Minister Wiebes werkte ruim 3 jaar aan een opvolger van de populaire salderingsregeling. Eind maart kondigde hij de nieuwe regeling eindelijk aan. De Tweede Kamer lijkt zich nu alsnog tegen de nieuwe regeling te keren.

opvolger salderingsregeling

      55645x gezien   103 reacties

Huurwoningen buitenspel

Volgens de Tweede Kamer zet de opvolger van de salderingsregeling mensen met een huurwoning buitenspel. De terugverdientijd van zonnepanelen ligt met de nieuwe regeling tussen de 7 en 9 jaar. Mensen wonen meestal niet zo lang in een huurwoning en willen ook niet zo lang wachten om de investering terug te verdienen. Volgens de woningstichtingen is het huidige verdienmodel al sober, maar valt deze helemaal weg als de salderingsregeling verdwijnt.

Huurverhoging hoger dan voordeel

In de praktijk financiert de woningstichting de zonnepanelen en voert deze een kleine huurverhoging door. Huurders hebben hierdoor per jaar zo’n 30 tot 50 euro voordeel. Enerzijds door het directe eigen gebruik van de zonnepanelen en anderzijds door de saldering van teruglevering. Als dit laatste wegvalt en een vaste lagere vergoeding wordt, verdwijnt ook het voordeel voor de huurder als sneeuw voor de zon.

Potentie van nog ruim 2 miljoen woningen

De huursector vertegenwoordigt met 2,4 miljoen woningen bijna een derde van de Nederlandse woningbouw. Op dit moment is 7,3 procent hiervan voorzien van zonnepanelen. Het buitenspel zetten van de overige huurwoningen heeft desastreuze gevolgen voor de groei van duurzame energie. Verschillende politieke partijen willen dan ook aanvullende regelingen voor zonnepanelen op huurwoningen.

SDE+ subsidie en aanpassing woningwet

Het ministerie van EZK stelt dat de huursector al voldoende andere mogelijkheden heeft om de investering lucratief te maken. Het EZK doelt hiermee op de SDE+ subsidie, extra budget uit de Urgenda deal en aanpassingen in de woningwet./Het extra budget is slechts een druppel op de gloeiende plaat en de SDE+ subsidie is alleen aantrekkelijk voor grote energieprojecten, zoals zonneparken en grote zonnedaken.

Onderzoek financiële gevolgen

Het TNO voerde al een onderzoek uit naar de financiële gevolgen van het wijzigen van de salderingsregeling. Hieruit bleek dat de terugverdientijd iets minder dan 7 jaar is, als men voor 2022 zonnepanelen koopt. Na deze jaren liep de terugverdientijd op tot 9 jaar. Wiebes besloot daarop de afbouw langzamer uit te voeren, wat 9 maanden winst oplevert in de terugverdientijd. De gevolgen voor huurwoningen werden niet specifiek onderzocht.

De huidige salderingsregeling wordt vanaf 2023 jaarlijks afgebouwd tot nul in 2031. Vanaf dat moment krijgen kleinverbruikers met zonnepanelen een vaste vergoeding voor hun teruglevering. Deze vergoeding kent wel een ondergrens, maar marktwerking bepaalt de hoogte van de vergoeding.

Gerelateerd nieuws:

103 reacties op “‘Opvolger salderingsregeling op losse schroeven’”

 1. jaap

  Te belachelijk voor woorden dat de salderingsregeling wordt afgeschaft. Als je ziet hoe bizar veel geld er via SDE+ wordt uitgedeeld (12 miljard per jaar!) En dat er dan wel keiharde afspraken voor 15 jaar gemaakt worden, waarbij zonneparken 3x terugbetaald worden via subsidies, dan zie je weer waar je als normale burger staat: bukken, mond houden en betalen!

  Die Wiebes en zijn ambtenaren mogen meteen gaan wieberen

  [Bericht aangepast door moderator ivm schuttingtaal. Lees ook onze websiteregels]

 2. Pvdbosch

  Ben het helemaal met je eens.

  [Bericht aangepast door moderator ivm aanstootgevende tekst. Lees ook onze websiteregels]

 3. Tonny

  Als wiebes iets moet doen gaat hè gegarandeerd fout kijk naar Groningen kijk naar milieu vlug lozen deze man

 4. Litjens

  De regering misbruikt de kleine burger

 5. Antoon

  Wie wordt waarschijnlijk de lachende derde van veranderende salderingregeling??? De energieleveranciers.
  Zij geven mij een klein bedrag per geleverde keu en verkopen het aan mijn buurman voor vier keer het aan mij betaalde.

  [Bericht aangepast door moderator ivm onjuist gebruik van hoofdletters. Lees ook onze websiteregels]

 6. Jan

  Het kleinbeetje hoop is voor een eigen woning bezitter om de investering te doen in werkelijkheid gauw over
  Men kijk volgens mijn inziens te veel naar de leveranciers.

 7. l. van Andel

  in de zomer bouw ik een saldo op. In november moet ik afrekenen. Het grootste deel wordt tegen een paar centen “afgerekend”. Het saldo kan ik dus in de winter niet gebruiken. Iets klopt er niet in het “systeem”. De energieleverancier is de lachende derde.

 8. Jan

  Het is met al van dit soort overheidsregelingen. Kijk naar de elektrische auto en het isoleren van je huis.
  Als het te lucratief wordt voor de burger wordt er van overheidswege aan gesleuteld en niet ten voordele van de burger!!!

 9. AAH de Bok

  Het is niet meer dan logisch dat de saldering wordt afgebouwd. Door de enorme, gesubsidieerde, toename van zonnepanelen treedt het fenomeen op dat als de zon schijnt, vooral in de zomer, er een enorme overproductie aan stroom is. Deze stroom lekt gewoon weg, want opslag kan niet en is ook onbetaalbaar. Gevolg de stroomprijs wordt zelfs negatief. Dus de standaard stroomprijs gesaldeerd krijgen, wordt betaald uit belastinggeld. Verder levert zonnestroom op deze manier geen enkel voordeel op voor het milieu, want de noodzakelijk fossiele productiecapaciteit moet altijd op de achtergrond stationair meedraaien voor de nacht en als de zon niet schijnt. Is dit een verrassing? Nee, in Duitsland weten ze dit al lang. Maar ook daar smijten ze liever belastinggeld Net als in Nederland over de balk.

 10. Jan

  Beste de Bok,
  Ik neem toch aan dat als wij volop zonne-elektriciteit produceren de reguliere stroomvoorziening op een laag pitje gaat. Net zoals bij jou in huis. Van lekken is dan m.i. geen sprake. Dat is alleen het geval als we ooit in de situatie komen dat wij met alle zonnepanelen in Nederland op een dag meer enegrie opwekken dan voor heel Nederland nodig is. Ik heb begrepen dat dat nog lang niet het geval is.

 11. Wim

  Het overtollige opgewekte energie door de zon of wind kan mooi gebruikt worden voor het opwekken van waterstofgas.Hetgeen de toekomst wordt voor o.a de auto’s

 12. c.a.a.sips

  mijn vrouw komt uit Masedonie.
  daar heeft bijna ieder huis een airco , wanneer word die aangezet? juist als de zon schijnt doet een halve stad dat problemen met stroom , op het journaal word gevraagd de airco’s zo min mogelijk te gebruiken.
  regeren is toch vooruit plannen ( vooruit kijken)?
  wat mij verder opvalt is dat het verschil tussen normaal en dal tarief 50 % is. ( kan het me niet meer herinneren was dat hier bij de invoering van de dubbele meter ook? )

 13. Will Eisinga

  de saldering is een mooie eenvoudige regeling. De eigenaar betaalt de installatie en de panelen.
  Zon op dak kost de Overheid niets. De huurder gebruikt zelf schone stroom van het dak.
  en moet na stoppen salderen voor zijn eigen stroom betalen. Zonbelasting.
  Stoppen salderen stopt Zon op Dak.
  hoeveel banen gaan verloren bij de installateurs. zeker 10.000 banen weg met stoppen salderen.
  kolencentrales blijven draaien met subsidie, biomassa centrales worden gebouwd met 14 miljard subsidie,
  voor RWE, Essent, Vattenfall.
  Tata Steel krijgt steun voor vervuiling,, KLM 4 miljard steun, Shell betaalt geen belasting,
  De huurder krijgt de rekening voor stroom van zijn eigen dak.
  Dat is Energiearmoede. Gelukkig reageert de Kamer.

 14. willem

  Ben voorstander om de oude salderingsregeling te blijven behouden. Met evt kleine aanpassingen. Namelijk wek je meer op dan je gebruikt dan krijg je het meerdere niet meer vergoed.

  Verder de subsidie voor zonneparken en windmolens etc stop zetten. Als men een dergelijk project alleen wil doen wanneer er voldoende subsidie is dan is men verkeerd bezig.

  Bij zonneparken ook laten gelden dat gene wat het park zelf verbruikt wordt gesaldeerd al het meerdere wordt niet meer vergoed.

  Ook de BTW teruggave voor de particulier kan dan worden geschrapt. Mogelijk dat de prijs van de panelen en instalatie goedkoper gaat worden.

 15. Robert

  Het afbouwen van de salderingsregeling heeft naar mijn mening alles te maken met Haagse lobbyisten die betaald worden door de grote energiebedrijven die hun toekomst op het spel zien staan. Afschaffing hiervan zal voor veel mensen zeker geen stimulans zijn om in zonnepanelen te investeren. De energietransitie zal hierdoor langzamer gaan hetgeen de klimaatdoelen niet ten goede zal komen.
  Voor de mensen die denken dat we een overschot aan elektriciteit hebben, in de zeer nabije toekomst mogen nieuwe auto’s niet meer op fossiele brandstoffen rijden hetgeen inhoud dat we in de toekomst tekorten gaan zien in de hernieuwbare productie van elektriciteit .
  Kennelijk vindt onze overheid investeringen in de grote biomassa centrales en kernenergie een betere optie dan zonnepanelen.

 16. Johan

  Het komt steeds vaker voor dat er “teveel” stroom is. Vooral de laatste maanden ging het hard. Daarom zou er een veel groter prijsverschil moeten zijn die mee beweegt met het aanbod. Nu heb je hoog/laag tarief van maar 1,5 cent ongeveer. Dan kan dat ook 15 cent zijn. Reken maar dat dat nivellerend werkt. Geen grote investeringen meer nodig. Zelf heb ik al een Powerwall en model 3. Er zijn weken dat ik het net niet eens gebruik, want het teveel aan zonne-energie van m’n panelen gaat daar naartoe. Men gaat automatisch laden als de prijs lager is.

 17. J Manders

  Zo gek is dat ook weer niet. ‘s Zomers zo veel mogelijk tijdens het energie opwekken, stroom verbruiken. Wasmachine droger afwassen fietsen opladen alle batterijen volladen vriezer extra koud zetten airco aan zodat de slaapkamer koel is en ‘s nachts uit kan blijven. Zo wordt er weinig aan het net geleverd. Dit ontlast het stroomnetwerk. ‘s Avonds dan alleen lampen tv en laptop die een volle accu heeft. Hiervoor betaal je dan, als saldering afloopt per jaar steeds meer. In de winter zul je sowieso moeten bijbetalen het verbruik is dan veel meer dan de levering aan het net. Dus bij slim verbruik is de schade te beperken. Natuurlijk heb ik liever dat de huidige saldering blijft, dan hoef ik niet zo op te letten wanneer ik stroomslurpers aanzet.

 18. paul

  Mijn buurvrouw ambtenaar van beroep mag van Stichtse Vecht hoog bouwen mijn zonnepanelen staan meer in de schaduw maar diegene die de bouwvergunning hebben verstrekt hebben gewoon maling aan de hardwerkende burger. Die nu minder opbrengt.
  Dus Wiebes en andere ambtenaren zetten door deze manieren zichzelf voor schut. Deze burger heeft geen vertrouwen meer in de overheid en vooral partij groenlinks gedragen zich net als de VVD. Zie Amsterdam over zonnepanelen.

 19. frans de brie

  ben er met de schrijver helemaal eens.

 20. Grandorado

  Wiebus weet ook niet meer , hij is volledig de draad kwijt. Miljarden uitgeven voor biomassacentrales , die voor volledige Ontbossing zorgen. De zomers worden droog , juist bomen houden vocht goed vast . Maar nee kappen die handel voor het produceren van houtpellets voor deze centrales. Meer CO 2 meer fijnstof. Longaandoeningen etc. Juist nu komt deze vervuiling tot uiting met het coronavirus. Wiebus je bent heel goed ‘fout’ bezig. Zet je oogkleppen eens af.

 21. David

  Nederland is al de zwarte schaap in Europa vwb de productie van groene energie. Het haalt nog lange niet zijn gestelde en opgelegde targets.. en Wiebes wil het nog zwarter maken met een ontmoediging beleid.
  Hij is echt de weg kwijt.

 22. Robert Jan

  Ik heb mijn zonnepanelen niet laten plaatsen op basis van het afbetaaltermijn maar om minder gas te gaan gebruiken. Daarvoor moest er wel een (hybride) warmtepomp komen. Echter, deze gebruikt in de winter meer stroom dan er met mijn zonnepanelen in de winter wordt opgewekt en om niet extra (stroom)kosten te hoeven maken om van het gas af te komen hoopte ik te kunnen rekenen op mijn te veel opgewekte saldo in de zomer. Is dit niet meer mogelijk dan ga ik in plaats van minder, meer energiekosten betalen om minder (tot nu toe geen) aardgas te hoeven gebruiken.

 23. Gerard

  Jan, je mag vanaf november dan stroom gebruiken (negatief saldo) die je vervolgens in de zomermaanden in het jaar daarna mag terug leveren en hiermee je negatief saldo afbouwen.

 24. Rob

  De salderingsregeling is een goede regeling, maat het houdt ook alternatieven tegen, zoals de bijvoorbeeld de boiler van Nibe die automatisch op zonnestroom overschot verder kan, of ontwikkeling en vraag naar huisaccu’s.

