Groningse Mega Windforce/
De Nederlandse startup komt uit het Groningse Winschoten en bedacht een kleinere windmolen die efficiënter energie opwekt dan de huidige, grote windmolens die worden gebruikt voor windparken. Deze windparken zijn nodig om de klimaatdoelstellingen van 2020 te behalen. Veel mensen zijn tegen de windparken op zee, omdat deze onder andere de horizon vervuilen. De kleinere windmolen kan hiervoor een oplossing zijn.
Hoe werkt de MWF-molen/
Het geheim zit in de ring die de centrale as vervangt. De huidige windmolens hebben één krachtige generator. De ring van de
MWF-molen heeft duizenden kleine generatoren. Deze worden afzonderlijk aan- en afgeschakeld. Hoe harder het waait, hoe meer kleine generatoren worden ingeschakeld. Hierdoor levert de molen al stroom vanaf windkracht 2 en blijft deze werken tot windkracht 12 of zelfs hoger. De molen is gebouwd voor alle windsnelheden, waardoor deze jaarlijks meer stroom opwekt dan de grote windmolen die voor een specifieke snelheid is gebouwd.
Zelfde opbrengst maar wel kleiner/
De tiphoogte van de MWF-molen is met 135 meter een stuk kleiner dan de huidige windmolens (200 meter). Desondanks boet de kleinere windmolen niet in op de opbrengst. De MWF-molen levert stroom voor minder dan 3 cent per kiloWattuur (kWh), zegt Ton Bos van Mega Windforce
Minder onderhoud en duurzamer/
De kleine generatoren wekken niet alleen meer stroom op. Ze remmen door hun weerstand de molen ook af. Deze draait daardoor bij alle windsnelheden langzaam en constant. Hierdoor kan met lichtere materialen gewerkt worden die minder onderhoud vergen. De MWF-molen is 80 procent lichter dan de huidige turbines.
Windenergie steeds goedkoper/
Doordat de molen 80 procent lichter is en een derde kleiner is de molen makkelijker te transporteren en installeren. Hierdoor is de molen goedkoper en de stroom die het produceert dus ook. Ton Bos verwacht dat zij straks zonder subsidie de concurrentie met fossiele stroom aankunnen. Het huidige windpark voor de Zeeuwse kust levert al stroom voor 5,45 cent per kWh. De stroom van de MWF-molen moet dit straks gaan halveren.
Prototype op het land/
In Groningen wordt dit jaar een prototype gebouwd op het land. De theorie is inmiddels door deskundigen getoetst en bevestigd. Volgend jaar moet al blijken of de MWF-molen in de praktijk ook de verwachtingen waar maakt.
Bron: Mega Windforce
Henk Daalder Pak de Wind
Fantasievol verhaal, en dus grotendeels onzin.
Er zit echter een zieke en onjuiste argumentatie achter.
Grote onzin dat dit type minder horizonvervuiling oplevert, daarom is dit een hoax
Daarom moet niemand in hen investeren, tenzij je geld wilt verbranden.
Windmolens vallen minder hinderlijk op,ALS inwoners zelf direct eigenaar zijn, en zelf voordeel hebben van hun eigen kavel koop-windpark
Dit type windmolen gaat precies hetzelfde om met wind als de gebruikelijke windmolens.
DUS,
Hij moet net zo groot zijn als de gewone windmolens voor dezelfde hoeveelheid kWh.
Dus hij valt net zo veel op als de gebruikelijke windmolens
Tenzij hij in kavels is verkocht aan vele trotse eigenaren
Dat 80 procent lichter is ook misleiding, omdat ze beweren dat hij meer stroom opwekt, dan gewone windmolens.
Doordat ze de gondel hebben vervangen door een ring, worden de lagers en generatoren ook minder toegankelijk.
Terwijl ze toch onderhoud nodig hebben.
Mochten ze er mee doorgaan, dan voorspel ik dat er een bobbel komt waar de ring vast zit aan de mast, zodat mensen daar gewoon weer onderhoud kunnen doen, aan dat onderste deel van de ring, die dan wel steeds een stukje gedraaid moet worden, om de piepende generatoren en lager delen te vervangen.
Doordat de ring onderaan vast zit aan de toren, wordt die ring dus zeer ongelijk belast met de kracht van de wind, daardoor moet hij weer extra sterk zijn, en dus zwaarder, waardoor ook de toren zwaarder wordt.
Kortom, HOAX van een tegenstander van duurzaam
Batyka
Waarom niet de Darrieux windturbine toegepast. https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Darrieus-windturbine
Kleiner en makkelijker te onderhouden. In eertijds is Fokker daar langdurig mee bezig geweest.
Joost van der Stappen
Alweer zo’n start-up, die zegt een betere windmolen te hebben ontwikkeld. En ja: hij is (nog) mooier dan de Enercons en Lagerweys van deze wereld. Maar een efficientere molen dat de grote jongens maken, met al hun research? Ik geloof er niets van. Waarschijnlijk horen we niets meer van dit mooie initiatief. . . .
groeten.