Salderingsregeling

De salderingsregeling is een fiscale regeling voor consumenten en bedrijven met een kleinverbruikersaansluiting (t/m 3x80A) die duurzame elektriciteit terugleveren aan de energieleverancier. Voor de salderingsregeling is het noodzakelijk dat je de zonnepanelen meldt bij de netbeheerder en je elektriciteitsmeter geschikt is.

Let op! Situatie wijzigt per 1 januari 2025

De salderingsregeling verdwijnt definitief vanaf 2031 en wordt vanaf 1 januari 2025 stapsgewijs afgebouwd. Vanaf 2031 ontvang je dan alleen nog een vaste vergoeding voor de teruglevering van je zonnepanelen. De nieuwe terugleververgoeding stem je af met je energieleverancier.

Wat is de salderingsregeling?

Salderen van zonne-energie

Salderen is het in mindering brengen van de teruglevering van jouw zonnepanelen op de elektriciteit die je koopt van de energieleverancier. De vergoeding die je krijgt voor teruglevering is dus dezelfde als die je aan de energieleverancier betaalt. De energieleverancier voert het salderen uit op de jaarlijkse energierekening.

Salderingsregeling in de wet

De salderingsregeling is onderdeel van de Elektriciteitswet artikel 31c. De energieleverancier moet de teruglevering van elektriciteit op dit moment nog onbeperkt salderen met je elektriciteitsverbruik. Is de teruglevering hoger dan het verbruik uit het elektriciteitsnet, dan ontvang je voor dit gedeelte nog een “redelijke” vergoeding. Deze vergoeding is bij elke energieleverancier anders en is vaak een percentage van de inkoopsprijs van elektriciteit.

In de meterkast

Elektriciteitsmeter en salderen?

Het salderen van de teruglevering is niet afhankelijk van de elektriciteitsmeter. Of je nou een analoge, conventionele digitale of een slimme digitale meter hebt, maakt dus niets uit. Onderaan de streep van je jaarafrekening ontvang je altijd dezelfde vergoeding, ongeacht welke elektriciteitsmeter je hebt.

Salderingsregeling en dubbeltarief

De elektriciteitswet zegt niets over hoe energieleveranciers het salderen moeten uitvoeren bij dubbeltarief. Een overschot aan teruglevering in het hoge tarief verrekent de energieleverancier meestal niet met het netverbruik in het lage tarief. Je kunt dus beter kiezen voor enkeltarief.

Salderen bij 1-fase of 3-fase omvormer

Voor het salderen maakt het niet uit of je de zonnepanelen op 1-fase of 3-fase aansluit. Alle elektriciteitsmeters verrekenen de teruglevering en verbruik over de 3-fasen met elkaar. Daarna laat het telwerk van de elektriciteitsmeter óf teruglevering óf netverbruik zien. Via de P1-poort van de slimme meter kan je via randapparatuur wel inzicht krijgen in het verbruik en de teruglevering per fase.

Check hier jouw meter

Aanmelden zonnepanelen

Om in aanmerking te komen voor de salderingsregeling is het nodig dat je de zonnepanelen meldt bij de netbeheerder. De netbeheerder geeft dit vervolgens weer door aan jouw energieleverancier.

Waarom moet ik me aanmelden?

Playlist: Video over salderen

Laatste nieuws over de salderingsregeling

  • Nuttige pagina?
  • 568   0

Andere bekeken ook

Alle subsidies op een rij

Is mijn meter geschikt?