Dat opslag van eigen opgewekte energie de normaalste zaak van de wereld gaat worden, dat staat wel vast. De vraag is alleen nog welke methode de meest geschikte is.
energie-opslag-batterij

Onafhankelijk van het netwerk (off-grid)

Veel Nederlanders vragen zich af of het mogelijk is om off-grid te gaan. Dit houdt in dat er geen elektra- of gasaansluiting meer nodig is. De energie wordt opgewekt door duurzame bronnen zoals, zonnepanelen of warmtepompen en vervolgens zelf opgeslagen. Deze energie kan op een later tijdstip alsnog gebruikt worden als er te weinig energie wordt opgewekt. Het niet nodig zijn van een elektra- of gasaansluiting bespaart aanzienlijke in de vaste kosten. U bent niet meer afhankelijk van de netbeheerder of energieleverancier.

De zekerheid van het elektriciteitsnet (on-grid)

Het nadeel van off-grid gaan is de volledige afhankelijkheid van zonnepanelen en de opslagmethode van de opgewekte energie. De onderhoud en reparatie ligt dan in eigen beheer en zal niet meer door de netbeheerder opgelost worden. Ook onderbrekingen van de energietoevoer worden dan niet meer opgevangen door het elektriciteits- of gasnetwerk. Deskundigen hebben berekend dat volledige onafhankelijkheid met het klimaat in Nederland tot maximaal 80 procent kan.

Afbeelding bij: Thuisaccu

Energie opslaan met de thuisaccu.

Lees meer

Afbeelding bij: Waterstof

Energie opslaan door middel van waterstof.

Lees meer

Afbeelding bij: Elektrische auto

Energie opslaan met de elektrische auto.

Lees meer

  • Was deze pagina nuttig?
  • ja   nee
Deel deze pagina: