Investeren in zonnepanelen en de terugverdientijd

De prijs van zonnepanelen steeg vorig jaar met maar liefst 50%, waardoor een set van 12 zonnepanelen zomaar 7500 euro kost, een flinke investering. Kan het kopen van zonnepanelen nog wel uit? Jazeker, de terugverdientijd van zonnepanelen is met de huidige prijzen zo'n acht jaar en daarna heb je nog jarenlang gratis energie, want de technische levensduur van een zonnepaneel is minimaal 25 jaar. Echter is het wel verstandig om niet te lang te wachten met het kopen van zonnepanelen, want hoe langer je wacht des te langer de terugverdientijd is. Dit komt vooral door de afbouw van de salderingsregeling vanaf 2025, waardoor je een lagere vergoeding voor de teruggeleverde zonnestroom krijgt, maar ook zeker door de inmiddels weer zakkende energieprijzen.

Meer over de salderingsregeling

Dak vol leggen met zonnepanelen?

Een groot dak helemaal vol leggen met zonnepanelen is niet altijd verstandig. Kijk liever naar het gemiddelde en toekomstige energieverbruik en stem daar het aantal zonnepanelen op af. Als je elektrisch gaat koken, verwarmen of rijden dan is het verstandig om alvast wat meer zonnepanelen te plaatsen. Met het verdwijnen van de salderingsregeling eind 2030 wordt het volledig benutten van je dak met zonnepanelen wel interessanter, omdat je dan een vaste vergoeding voor de teruglevering krijgt. Je kunt de installatie van zonnepanelen natuurlijk ook stapsgewijs opbouwen.

Ligging van de zonnepanelen

Zonnepanelen wekken het meest op als deze op het zuiden zijn gericht met een hellingshoek van 30 tot 40 graden. Een oost-west opstelling van zonnepanelen wekt minder stroom op tijdens piekuren, maar wel een langere periode over de gehele dag en jaar. Het rendement is over een heel jaar gezien slechts een paar procent lager. Bovendien zijn zonnepanelen gericht op het oosten en westen beter af te stemmen op je energieverbruik, waardoor je directe verbruik van de zonnepanelen groter is en het percentage dat je teruglevert juist lager. Hierdoor wordt je terugverdientijd na 2025 nog korter. Zonnepanelen op het noorden gericht leveren het minste op, maar ook deze kan je binnen de technische levensduur goed terugverdienen.

Welke omvormer kies je?

Er zijn verschillende merken en types omvormers van zonnepanelen binnen twee categorieën: de string omvormer en micro omvormers. Bij micro omvormers heeft elk zonnepaneel zijn eigen omvormer, terwijl een string omvormer alle zonnepanelen bedient. Een set zonnepanelen met een string omvormer is doorgaans zo'n 1000 euro goedkoper dan een set zonnepanelen met micro-omvormers. Micro omvormers hebben ook voordelen, want ze gaan doorgaans de gehele levensduur van het zonnepanel mee.

Een string omvormer moet je na 12 jaar vervangen en dat kost nog eens 1000 tot 1500 euro. Ook bij schaduwvorming op het dak zijn micro omvormers een goede keuze, omdat elk zonnepaneel afzonderlijk wordt beïnvloed. Bij een string omvormer zorgt een zonnepaneel in de schaduw ervoor dat de hele set net zo weinig opwekt als het paneel dat in de schaduw ligt. Dit probleem kan bij een string omvormer overigens (deels) opgelost worden met optimizers (60 euro per stuk).

Meer over omvormers

Onderhoud van zonnepanelen

Nadat de zonnepanelen geplaatst zijn hoef je er vrijwel niet meer naar om te kijken. Nou niet helemaal, want het is altijd verstandig om je set zonnepanelen te monitoren. Dit doet je met de app van de omvormer die je zelf of met behulp van de installateur eenvoudig installeert. Op deze manier heb je controle op de werkelijke opbrengst van de zonnepanelen en zie je meteen als er sprake is van een storing op de omvormer (dit zie je niet op de slimme meter).

