Een windmolen die 65 meter kleiner is, maar evenveel stroom oplevert als zijn grote broer. Het Groningse bedrijf Mega Windforce (MWF) heeft misschien wel het antwoord gevonden op de omstreden windparken aan de Nederlandse kust.

Geplaatst op 9 mei 2017 door in de categorie Nieuws.

Groningse Mega Windforce

De Nederlandse startup komt uit het Groningse Winschoten en bedacht een kleinere windmolen die efficiënter energie opwekt dan de huidige, grote windmolens die worden gebruikt voor windparken. Deze windparken zijn nodig om de klimaatdoelstellingen van 2020 te behalen. Veel mensen zijn tegen de windparken op zee, omdat deze onder andere de horizon vervuilen. De kleinere windmolen kan hiervoor een oplossing zijn.

Hoe werkt de MWF-molen

Het geheim zit in de ring die de centrale as vervangt. De huidige windmolens hebben één krachtige generator. De ring van de

mega-windforce-mwf-molen

MWF-molen heeft duizenden kleine generatoren. Deze worden afzonderlijk aan- en afgeschakeld. Hoe harder het waait, hoe meer kleine generatoren worden ingeschakeld. Hierdoor levert de molen al stroom vanaf windkracht 2 en blijft deze werken tot windkracht 12 of zelfs hoger. De molen is gebouwd voor alle windsnelheden, waardoor deze jaarlijks meer stroom opwekt dan de grote windmolen die voor een specifieke snelheid is gebouwd.

Zelfde opbrengst maar wel kleiner

De tiphoogte van de MWF-molen is met 135 meter een stuk kleiner dan de huidige windmolens (200 meter). Desondanks boet de kleinere windmolen niet in op de opbrengst. De MWF-molen levert stroom voor minder dan 3 cent per kiloWattuur (kWh), zegt Ton Bos van Mega Windforce

Minder onderhoud en duurzamer

De kleine generatoren wekken niet alleen meer stroom op. Ze remmen door hun weerstand de molen ook af. Deze draait daardoor bij alle windsnelheden langzaam en constant. Hierdoor kan met lichtere materialen gewerkt worden die minder onderhoud vergen. De MWF-molen is 80 procent lichter dan de huidige turbines.

Windenergie steeds goedkoper

Doordat de molen 80 procent lichter is en een derde kleiner is de molen makkelijker te transporteren en installeren. Hierdoor is de molen goedkoper en de stroom die het produceert dus ook. Ton Bos verwacht dat zij straks zonder subsidie de concurrentie met fossiele stroom aankunnen. Het huidige windpark voor de Zeeuwse kust levert al stroom voor 5,45 cent per kWh. De stroom van de MWF-molen moet dit straks gaan halveren.

Prototype op het land

In Groningen wordt dit jaar een prototype gebouwd op het land. De theorie is inmiddels door deskundigen getoetst en bevestigd. Volgend jaar moet al blijken of de MWF-molen in de praktijk ook de verwachtingen waar maakt.

Dossier: 

windenergie

Discussie: 

forum

Deel deze pagina:

Eén reactie op “‘Kleine’ windmolen als oplossing voor omstreden windparken?”

  1. Profielfoto van Joost van der Stappen

    Joost van der Stappen

    Alweer zo’n start-up, die zegt een betere windmolen te hebben ontwikkeld. En ja: hij is (nog) mooier dan de Enercons en Lagerweys van deze wereld. Maar een efficientere molen dat de grote jongens maken, met al hun research? Ik geloof er niets van. Waarschijnlijk horen we niets meer van dit mooie initiatief. . . .
    groeten.

Geef een reactie

Of