkelijker voor consumenten om te investeren in alternatieve, hernieuwbare energie.

Politieke onzekerheid

In het regeerakkoord van de nieuwe rechtse coalitie staat dat de salderingsregeling voor zonnepanelen in 2027 wordt afgeschaft. Deze regeling maakt het mogelijk voor huishoudens met zonnepanelen om teruggeleverde stroom weg te strepen tegen de afgenomen stroom van hun energieleverancier. Hoewel de Eerste Kamer begin dit jaar tegen de beëindiging van deze regeling stemde, willen de aanstaande coalitiepartijen PVV, BBB, NSC en VVD de regeling toch in één keer afschaffen in 2027. Deze politieke onzekerheid zorgt ervoor dat consumenten de aanschaf van zonnepanelen uitstellen of annuleren.

Onzekere toekomst

Door de combinatie van dalende energieprijzen, politieke onduidelijkheid over de salderingsregeling en overschot aan voorraden zonnepanelen, bevinden veel installateurs zich in zwaar weer. De sector ziet een stijging in faillissementen, en de toekomst van veel bedrijven in de zonnepanelenbranche is onzeker. Branchevereniging Holland Solar wijst op de grote uitdagingen die de sector momenteel ondervindt.

Meer over salderingsregeling

Bron: Holland Solar, Rijksoverheid

  • Jouw feedback
  • 1   0

Geef een reactie