De zonnepanelen af en toe schoonmaken is ook verstandig. Gebruik hiervoor liever geen kraanwater maar gezuiverd water, zodat je kalkaanslag voorkomt en gebruik nooit schurende materialen om je zonnepanelen schoon te maken. Daarnaast adviseren wij om de zonnepaneleninstallatie eens per 3 jaar te laten controleren door een erkend installatiebedrijf. Zo weet je zeker dat alles nog goed werkt en belangrijker nog, veilig is aangesloten.

Keurmerken en garantie

Bij de keuze voor een installateur van zonnepanelen is het verstandig om een erkend installatiebedrijf te kiezen die aangesloten is bij een keurmerk of een branchevereniging. Zo weet je zeker dat de installateur kwalitatief hoogwaardige zonnepanelen levert, de garantie naleeft en alles veilig installeert. Ook ben je na eventueel faillissement van de installateur meestal beschermt. Voorbeelden van bekende keurmerken en brancheverenigingen zijn: VCA, Techniek Nederland, Zonnekeur en InstallQ. Reviews over de installateur geven een goede indruk over de klanttevredenheid. Op onze website vind je meer dan 600 installatiebedrijven en vele recensies over hun werkzaamheden.

Het is ook belangrijk om te kijken hoe de garantie op de zonnepanelen, de omvormer(s), het bevestigingsmateriaal en (de degradatie van) het vermogen van de zonnepanelen in elkaar zit. Let er ook op wie verantwoordelijk is voor de garantie: de fabrikant of de installateur? Bij fabrieksgarantie is het natuurlijk niet handig als deze bijvoorbeeld helemaal in China zit.

Vind een installateur

Huren of kopen

Naast het kopen van zonnepanelen zijn er ook bedrijven die zonnepanelen verhuren. Het huren van zonnepanelen is eigenlijk alleen interessant als je geen budget hebt voor het kopen van zonnepanelen. Je gaat een huurovereenkomst aan met het bedrijf voor een bepaalde duur, let dus goed op de spelregels bij bijvoorbeeld situaties als verhuizen, schade, tussentijds vervangen van de omvormer en het verdwijnen van de salderingsregeling. Het voordeel van het huren van zonnepanelen is vooral dat het bedrijf je volledig ontzorgt.

Bron: Comate, Solhyd, KU Leuven

Stappenplan zonnepanelen

De salderingsregeling

 • Jouw feedback
 • 0   0
Heb jij al zonnepanelen geïnstalleerd??

Meer nieuws lezen over zonnepanelen

3 reacties op “Terugverdientijd investering zonnepanelen duurt langer”

 1. Ernst Lemm

  Ook niet vergeten: Als meer en meer panelen in de buurt actief worden stijgt soms de netspanning zoveel dat de installatie uit schakelt.
  Uiteraard, juist op de piekmomenten. Een verliespost die de energie distributeur (bijv ENEXIS) laat liggen bij zijn klant.
  In mijn wijk schakelt bijna iedereen op een zonnige dag af…

 2. Sivvis

  De “prijs” van zonnepanelen is juist gezakt en omvormers zijn ook weer wat in prijs aan het zakken. Als ze al duurder zouden zijn is het misschien 5-10%.. Montagemateriaal is wel een stukje duurder geworden, maar alsnog komt dat uit op een paar procent op het geheel. Met een beetje goed zoeken vind je 400w panelen van A merken voor €100/stuk geleverd en omvormers van A merken voor €1300-2000 afhankelijk van hoeveel KW.

  Het grote verschil zit hem in de marge die de installateurs willen verdienen. Die willen per paneel €40-100 verdienen voor alleen de montage, exclusief de dakhaken (die door de dakdekker worden gezet).

  En natuurlijk het feit dat de BTW nu helemaal is vervallen, maar een flinke hap van dat verschil komt in de zakken van de verkopende partij.

 3. Aryan Blaauw

  zo nog een paar punten die een particulier gaat zien wat en de terugverdientijd beinvloed

  – negatieve teruglever vergoeding bij dynamische providers
  – hogere prijzen buiten (piek) teruglevermomenten bij gewone energie providers vanwege eerstgenoemde invloed
  – omvormers met dynamische / uitgestelde teruglevering en opslag

  kan daar een keer een artikel over gemaakt worden: erg relevant voor velen, ook oudere installaties hebben hier mee te maken

Geef een reactie