energie-opslag-batterij
Opslag van zelfopgewekte energie is op dit moment nog niet vanzelfsprekend. Toch groeit de behoefte om de energie die wordt opgewekt met eigen zonnepanelen op te slaan, zodat deze op een later tijdstip alsnog gebruikt kan worden. Opslag van energie is op dit moment nog volop in ontwikkeling.

Onafhankelijk van het netwerk (off-grid)

Veel Nederlanders vragen zich af of het mogelijk is om off-grid te gaan. Dit houdt in dat er geen elektra- of gasaansluiting meer nodig is. De energie wordt opgewekt door duurzame bronnen zoals, zonnepanelen of warmtepompen en vervolgens zelf opgeslagen. Deze energie kan op een later tijdstip alsnog gebruikt worden als er te weinig energie wordt opgewekt. Het niet nodig zijn van een elektra- of gasaansluiting bespaart aanzienlijke in de vaste kosten. U bent niet meer afhankelijk van de netbeheerder of energieleverancier.

De zekerheid van het elektriciteitsnet (on-grid)

Het nadeel van off-grid gaan is de volledige afhankelijkheid van zonnepanelen en de opslagmethode van de opgewekte energie. De onderhoud en reparatie ligt dan in eigen beheer en zal niet meer door de netbeheerder opgelost worden. Ook onderbrekingen van de energietoevoer worden dan niet meer opgevangen door het elektriciteits- of gasnetwerk. Deskundigen hebben berekend dat volledige onafhankelijkheid met het klimaat in Nederland tot maximaal 80 procent kan.

Opslagmethodes voor zelfopgewekte energie

Op dit moment zijn er weinig (betaalbare) producten voor consumenten beschikbaar, waarmee zelfopgewekte energie opgeslagen kan worden. De verwachting is dat na 2020, als de salderingsregeling verandert, de ontwikkelingen op het gebied van energieopslag zal versnellen. Op dit moment is opslag van energie in een thuisaccu de meest gangbare vorm.

Afbeelding bij: Thuisaccu

Energie opslaan met de thuisaccu.

Lees meer

Afbeelding bij: Waterstof

Energie opslaan door middel van waterstof.

Lees meer

Afbeelding bij: Elektrische auto

Energie opslaan met de elektrische auto.

Lees meer

  • Was deze pagina nuttig?
  • ja   nee
Deel deze pagina: