Proefproject met 150 huishoudens

Enexis start vanaf 1 januari 2017 met een nieuw project onder 150 huishoudens in de Bredase wijken Meulenspie en EasyStreet. Onder de naam ‘Jouw Energiemoment 2.0’ gaan de bewoners opnieuw ervaren hoe zij om kunnen gaan met dynamische energieprijzen en flexibele energievraag en aanbod. Eerder werd in 2013 al een soortgelijk proefproject uitgevoerd in dezelfde wijken in Breda en in de Muziekwijk in Zwolle.

Nieuw in Jouw Energiemoment 2.0

Nieuw in de 2e versie van het project is de toevoeging van een slimme thuis-accu. De keuze is hierbij gevallen op de Tesla Powerwall. In de Powerwall wordt overtollig opgewekte energie opgeslagen voor later gebruik. Deze wordt nu nog teruggeleverd aan het elektriciteitsnet. Ook wordt er gebruik gemaakt van een slimme energie computer.

eerste-tesla-powerwall-jem2-0

Foto: Eerste Tesla Powerwall is geplaatst. (foto is van JEM 2.0)

Hoe werkt het?

Bewoners kiezen zelf het beste moment voor het aanzetten van de wasmachine en vaatwasser. Dit doen ze op basis van flexibele tarieven. De energiecomputer stuurt de warmtepomp en thuisbatterij aan. Hierdoor gebruiken deze elektriciteit op de meest gunstige manier. Dat kan zijn wanneer de stroom goedkoper is door het hoge aanbod, of juist met eigen opgewekte elektriciteit. De pilot duurt het hele jaar.

De thuisbatterij

JEM 2.0 realiseert en test de slimme aansturing van thuisbatterijen die noodzakelijk is om zoveel mogelijk opbrengsten te krijgen uit een thuisbatterij. De thuisbatterijen hebben een capaciteit van 6,4 kWh. Bij een hoge vraag naar elektriciteit in de wijk, kan de thuisbatterij ontladen worden om aan deze vraag te voldoen.

Doel van het project

Enexis krijgt met de proef inzicht hoe de belasting van het net, met een wisselend aanbod van zon- en windenergie, in evenwicht kan blijven. Ook wil de netbeheerder graag testen hoe energieverbruikers omgaan met dynamische tarieven en hoe flexibel zij omgaan met hun energievraag als daar een goedkoper tarief tegenover staat. Beide zijn belangrijke vraagstukken binnen de energietransitie. Daarnaast wordt tijdens dit project zichtbaar wat de meest efficiënte manier is om de thuisbatterij terug te verdienen voor consumenten. De uitkomsten van het eerste project waren uitermate positief. De verwachting is dat deze tweede stap ook een positieve uitkomst zal hebben.

Partners

In Jouw Energie Moment 2.0 werken de projectpartners aan concrete oplossingen voor de uitdagingen van de energietransitie. De projectpartners zijn netbeheerder Enexis, energiedienstverlener Fudura, aggregator Senfal, technologieontwikkelaar Technolution, gebruikersinteractie expert Shifft en kennisinstituut TNO. De thuisbatterij wordt geleverd met een omvormer van SolarEdge. De installatie van de Tesla Powerwall wordt verzorgd door OpdeZon.

Bron: Enexis, Jouw Energie Moment

Informatieavond Jouw Energie Moment 2.0

Meer over opslag van energie: 

Kennisbank: Opslag van energie

Opslag van energie moet sneller! 

Discussieer mee!

Geef een reactie