Het opslaan van energie staat op dit moment nog in de kinderschoenen, terwijl de vraag hiernaar toeneemt. Veel mensen die hun eigen energie opwekken, willen die stroom liever opslaan in een eigen accu dan die terugleveren aan het net. Welke  thuisaccu’s zijn er al ontwikkeld en wat kunnen ze?

De thuisaccu

De thuisaccu kan energie die normaal wordt teruggeleverd aan het netwerk opslaan. De opgeslagen energie kan op elk willekeurig moment worden ingezet als het verbruik in huis hoger is dan de energie die wordt opgewekt. Op dit moment hebben Tesla, BMW en Mercedes een thuisaccu in hun assortiment opgenomen. Meer informatie over deze thuisaccu’s vindt u in het overzicht hieronder.

BenQ Powerlegato

Opslagcapaciteit: 2.4 tot 7,2 kWh

Efficiëntie:

Uitbreiding tot: –

Kosten: +/- € 8000,-

Fabrikant: BenQ

Verkrijgbaar bij: Online bij Evolve Energy, AC Solarwarehouse

BMW MyReserve

Opslagcapaciteit: 4,4 kWh

Efficiëntie: 93%

Uitbreiding tot: 8,8 kWh

Kosten: € 5500,-

Fabrikant: BMW

Verkrijgbaar bij: Voltasolar

Opslagcapaciteit: 7,2 kWh

Efficiëntie:

Uitbreiding tot: nvt

Kosten: niet bekend

Fabrikant: Canadian Solar

Verkrijgbaar bij: binnenkort

Opslagcapaciteit: 4,5 tot 12 kWh

Efficiëntie:

Uitbreiding tot: nvt

Kosten: niet bekend

Fabrikant: Fronius

Verkrijgbaar bij: niet bekend

Mercedes Benz energy storage

Opslagcapaciteit: 2,5 kWh

Efficiëntie: 97%

Uitbreiding tot: 20 kWh

Kosten: niet bekend

Fabrikant: Mercedes Benz

Verkrijgbaar bij: Binnenkort

panasonicljsk84a

Opslagcapaciteit: 8 kWh

Efficiëntie: 93%

Uitbreiding tot: –

Kosten: € 4500,-

Fabrikant: Panasonic

Verkrijgbaar bij: Online bij Red Energy of Actewagl.

saft-intensium-home-10m

Opslagcapaciteit: 10 kWh

Efficiëntie:

Uitbreiding tot: –

Kosten: +/- € 8000,-

Fabrikant: Saft

Verkrijgbaar bij: niet bekend

Opslagcapaciteit: 3,6 tot 8 kWh

Efficiëntie:

Uitbreiding tot: nvt

Kosten: € 6500,-

Fabrikant: Samsung

Verkrijgbaar bij: Online bij Europe Solar Store, Eco Electric, Eco Powersupplies

Opslagcapaciteit: 2 kWh

Efficiëntie:

Uitbreiding tot: 16 kWh

Kosten: € 3599,-

Fabrikant: Sonnen

Verkrijgbaar bij: binnenkort

Opslagcapaciteit: 6,4 kWh

Efficiëntie: 92,5%

Uitbreiding tot: –

Kosten: € 6000,- tot € 6900,- (inclusief installatie)

Fabrikant: Tesla

Verkrijgbaar bij: Eneco

varta-element

Opslagcapaciteit: 3,2 kWh tot 9,6 kWh

Efficiëntie: 90%

Uitbreiding tot: –

Kosten: € 7500,-

Fabrikant: Varta

Verkrijgbaar bij: niet bekend

De thuisaccu is een mooie oplossing, maar is nog lang niet uitontwikkeld. Zo zijn de accu’s vaak compatibel met een beperkt aantal omvormers. Een ander nadeel is de opslagcapaciteit. De huidige accu’s hebben een capaciteit die alleen geschikt is voor een gemiddeld huishouden om ’s avonds de stroombehoefte op te vangen. Ook de terugverdientijd is op dit moment erg lang. Zeker zolang de salderingsregeling in de huidige vorm blijft bestaan, is het aanschaffen van een thuisaccu alleen voor idealisten interessant.

Buurtbatterijen

Een buurtbatterij is een grote accu die de teruggeleverde energie van een wijk of buurt opslaat. De stroom wordt niet aan het elektriciteitsnet teruggeleverd, maar aan de buurtbatterij die op een centraal punt in de wijk staat. Op het moment dat de energievraag groter is dan het aanbod van de zonnepanelen, kan de opgeslagen energie gebruikt worden door de bewoners van de wijk. De buurtbatterij kan, in tegenstelling tot de thuisaccu, wel voldoende energie opslaan om bewoners het hele jaar te voorzien van elektriciteit. Netbeheerder Enexis heeft op dit moment een lopende proef in de wijk De Keen te Etten-Leur.

Buurtbatterij Enexis

Onafhankelijk van het netwerk (off-grid)

Veel Nederlanders vragen zich af of het mogelijk is om off-grid te gaan. Dit houdt in dat er geen elektriciteitsaansluiting meer in de meterkast zit en je daardoor niet meer afhankelijk bent van een netbeheerder of energieleverancier. Voordeel hiervan is dat er wordt bespaard op de vaste kosten voor het hebben van een elektriciteitsaansluiting (capaciteitstarief). Dit kan oplopen tot honderden euro’s per jaar, afhankelijk van de hoogte van de aansluitwaarde. Ook bespaar je op vastrecht en btw, omdat er geen tussenkomst meer nodig is van een energieleverancier.

De zekerheid van het elektriciteitsnet (on-grid)

Nadeel van het off-grid gaan is echter dat je volledig afhankelijk bent van de zonnepanelen, een goedwerkende omvormer en thuisaccu. Storingen in één van deze apparaten, het onderhoud, het tijdig vervangen bij einde van de levensduur of een toenemende vraag aan energie zijn allemaal vraagstukken waar dan zelf een antwoord op gezocht moet worden. Het elektriciteitsnet is er dan niet meer om dit op te vangen.

Een combinatie van beide lijkt daarom de meest ideale keuze te zijn. Eerst eigen energie opwekken met de zonnepanelen. Als er geen opwekking is gebruik maken van de opgeslagen energie in de eigen accu en bij storingen of overvraag van energie gebruik maken van het betrouwbare elektriciteitsnetwerk.

Keurmerken en certificaten opslagsystemen

EES Award

De EES AWARD eert innovatieve producten en oplossingen voor elektrische energie-opslag, bijvoorbeeld componenten van een product of een technische innovatie op het gebied van materialen, productie systemen of recycling.

  • Was deze pagina nuttig?
  • ja   nee
Deel deze pagina: