toekomst kernenergie nederland

| 21 april 2021 – ZEP Nieuws door Rolf |

Is er toekomst voor kernenergie in Nederland? Nederland heeft op dit moment één kerncentrale, deze staat in Borssele en wordt uiterlijk in 2033 afgebroken.

Politiek Nederland

Is er toekomst van kernenergie in Nederland? Volgens de politiek de ene keer wel, maar het volgende moment weer niet. Over de eventuele plek is ook nog niks besloten. Zowel de Eemshaven in Groningen als Noord-Brabant worden genoemd. Maar hoe kan het dat sinds de rampen in Tsjernobyl en Fukushima er toch weer over nieuw te bouwen kerncentrales gedacht wordt. Dankzij de energietransitie lijkt er weer toekomst te zijn voor kernenergie in Nederland.

Energietransitie

Waarom de energietransitie dit idee weer nieuw leven inblaast; een kerncentrale levert veel en constant energie en is bijvoorbeeld niet afhankelijk van weersomstandigheden (harde wind, genoeg zon). Daarnaast is kernenergie erg CO2-arm. Helemaal als het vergeleken wordt met veel CO2 uitstotende kolen- of gascentrales. Echter zijn wind- en zonne-energie op het gebied van CO2 uiteraard weer veel gunstiger dan kernenergie.

Alternatief kernenergie

Echter zoals eerder benoemd schijnt de zon niet altijd en waait het ook niet overal even hard. Maar is er wel altijd vraag naar energie. Iets wat opgevuld kan worden met kernenergie wanneer andere groene energiebronnen nog niet (uit)ontwikkeld zijn. Deze groene energiebronnen zijn wellicht een beter alternatief dan kernenergie, helemaal gezien het imago wat aan kernenergie kleeft.

Toekomst kernenergie

Grote nadelen zijn het imago, grond kan alleen gebruikt worden voor de centrale, lange bouwtijd nog exclusief flinke vertragingen en fikse kosten (overschrijdingen): In Frankrijk en Finland zijn de constructiekosten drie keer over de kop gegaan. Het is aan de politiek om te beslissen of de nadelen opwegen tegen de voordelen voor de toekomst van kernenergie in Nederland.

Discussie:

Kernenergie is een duurzame oplossing

Dossier:

Kernenergie

Deel deze pagina!

Geef een antwoord

Of

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *