salderingsregeling salderen

De salderingsregeling (ook wel salderen) is een fiscale regeling voor consumenten en bedrijven met een kleinverbruikersaansluiting, die elektriciteit terugleveren aan de energieleverancier. Naast de salderingsregeling zijn er nog tal van andere subsidies beschikbaar voor bijvoorbeeld warmtepompen, de elektrische auto’s of isolatie.

Over Salderen

Salderen is niets meer dan de teruglevering van jouw zonnepanelen die in mindering wordt gebracht op de elektriciteit die je koopt van de energieleverancier. Op deze manier is energieopslag niet nodig en krijg je ook voor de opgewekte energie die je niet meteen zelf gebruikt (teruglevering) dezelfde vergoeding, als die je betaalt aan de energieleverancier voor je elektriciteitsverbruik.

Salderingsregeling in de wet

De salderingsregeling is onderdeel van de Elektriciteitswet (artikel 31c). De energieleverancier voert het salderen uit op de jaarafrekening. De teruglevering van elektriciteit wordt onbeperkt gesaldeerd met het verbruik uit het net.

Meer teruglevering dan verbruik

Is de teruglevering hoger dan het verbruik uit het net, dan ontvang je voor dit gedeelte een “redelijke” vergoeding. Deze vergoeding is bij elke energieleverancier anders en spreek je af bij het aangaan van een leveringscontract.

Salderen stopt in 2031

De salderingsregeling wordt tussen 2023 en 2030 langzaam afgebouwd. Vanaf 2031 ontvang je alleen nog een vaste vergoeding voor de teruglevering van je zonnepanelen. De nieuwe terugleververgoeding stem je af met je energieleverancier.

Afbouwpad salderingsregeling

Afbouwpad salderingsregeling

Wetgeving is bepalend

Het salderen van de teruglevering is niet afhankelijk van de elektriciteitsmeter. Of je nou een analoge, conventionele digitale of een slimme digitale meter hebt is dus niet belangrijk. Onderaan de streep van je jaarafrekening ontvang je altijd dezelfde vergoeding.

Dubbel of enkeltarief

De elektriciteitswet zegt niets over hoe de energieleverancier het salderen moet uitvoeren bij dubbeltarief. Een overschot aan teruglevering in het hoge tarief verrekent de energieleverancier meestal met het netverbruik in het lage tarief. Vraag dit voor de zekerheid na bij je energieleverancier.

Salderen bij 1-fase of 3-fase

Voor het salderen maakt het niet uit of je de zonnepanelen op 1-fase of 3-fase aansluit. Alle elektriciteitsmeters verrekenen de teruglevering en verbruik over de 3-fasen met elkaar. Daarna laat het telwerk van de meter óf teruglevering óf netverbruik zien.

Check hier of jouw meter geschikt is

SDE++ subsidie

Voor grootzakelijke klanten (als de aansluiting grote is dan 3×80 ampère) bestaat geen salderingsregeling. Klanten met een grootverbruiksaansluiting kunnen gebruik maken van de SDE++ subsidie. Het Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) voert deze subsidieregeling uit. Elk jaar wordt er een SDE++ regeling geopend. Meer over SDE++ subsidie.

ISDE regeling

Voor scholen, theaters en sportverenigingen is er subsidie beschikbaar voor kleinschalige zonprojecten vanuit de ISDE subsidie. De set zonnepanelen moet dan wel aangesloten zijn op een kleinverbruikersaansluiting. Meer over de ISDE subsidie.

btw terugvragen op zonnepanelen subsidie

Video over de salderen

  • Nuttige pagina?
  • 567   0