 25. Gerard

  Elektriciteitscentrales zullen we in de nabije toekomst nodig hebben voor levering van stroom op tijden dat er geen zon en geen wind is, tenzij we elektriciteit kunnen opslaan in perioden dat we een overschot aan zon- en windenergie hebben.
  Mijn voorstel is ga massaal zon- en windenergie produceren. Installeer bij elke elektriciteitscentrale een productie en opslag locatie voor waterstofgas. In tijden van een stroom tekort kan de centrale gebruik maken van dit watergas als energiebron.
  Verplicht verder grote energiegebruikers in de vorm van aardgas dat zij ook waterstofinstallaties moeten installeren. De hiervoor benodigde energie kunnen ze halen uit eigen zonnepanelen, windmolens en warmtepompen ( rivierwater, zeewater of diepe aardwarmte).
  Gebruik ons aardgas voornamelijk particulier gebruik. Laat dit ook gelden voor ons export aardgas. Warmtenetten in steden en dorpen en individuele warmtepompen vragen totaal zeer hoge investeringen. Daarnaast heb je als particulier met warmtepompen op koude winterdagen extra verwarming d.m.v. gas of elektriciteit nodig. Particuliere buffering lijkt onhaalbaar.

 26. Joep Meloen

  Ben ik helemaal met u eens, stel nu dat de gewone burger onafhankelijker wordt……De overheid investeert liever in energie projecten voor bedrijven zodat het oude verdien-model van energie gehandhaafd blijft. Of de overheid nu in de burger of in de energie bedrijven investeerden met de regelingen. De aantal kilowatt duurzame zonne-energie blijft dan hetzelfde, en dat is belangrijk voor het energie akkoord. Alleen de burger mag er niets op verdienen.

 27. Joep Meloen

  Als men nu een zonnepanelen installeerde, dan voeden de zonnepanelen de airco en wordt het net ontlast.
  Twee vliegen in een klap, geen netbelasting en wel een koel huis. Overheid blij, en burger blij.
  Nou overheid is niet zo blij, hij ziet inkomsten verdampen…….Zullen ze wel een zinbelasting invoeren, net zoals voorheen in Spanje.

 28. Joep Meloen

  De energie maatschappij verdiend er ook aan, maar als je ziet hoeveel de overheid eraan verdiend is dit degene die het meeste verdiend. Subsidie is een wassen neus, je krijgt eerst de voordelen die je erna weer inlevert. Je investeert hierdoor met je spaar centjes, en dat is wat de overheid wilt, hierdoor wordt het geld in de economie gestopt. De economie moet toch draaien. Dus de mensen moeten slimmer worden dat de huidige zittende overheid. Zorg dat je er zelf aan gaat verdienen.
  Het is mogelijk……

 29. Joep Meloen

  Het valt me op dat veel berichten gecensureerd worden, wij hadden wel eens willen zien wat er gezegd wordt, Waarschijnlijk als men de burger wakker maakt! Is het misschien toch interessant een eigen website op te zetten die geen censuur heeft. Krijgen we misschien een realistischer beeld?

 30. Joep Meloen

  Er wordt veel gecensureerd hier op deze website, wellicht een eigen website oprichten zonder secuur.
  Ik had graag geweten wat er stond, dit zijn wel de frustraties van de Burger, die weer weggeveegd worden.

 31. Joep Meloen

  Deze man kan er niets aandoen, deze wordt aangestuurd door de zittende regering, en draait mee voor eigen belang.

 32. Joost

  Klopt. De meeste stroom heb je nodig in de winter, en ‘s nachts (laagste temperturen). Dan geven de zonnepanelen juist de laagste en ‘s nachts geen opbrengst. Het is nu al zo dat bijna de helft van mijn zonnestroom wordt teruggeleverd omdat de panelen produceren als ik weinig stroom nodig heb. Na bijna 2 jaar hebben mijn panelen 3185 Kwh geproduceerd, en ik heb 1450 Kwh teruggeleverd, m.a.w. dag/nacht en zomer/winter beide een mismatch. NB mijn setje van 1620 Wp dekt ongeveer 25% van ons jaarverbruik (5 pers.), m.a.w. met een lagere terugleververgoeding en het hogere gebruik van een warmtepomp inclusief de dan benodigde panelen zijn die niet meer rendabel. Ook terecht genoemd, in andere landen is al zichtbaar dat het energiegebruik van mensen omhoog gaat bij een lage terugleververgoeding > airco etc., want de stroom is toch goedkoop/levert ‘niets’ op. Gezien de hoge materiaal- en kapitaalbehoefte van panelen wordt het dan financiëel en energywise een ‘sink’.

 33. Joost

  Het is een politiek verhaal; Nederland heeft zich vastgelegd op reductie van CO2 uitstoot, en Europa, VS en Canada hebben via het IPCC, ik meen in 2007, vastgelegd dat biomassa CO2 neutraal is. Het is onzin, maar wordt gebruikt om aan de afspraken te voldoen. M.a.w. administratief/bureaucratisch klopt het. Dat het milieu onnodig wordt belast en dt de uitstoot feitelijk hoger is interesseert de politiek blijkbaar minder.

 34. O.V.

  Robert Jan brengt terecht een kortzichtig punt van deze nieuwe regeling in: het voorstel is alleen gericht op terugverdientijd van zonnepanelen (opwek). Net als Robert Jan – en veel anderen – hebben ook wij geïnvesteerd in een compleet pakket. De saldering van de zonnepanelen maakt daarbij de investering in warmtepomp, PV collector, vloerverwarming en vloerisolatie toch wel wat aangenamer qua break even punt. Door alleen aan de knop van saldering van stroom te draaien, draait de overheid een goede businesscase van een totaalpakket aardig de nek om of maakt deze businesscase op z’n minst een stuk minder aantrekkelijk. En laten we eerlijk zijn: dit speelt wel een belangrijke rol bij het gros van de mensen die van het gas afgaan of daarop fors minderen. Laten we hopen dat deze discussie in Tweede Kamer ze alsnog tot een goed inzicht brengt ;o)

 35. c.a.a.sips

  Hallo ,

  er word gezegd dat er veel gecensureerd word.
  ik heb gekeken en volgens mij valt het wel mee , en er staat bij wat en waarom.
  gebruik normale geen beledigende taal en er word niet gecensureerd.
  wat gij niet wil wat u geschied doe dat ook een ander niet.
  gebruik woorden ( taal ) alsof je het tegen je ouders heb.
  ik heb al eerder wat geschreven en als aanvulling dit.
  ik heb het aan mijn hart en denk toch maar een airco te laten plaatsen , wat door de klimaat verandering waarschijnlijk veel meer mensen nu en in de toekomst gaan doen.
  heb in mijn vorig bericht ook gevraagd toen de bubbele stroom meters geplaatst werden hoe groot het verschil was tussen normaal en dal tarief?
  dat is in de loop van de tijd tot nu nagenoeg gelijk geworden.

 36. c.a.a.sips

  Hallo ,

  er word gezegd dat er veel gecensureerd word.
  ik heb gekeken en volgens mij valt het wel mee , en er staat bij wat en waarom.
  gebruik normale geen beledigende taal en er word niet gecensureerd.
  wat gij niet wil wat u geschied doe dat ook een ander niet.
  gebruik woorden ( taal ) alsof je het tegen je ouders heb.
  ik heb al eerder wat geschreven en als aanvulling dit.
  ik heb het aan mijn hart en denk toch maar een airco te laten plaatsen , wat door de klimaat verandering waarschijnlijk veel meer mensen nu en in de toekomst gaan doen.
  heb in mijn vorig bericht ook gevraagd toen de bubbele stroom meters geplaatst werden hoe groot het verschil was tussen normaal en dal tarief?
  dat is in de loop van de tijd tot nu nagenoeg gelijk geworden.
  wat mij overigens opvalt bijna iedereen heeft het over geld maar de bedoeling is toch het milieu?
  ook snap ik er niks van Brussel wij moet en van het gas af en in Duitsland krijgt men subsidie als men op gas gaat verwarmen.
  ook in bv. Polen zijn nog grootte bruinkolencentrales , stopt de lucht vervuiling bij de grens?????

 37. Anton

  Als de salderingsregeling word afgeschaft heb je niet veel voordeel meer van je zonnepanelen
  want de stroom die je gelijktijdig verbruikt als de zonnepanelen stroom opleveren heb je alleen gratis
  en de rest word terug geleverd het net op er daar krijg je maar een kleine vergoeding voor.

 38. Gaston

  Kan iemand mij uitleggen hoe in 2031 een terugverdientijd 9 jaar kan zijn? Volgens mijn berekeningen ligt het dichter bij het dubbele aantal jaren. En dat maakt dan een investering de facto onzinnig.

 39. G.Klein

  Zolang ik nog een ouderwetse draaistroommeter heb, is dit moeilijk te meten.

 40. Hans

  Mijn zus en zwager wonen op Mallorca en hebben zonnepanelen op hun huis en garage , deze leveren veel stroom en die wordt gebruikt voor het opladen van een een hele rits batterijen die avonds worden gebruikt voor allerlei apparaten.
  waarom is dit hier niet mogelijk ?

 41. Geert

  Wanneer saldering wordt afgeschaft, zal iedereen een moderne Kwh-meter moeten krijgen.

 42. Danny

  Batterij kopen. Zo wordt het bijvoorbeeld in Duitsland gehandhaafd. Daar bestaat geen salderingsregeling. Als je en batterij kopt ben je bijna onafhankelijk van de netbeheerder.
  Maar zo lang de salderingsregeling bestaat zou ik geen batterij aanschaffen. Daar is het nog te duur voor. Maar wiet weer hoe de prijzen en de levensduur over 10 jaar zijn? De ontwikkeling gaat steeds verder

 43. Pieter

  De ordegrootte van 10 jaar is sowieso altijd al onzin geweest. Dat gaat over het moment dat je je besteedde kapitaal weer terug in je portemonnee hebt. Dus je bent pas dan weer bij ‘af’.

  Dat is echter helemaal geen business-case. Daarin zijn zonnepanelen een onderdeel van je kosten-besteding-patroon. Dan hoor je dus ook de periodieke vervangingsinvesteringen in die berekening mee te nemen. Zoals adm. tijdsbesteding (dag/jaar a €400), onderhoud/schoonmaken (€500/10jaar), nieuwe omvormers (€1000/10j), nieuwe panelen ipv kapotte incl installatie (€4000/20j). Pas als die cyclus zich heeft uitgekristalliseerd, kun je spreken van ‘verdienen’. Dat begint na circa 25 jaar.

  Kortom, wie nu investeert, is onzakelijk bezig, al helemaal met nog slechtere salderingsregelingen, maar deze lieden zijn wel ‘lief’ voor de samenleving. Ik ben zo’n keurig burgertje.

  Pieter

 44. Huub

  Waarom zou je het niet over geld hebben?
  Ik heb met 26 panelen een aardig kapitaal op mijn dak, en zou daar graag wat van terug zien.
  Ik heb ze laten plaatsen om kosten te drukken, en dat het milieu er baat bij heeft lijkt me een win-win situatie.
  Daarbij heeft men diverse lokmiddelen toegepast om mensen panelen te laten plaatsen.
  Dan ruikt men kennelijk “geld” en men draait regelingen terug.
  Kijk maar eens wat er gebeurt als je boven een aanschafprijs van een dikke € 14.000,- komt.
  Dan krijg je geen belasting terug, maar mag je die braaf ophoesten.

  En het mag toch ook wel duidelijk zijn dat het “milieu” een verdienmodel is geworden.
  Vliegtuigen, schepen en de industrie zijn nog steeds de grootste vervuilers.
  Vreemd genoeg blijven die gespaard en mag Jan met de korte achternaam er voor bloeden.
  En inderdaad, voor het beste jongetje van de klas stopt de vervuiling bij de grens.

 45. Henk1953

  Weer iemand die vanaf de zijlijn denkt het beter te weten !
  Als je 1000 auto’s koopt, en 100 storingen in de eerste 5 jaren van die 1000 auto’s projecteert op 1 nieuw te kopen auto, dan zal die nieuwe auto nooit gaan rijden in jouw beleving. Koop dan toch maar liever een fiets (zonder ondersteuning)

 46. Jan vd Broek

  Gij zult niet stelen, de overheid duldt geen concurrentie! Dat is het bekende mopje, flauw misschien, maar Wiebes is niet zo dom als hij er uit ziet. Tegelijkertijd met deze nieuwe regeling is namelijk meteen de slimme meter verplicht.

 47. Rudy Welling

  Wij zijn een wijk met 136 woningen aangesloten op 1 transformator. 54% vd woningen heeft zonnepanelen. Deze leveren meer op in de zomer over dag meer op dan de andere 46% kunnen gebruiken. Als de wijk het beheer over het netwerk kan krijgen dan kan deze stroom in een paar wijk accu,s worden opgeslagen en dan onderling verdeeld en verrekend worden. In onze wijk levert dit €16000 per jaar op. Dit geld gaat naar de aanschaf van de accu,s en als winst naar de deelnemers. Belasting wordt alleen betaald voor de stroom die de wijk in gaat en de wijk export wordt vergoed volgens de normale opwek tarieven. Voordeel: netwerk ontlasting. Onderlinge wijk verbondenheid (ook letterlijk). Het enigen wat nodig is is een aanpassing van de energie wet. Zo krijg je overal in het land kleine netwerkjes dir de overal belasting van het grootte landelijke net verlichten. Waarom niet de postcode roos regeling in deze richting aanpassen

 48. TvGroesen

  Energiemaatschappijen zijn ook niet helder, nog nooit gehoord dat sinds de opmars van de windmolen en zonnepaneel een maatschappij zegt “we hebben zoveel honderd ton minder brandstof verstookt. Opslagaccus zijn te duur dus zullen we zelf creatief moeten worden(tijdklokken, overstapkorting en misschien welke maatschappij geeft het meeste terug voor je teveel geproduceerde kilowatts.

 49. Charles

  In 2018 hebben wij ons huis nul-op-de-meter gemaakt, 33 zonnepanelen, warmtepomp en de CV-ketel er uit.
  Als wij nu een andere bestaande woning zouden kopen, dan zou ik dat niet herhalen.
  Met de wetenschap dat de salderings-regeling komt te vervallen loont het zich echt niet. Het is een enorme investering en geloof me de warmtepomp gebruik heel veel stroom, juist op die momenten dat de zonnepanelen nagenoeg niets opbrengen.
  De warmtepomp draait namelijk volop in de winter en in de koudere nachten en dan heb je geen stroom van de zonnepanelen, al deze stroom moet dan van het net komen, dus gekocht worden, als salderen niet meer of gedeeltelijk mag.
  Volgens de berekeningen en de offerte zou onze warmtepomp ca. 4.200 kWh per jaar gebruiken, maar in de praktijk is dat veel meer. Inmiddels hebben er twee hele milde winters opzitten, 2018/2019 en 2019/2020 en in deze winters heeft de warmtepomp 5.200 tot 5.500 kWh per jaar gebruikt, dus 1.000 tot 1.300 kWh meer dan opgeven. U zult begrijpen dat als we een aantal echte winters krijgen, dat het verbruik dan nog veel hoger zal zijn en als je deze stroom dan moet kopen voor € 0,20 – 0,22 cent per kWh en dan is het echt een stuk voordeliger om met een HR-CV-KETEL te verwarmen, hetgeen voor tap-warmwater al helemaal geldt. Dit water zou eigenlijk ca. 60 graden warm moeten zijn om legionella te voorkomen en dat kost nog veel meer stroom omdat het gunstige rendement van een warmtepomp ligt bij het maken van lage temperaturen, b.v. 35 graden.

  Met de kennis en praktijkervaring die wij nu hebben weet ik zeker, dat als je nu een dergelijke investering, zoals wij die in 2018 gedaan hebben, ca. € 23.000,- nooit meer terug gaat verdienen met de wetenschap dat het salderen gaat vervallen.
  Heel erg slechte zaak als dit zo doorgaat, zo komen we echt niet los van het gas en wordt de Wereld niet groener.

  Als wij een nu een ander bestaand huis zouden kopen, ook al is het energieklasse A, dan zouden wij de investering niet herhalen en dus ook een ander niet aan kunnen raden. Een nul-op-de-meter huis kan volgens mij prima, maar zonder salderings-regeling moet het dan wel gaan om een heel goed geïsoleerde nieuwbouwwoning.

 50. van Drongelen

  Eerst worden de burgers door de overheid gestimuleerd om je woning zo groen mogelijk te maken, de investering verdiend zich makkelijk terug.
  Echter een betere regeling voor de salderingsregeling zal er nooit kunnen komen, aangezien je nooit meer die 21 cent per KW terug krijgt. Onderaan de streep gaat dit de burger die zonnepanelen heeft aangeschaft altijd geld kosten.
  En dan kan ik alleen maar concluderen dat we weer besodemieterd worden door de overheid..

 51. Roland

  Probleem met een batterij is dat deze in de winter binnen een paar dagen helemaal leeg is en je deze niet meer opgeladen krijgt. Heb ik namelijk ook al naar gekeken, dan is zelfs zonder de salderingsregeling beter om geen batterij aan te schaffen, is namelijk een investering van rond de 10K (Tesla powerwall 3, 13.5 kWh)

 52. Tabe

  Dat is afgelopen met de nieuwe regeling. Immers, een van de voorwaarden is dat heel Nederland aan de slimme meter gaat, om rechtsongelijkheid te voorkomen en omdat anders de teruglevering niet is te meten. Vraag is echter of het de overheid en de netbeheerders gaat lukken om voor 2024 alle electra-aansluitingen in Nederland te voorzien van een slimme meter.

 53. Tabe

  Het verschil met Mallorca is dat daar ook in de winter de zon nog voldoende energie levert, overdag en jouw familie die kan opslaan voor de avond en nacht. Maar hier levert de zon ‘s winters te weinig energie om overdag voldoende uit je panelen te halen voor eigen gebruik, laat staan dat je wat over hebt om op te slaan voor de avond en nacht.

 54. Koos Visscher Ing

  Stroom lekt niet weg, dat is larie, lekt in jouw woning stroom weg dan treedt de aardlekschakelaar in werking en schakelt de betreffende groep uit. Elektriciteitscentrales draaien niet stationair mee. Centrales hebben een minimum belasting nodig om nog een beetje economisch te produceren.
  Voor noodgevallen ( stroom tekort ) houdt Tennet altijd draaiende reserve in stand en loopt het echt uit de hand dan wordt snelstart vermogen afgeroepen (Gasturbines).

 55. Antonio

  Die opslag accu’s worden interessant als de saldering wegvalt en ze dus goedkoper worden als ze meer verkocht gaan worden, en als je een elektrisch voertuig hebt dan ben je helemaal goedkoop uit. Natuurlijk is dat weer een investering, maar denk dat op langere termijn je nog steeds goed doet aan in ieder geval zonnepanelen.

 56. Ed

  Hoezo ben je spotgoedkoop uit met een electrische auto ?
  Op het moment dat mijn zonnepanelen leveren zou ik met de elektrische auto op pad zijn.
  ‘s avonds gaat de auto aan de lader en zou je dus in de nieuwe regeling alsnog dure stroom moeten kopen.

 57. Ben

  Eerlijk en helder verhaal. Dank daarvoor. Uit de voorstellen blijkt maar weer dat politiek moeilijk te vertrouwen is en de korte termijn de lijdraad.
  Groet. Ben

 58. Chris

  Het moge duidelijk zijn. De overheid stimuleerde aanvankelijk het investeren in zonnepanelen. Aanvankelijk met subsidie en saldering, nu nog met saldering. Per saldo kost dit de overheid veel geld (energiebelasting en BTW) en is dus n doorn in het oog. Logisch dat hier iets aan moet gebeuren. De overheid heeft aanvankelijk gesteld, dat de investeringen in panelen in 7 jaar terugverdiend zou worden. Dat zal niet de werkelijkheid zijn vanaf 2023, als de saldering in 9 jaar afgebouwd wordt. Ik heb nu panelen vanaf 2010 (met subsidieregeling 2008; 3450Wp) en 2013 (2940Wp). Zeer tevreden over mijn investering en al lang terugverdiend. Als ik nu nog voor de beslissing zou staan om te investeren, zou ik dat waarschijnlijk niet meer doen.
  Om de zeer lage te verwachten vergoeding van mijn “overproductie ” investeer ik nu om het overschot zelf te gebruiken. Mijn overschot ga ik gebruiken op het moment dat dit geproduceerd wordt. Er komt dus airconditioning in huis (tevens geschikt als warmtepomp).
  Dus de overheid doet alleen dingen die op termijn alleen voor zichzelf nog gunstig zijn.
  Ofwel met andere woorden: ze beïnvloeden graag het saldo in uw en mijn portemonnee, waarbij het ten alle tijden voor haar positief niet zijn

 59. Chris

  Laatste regel:
  alle tijden voor haar positief MOET zijn.

 60. Joost

  Klopt. Mijn zonnepanelen leveren in december, januari en februari 20 – 50 Kwh per MAAND. Zonder warmtepomp hebben we ongeveer 11 Kwh per dag nodig, met warmtepomp vermoedelijk 40 à 50 Kwh per DAG.
  Winter 2019 – 2020:
  november 32
  december 21
  januari 27
  februari 51
  We hebben dus met een warmtepomp bijna 30x zoveel zonnepanelen nodig om zelf in de winter voldoende stroom te hebben voor eigen gebruik, laat staan om accu’s op te laden voor later gebruik, voor een electrische auto, electrisch koken, etc ..
  Het probleem met molens en panelen is dat men de gemiddelde jaarproductie deelt door het gemiddelde gebruik van huishoudens, en dan ‘kan’ je een x aantal huishoudens van stroom voorzien. Behalve in de winter, ‘s nachts, en als het weer niet meewerkt. Haha.

 61. P.T.M.ROELOFSZEN

  Geinterresseerd omdat ikzelf uit energiesector kom

 62. bennieol

  ja heb ook een energie neutraal huis de kosten totaal geschat op iets meer dan 30.000 € heb inmiddels de helft terug verdient. duurt nog wel 10 jaar voordat ik alles terug heb verdient. maar ik deed het vooral om het milieu en om groen bezig te zijn.

 63. bennieol

  ik doe de warmte pomp nachts uit. heb vloerverwarming die blijft behoorlijk warm. morgens doe ik als het koud is eerst de kamer verwarmen met een pelletkachel en daarna doe ik de warmtepomp aan.

 64. john

  Ik denk als ik dit zo hoor. Dat de mensen die allemaal zonepanelen hebben zich een collectief moeten gaan vormen. Door middel van vereniging van huis eigenaren met zonnepanelen .bv. En daarin wel de saldering in laten doorgaan zoals het nu is. Bij deze energie leverancier zouden de mensen zich kunnen aansluiten met zonnepanelen omdat deze dan wel de saldering laat zoals deze nu is . Dan is het voor de lobby isten in den haag jammer dan omdat deze groep in collectief verband intresant is voor een energieleverancier.om zo een grotegroep in eens als klant te hebben

 65. Koop Bouma

  Belastinggeld is voor ons allemaal (b.v. onderwijs, infrastructuur, veiligheid)en wordt zo op een evenwichtige wijze verkregen.

 66. J.M. van Suylekom

  Ik lees in de diverse commentaren voor mij zeer nuttige zaken resp. ervaringen van reageerders. Dit betreft vooral de technische aspecten van warmtepompen en het elektriciteit verbruik. Daarvoor mijn dank. Dit versterkt mijn mening dat een warmtepomp in mijn woonsituatie een hele slechte investering is. Mijn zonnepanelen in 2017 geplaatst presteren overigens prima en ik verdien deze in ca 8 jr. terug. Voor mij telt puur de besparing op mijn vaste lasten, milieu interesseert mij nauwelijks. Ik ben een realist en hoewel dit forum misschien niet de aangewezen plek is om een statement te maken: CO2 reductie is een zinloze exercitie, als meet & regelspecialist weet ik dat de mensheid noch de kennis heeft, noch de middelen om het klimaat en dan met name de temperatuur binnen een smalle band constant te houden en dat wij op deze wijze (gestimuleerd door de overheid) onnodig geld over de balk smijten. Als voorbeeld: waarom zetten Duitsland en België wel volop in op gas en moet Nederland ervan af?

 67. Martin

  Ik heb in 2019 34 PV’s laten installeren op mijn huis en garage voor eigen verbruik, kantoor en ongeveer 25.000 km elektrisch rijden. Dit laatste blijk door de hoge opbrengst van de panelen eerder richting de 40.000km elektrisch te gaan waarmee ik al mijn km’s gratis kan rijden. Ik ga in mijn berekening daar vanuit: Ik heb 12.000 geïnvesteerd in het PV systeem voor 12.000kWh en blijkt in de praktijk 14.000kW te zijn geworden. Met de auto heb ik op 3 x onderweg laden nagenoeg alle van mijn 40.000km’s elektrisch op eigen panelen gereden, overdag geladen. De besparing ten opzichte van mijn vorige benzine auto: 40.000 / (1:)13 x € 1,65 = 5.000,- afgerond. Verbruik auto: 6.600kWh. De resterende 14.000 – 6600kW = 7400kWh dekte bijna de bijna 8.000kWh wij rondom huis verbruiken. Kortom: € 1480 bespaard aan elektra kosten. Jaarbesparing: € 5.480,-. Conclusie: de PV panelen verdienen wij in 2,5 jaar terug. De resterende 25 jaar moet ik tussentijds een nieuwe omvormer kopen van € 2.500,- maar levert dan wel € 22,5 jaar x 5480 – € 2250 = € 135.000,- op ten opzichte rijden op benzine en zelf elektriciteit kopen. Al met al verdien ik dus in de 25 jaar ook nog 2 keer een nieuwe elektroauto terug en kan ik ik over 25 jaar zelfs een geheel nieuw PV systeem installeren. Ik zie het terugverdien model dus een stuk ruimer dan alleen het verbruik van mijn huis, maar in het licht van het totaal energieverbruik thuis en voor mobiliteit. PS: De auto rij ik privé / zakelijk als zelfstandige, dus de brandstof is feitelijk voor mijn eigen rekening.

 68. Arend de Wilde

  Je vindt je zelf realist door je niet te interesseren in je eigen milieu en niets te willen doen aan de door ons zelf gecreerde overmatige uitstoot van CO2? Ik vind dat niet erg realistisch. Het gaat trouwens bij temperatuur niet zozeer om de bandbreedte, het gaat erom terug te gaan naar een uitstootniveau dat de boel een beetje stabiel houdt. Niets doen is nog grotere instabiliteit en dat geeft alleen nog maar meer pijn.
  En over gas in Belgie en Duitsland; Nederland gaat voor een deel van het gas af door de problemen die dat bij de winning in Groningen veroorzaakt. Gas is namelijk veel minder vervuilend (CO2, SO2 en NOx en fijnstof) dan olie, steenkool, bruinkool of biomassa. Voor Duitsland is de overstap van bruinkool en olie naar gas dus een stap in de goede richting. Electrisch verwarmen is nog beter en beter isoleren is vaak het allerbeste.

 69. Arend de Wilde

  Precies, de overheid en het land zijn we tenslotte zelf. Door politieke keuzes wordt de verdeling van lasten en lusten bepaald, daar heb je wel wat invloed op. En fijn dat je je investering al terugverdient hebt en een goed idee om verder te gaan met investeren en onafhankelijker te worden van energie van buitenaf. Niet iedereen heeft die luxe en omdat ook die mensen minder uit moeten gaan stoten (dat is namelijk ook in mijn belang) vind ik het prima dat mijn belastinggeld daarvoor gebruikt wordt.

 70. ZEP

  Beste Joep,

  Zoals Dhr/Mevr. Sips ook aangeeft. Er staat bij waarom een bericht is aangepast. Als scheldwoorden worden gebruikt, onnodige gebruik van hoofdletters en teksten waarbij iemand grof geweld wordt toegewenst. Daar is deze website niet voor bedoeld.

  Voor de rest zijn alle meningen uit elk hokje van harte welkom, zolang deze maar beschaaft wordt uitgesproken.

  Groetjes, Arnold

 71. ZEP

  Beste Joep, nogmaals. Er wordt niet gecensureerd op deze website, maar men wordt wel geacht zich beschaafd te gedragen. Normale gedragsregels zonder scheldwoorden, hoofdletters en verwensingen. Helaas heeft niet iedereen zijn emoties altijd onder controle. Dus voor ieders leesplezier modereren wij hierop. Lees vooral onze gedragsregels even door.
  Groetjes, Arnold

 72. astrid

  Ik wil graag iets aan het milieu doen. Ik heb zonnepanelen. Mijn huis is geïsoleerd. Dus de volgende stap zou zijn een warmtepomp. Maar ik blijf twijfelen over een warmtepomp omdat deze zoveel electriteit kost, en nog relatief duur is. Ik ben me nu aan het oriënteren op een airco, en de mogelijkheden daarvan. Ik weet dat een airco ook veel elektriciteit kost, maar in de zomer heb ik veel energie over, en als de regeling wijzigd, kan ik dit maar beter in mijn huis terugstoppen.

 73. Rinoes

  Helemaal mee eens. Je krijgt namelijk helemaal niets van de overheid. Die haalt alleen maar en geven niets. Het enige wat zij kunnen is belastingen verhogen.

 74. Thom Keizer

  het subsidieverstrekken met SDE+ is de grootste volksverlakkerij allestijden. Helaas zelf ondervonden. Deze subsidie wordt bijeengebracht door de kleinverbruiker in de slecht geïsoleerde woning en is ALLEEN voor de groot investeerders. Deze ontvangen haast meer subsidie dan als ze aan kosten hebben. Zelf 10000kw per jaar nodig. Bij opwekking van 15000 kw 50% subsidie SDE+ dus interessant, Echter je moet aan groot verbruik aansluiting laten aanlengen anders kan de stroom via het net niet worden afgevoerd. Kosten hiervoor 76.000 euro. Nu 10000 kw 2 x deze installatie dus 20000kw maar zonder SDE+ kan wel op het net worden afgevoerd. Conclusie: oplichterij van de bovenste plank.

  [Bericht aangepast door moderator ivm onjuist gebruik van hoofdletters [schreeuwen]. Lees ook onze websiteregels]

 75. J.M. van Suylekom

  Goedemorgen Arend,
  Allereerst bedankt voor je commentaar, ooit, jaren terug, geloofde ik voor 100% dat CO2 uitstoot schadelijk was, sindsdien heb ik mij meer erin verdiept en stel vast dat CO2 voor planten een meststof is (bijna elke tuinder met kassen gebruikt het) schadelijk voor de gezondheid is het niet. Dan kijk je naar het volgende namelijk de temperatuurstijging veroorzaakt door CO2. In het lab kun je aantonen dat voor iedere gr.C. temperatuurstijging de concentratie CO2 minstens moet verdubbelen (logaritmisch verband). Let wel de door CO2 veroorzaakte temperatuurstijging van de aarde is slechts een theorie die het IPCC in principe tracht te bewijzen door een model op te stellen en vervolgens kijkt of het klopt. Ditzelfde geldt voor de relativiteitstheorie (die wiskundig heel wat beter onderbouwd is en waarvan de voorspellende waarde relevante resultaten geeft)
  Wat ik wil stellen is dat het volslagen waanzin is om miljarden te spenderen, zogenaamd om klimaatverandering tegen te gaan, terwijl de basis uiterst dubieus is. En ja ik maak me wel degelijk zorgen om het milieu en name de vervuiling van onze oceanen, zeeën en ons drinkwater met plastic.
  Mijn opmerking: milieu interesseert mij nauwelijks was bedoeld om een reactie te ontlokken, waarin ik dus geslaagd ben! Wat ik echt hoop is, dat de mensen eens kritisch kijken naar een beleid wat ons nauwelijks iets oplevert. Als we ergens in zouden moeten investeren is dat bijvb. het ophogen van de dijken. Wees echter gerust klimaat”drammers” volgens Deltares verloopt de zeespiegel stijging nog steeds lineair een paar mm per jaar, dus we hebben nog even de tijd.

 76. Robert Jans

  wat is 10.000 kW (of 15.000) per jaar?? kW = vermogen, is eenmalig aangelegd en of dat nu werkt of niet, het blijft 10.000 (of 15.000). kWh is een energie: het gebruik van dat vermogen en wordt daarom uitgedrukt in tijd (de h in kWh(our). Niet de twee door mekaar halen, zoals trouwens alle journalisten e.a. ook regelmatig doen; is fout.
  Ander voorbeeld: een auto met een motor van 100 pk heeft die motor altijd, of hij nu stil staat of rijdt. Dat vermogen van 100 pk wordt pas aangesproken als je er mee rijdt en dus gebruikt hij de energie (ltrs brandstof) die in de benzinetank is opgeslagen.

 77. H.Muris

  V.B gloeilamp is 100 watt. Deze lamp is 10 uur aan. Deze lamp verbruikt dus
  10X100=1000 watt, dit is 1KW. Conclusie: deze gloeilamp verbruikt dus 1000 watt in 10 uur. (1KWh = 1000 watt / in 1 uur)
  Deze gloeilamp verbruikt dus 1KWh in 10 uur.

 78. Henry Muris

  Verkoop je te veel opgewekte energie ( overdag)
  aan je buurman voor een zachte en eerlijke prijs, als deze zelf geen zonnepanelen heeft. Ik blij ,buurman blij. Energie bedrijven hebben dan het nakijken punt

 79. Schuldink

  Bert
  Ik ga van het gas af en over op een warmtepomp.
  Prima zegt enexis. Voor bijna 200 euro sluiten we je af als boete.
  Wil je er weer op dan betaal je 100 euro voor exact hetzelfde werk.
  Nu wil ik het eerst een paar jaar proberen maar dat mag niet.
  Ze willen de leidingen weghalen wat alleen maar geld kost.
  Bij navraag bij enexis blijkt stilsttaand gas deleiding aan te tasten.
  Daarom moet hij er uit. Want dan is er ook geen onderhoud nodig. Maar ik heb de afdelopen 30 jaar nog nooit onderhoud gehad!
  Misschien krijn wsraks groen gas of waterstof en daar wil ik bij zijn. Wedden dat ik dan geen gasaansluiting meer krijg?
  We worden dus gigantisch gepiepeld.
  Maar ik laat mij nu voor 100 euro weer aansluiten en gelijk weer afsluiten. Dat kan. Dan heb ik een jaar lang dus stilstaand gas.
  Maar ook de jaren erna en nu is het a raison van 100 euro per jaat ineens wel veilig en wordt de leiding ook niet meer aangetast. Wonderbaarlijk.
  Ovis accus geen sne ook niet op termijn. De produktie van een kwh kost zo tussen de 5 en 6 cent. Die van een accu ligt op 40-44 cent.
  Tel uit je winst

 80. R Horsthuis

  De regels zijn altijd zo, “kijk naar de geldstroom en je weet precies hoe de regels worden”, hoef je niet voor doorgeleerd te hebben.
  Worden er dure commissies met vriendjes in leven geroepen en die mensen zeer dik betaald krijgen om het zo te brengen dat je niet direct merkt dat er niets van klopt.

 81. AEO

  Ik sluit mij aan bij uw commentaar. Ook ik geloofde vroeger dat CO₂ verantwoordelijk was van de opwerking van de aarde. Dus uitstoot verminderen! Ik heb mijn gewone auto ingeruild voor een zeer zuinige hybride, die ik met een eenvoudige ingreep zelfs nog iets zuiniger laat rijden. Mijn dak legde ik vol met zonnepanelen, goed voor het klimaat, dacht ik toen. Van die hybride en die zonnepanelen heb ik toch geen spijt, ook al ben ik een stuk wijzer geworden door voortschrijdend inzicht. Wat de CO₂ betreft, we kunnen niet zonder, tenzij we alle plantengroei willen beëindigen!
  De natuurlijke hoeveelheid CO₂ was 0,03 %, maar door ruim twee eeuwen industrialisatie, de komst van auto en vliegtuig en de enorme toename van de wereldbevolking is dat nu 0,041 %, hetgeen nog steeds een verwaarloosbaar kleine hoeveelheid is. Dit kan onmogelijk voor de opwerking van de aarde verantwoordelijk zijn. Tijdens de Romeinse Tijd, nu bijna 1900 jaar geleden, was het klimaat iets warmer dan tegenwoordig. In de Alpen zijn restanten van een Romeinse nederzetting tevoorschijn gekomen op de plek waar een gletsjer gekrompen was. Aangezien er destijds geen vliegtuigen, auto’s, kolencentrales of zware industrieën waren, was het klimaat, ondanks de lagere hoeveelheid CO₂ dus toch warmer, en was die gletsjer er zelfs nog niet eens. Aangezien natuurwetten niet veranderen bewijst dit dus, dat CO₂ geen invloed heeft op het warmer worden van het klimaat. De zo’n heeft echter perioden met lagere of hogere activiteit, en daarom verandert het klimaat voortdurend, zodat we vanzelf ook weer een koudere periode gaan krijgen. Met name de diverse schepen met klimaatwetenschappers die onlangs nabij Spitsbergen en Canada in het ijs vastliepen eind augustus en begin september, terwijl er juist geen ijs had moeten zijn, wijzen in die richting. Het schip nabij Spitsbergen moest zelfs met een helikopter geëvacueerd worden.

 82. Kijk007

  Zie ik ook in het aardbevings gebied , het geld wat bedoel is voor de mensen gaat naar praatcomissies die de helft binnen harken

 83. Piet

  Als ik het goed begrijp moet er weer onderscheidt gemaakt worden tussen eigen woning bezitters en huurders?
  Grote onzin. Iedereen moet maar zelf kiezen of ie zonnepanelen wil of niet en bereidt is daarvoor te betalen afhankelijk van de terugverdientijd.
  Er zijn voldoende woningen die sowieso een ongunstige ligging hebben of een “oude” dakkapel op het zuiden hebben of in de schaduw liggen van een bomenrij.
  Ook eigen woningbeztitters willen niet investeren vanwege een hoge leeftijd, verbouwingsplannen, verhuisplannen en noem maar op.

 84. George

  Men moet eens ophouden met al die regelingetjes. Minder belasting in het algemeen. En overeenkomst tussen leverancier en klant. Dan kun je overstappen als je vindt dat je te weinig krijgt. Net als bij afname

 85. Bert

  Wat ik niet snap dat Nederlanders zo masochistisch zijn. ZIJ kiezen al jaren een grote werkgeversregering met VVD en CDA. Waarom? Is nog altijd niet duidelijk dat deze partijen alleen opkomen voor grote bedrijven? Ja, middenstanders en ZZP-ers, ook jullie worden door deze partijen niet serieus genomen, dat blijkt al jaren en toch stemmen jullie met z’n allen blijkbaar nog “paars”, hoe blijven ze anders aan de macht? Bedrijven en miljardairs (waarvan VVD en CDA de belangen behartigen) zijn niet met zoveel dat ze deze partijen zoveel zetels kunnen bezorgen. “Nederland wordt steeds slimmer” zegt een TV-reclame van een opleidingsinstituut, ik vraag me af waar dat dan uit blijkt….

 86. l. vand Andel

  het is nu niet een kwestie van “mag”, maar je moet wel. Dat wil dus zeggen: nu verbruiken van het net wat je terug levert in de zomer. Mijn gastgestookte CV wordt nu minder gebruikt en in de plaats daarvan gebruik ik electrische verwarmingskachels. En dat bevalt goed.

 87. Cor Sips

  Hallo Antoon ,
  koop een meter ( via internet ) en leg zelf een kabel naar de buren.

  Mvrgr, Cor Sips.

 88. Christien

  Dit is het zoveelste. Elke aanmoediging die goed voor het milieu is wordt weer bestraft.
  Of het nu op gas rijden is of nu de zonnepanelen.
  Hoe kan dit nu, ik weiger te geloven dat de regering willens en wetens haar burgers bedot.
  Maar helaas ik kan er niet meer onderuit.

 89. Peter O

  Straks krijg je een vergoeding conform de marktprijs. Hou er rekening mee dat je straks dan ook kan moeten betalen voor je geleverde stroom aan het net. Regelmatig kan men er in Duisland hun stroom niet kwijt als Nederland die kopen krijgt het geld toe. Een marktprijs van 0,03 euro is in deze tijd heel gewoon mensen . De kosten zullen hier zeker gaan stijgen voor een kWh betaald men in Duitsland nu al 0,30 euro. Tja, nu krijgt men voor een zwabberpaal boven op de marktprijs een subsidie afhankelijk in welk deel hij staat in het land en een levering garantie. De investering subsidie komt straks weer terug voor zwabberpalen op zee let maar op. Die gaan we voor die grote jongens opbrengen anders komt er geen paal meer bij.
  De stroom zal hier helaas eerst een paar keer uit moeten vallen wil men in DenHaag en Brussel wakker worden. Leuker kunnen ze het niet voor ons maken.

 90. Generator

  Opgelet! Deze berichtgeving gaat dus over huurhuizen. Aangezien onze overheid de financiële gevolgen (besparingen!) van een versoberde compensatieregeling na 2023 reeds heeft ingeboekt zou dit kunnen betekenen dat compensatie wordt gezocht bij huiseigenaren. Dat zou kunnen leiden tot een nog ongunstigere regeling voor hun.

 91. Eric

  Uiteindelijk gaat het maar om 1 ding! Belastingopbrengst. Bij saldering wordt er geen belasting afgedragen. Bij de nieuwe regeling wordt er 2x belasting verdient door onze regering. Je gebruikt 1 kwh en betaalt daarvoor btw en energiebelasting. Je levert 1 kwh terug aan het net, je krijgt een fooi van de regering en dezelfde kwh wordt aan je buurman geleverd en die betaalt daarvoor btw en energiebelasting. Wie wordt er nu bedonderd en verdient aan jou opgewekte energie?

 92. Marcel

  Nou maak je dezelfde fout:
  10 hr * 100 Watt = 1000 Watt-hr = 1 kWh. Dus geen 1 kW.
  1 kWh is geen 1000 watt/ in 1 uur, maar 1000 Watt * 1 hr
  ” .. verbruikt dus 1000 watt in 10 uur” klinkt als “deze auto gebruikt 100 pk in 10 uur”
  Eenheid van Energie: kJ of kWh
  Eenheid van vermogen: kWatt is kJ/sec

 93. Wim Graaf

  Idd. Ik rijdt op cng en betaal 2x zoveel belasting als een dieselrijder, en 3 x zoveel als een benzinerijder. Als dank voor 0 fijnstof uitstoot, en 70% minder co2 uitstoot. Kandermetmijnpetnietbij.

 94. Ir J.W.Polman

  Ik had een weloverwogen reactie geplaatst, die vervolgens geweigerd wordt met de opmerking dat ik “te snel” reacties plaats. Ik ga niet nog een keer intypen

 95. Florian

  Dit lijkt me sterk. Meer belasting dan met diesel kan volgens mij niet. Ik betaal voor mijn diesel van 1600kg €170 per maand. Op LPG en aardgas zou dit in mijn provincie €120 per maand zijn.

 96. Joep Meloen

  Ik heb het gas niet laten afsluiten, en heb sinds 2 jaar geen gas meer afgenomen want de gaskraan na de meter staat dicht!
  Heb ik nu een gevaarlijke situatie? Dus mijn leidingen worden nu aangetast?????? Is het nog wel veilig? Hier zijn dus geen regeltjes en kostenposten voor? Wat vreemd allemaal

 97. Joep Meloen

  Ik heb enkele jaren veel geëxperimenteerd met zon panelen, thuis accu, warmtepompen en smart home management. Mijn conclusie is als men het salderen gaat afschaffen, dat als eerste de warmtepomp wordt verwijderd. Deze warmtepompen verbruiken namelijk te veel van het net, wat dus geld kost. De zonne- energie (ik heb 22 panelen) kunnen dit niet bij leveren als ik de warmtepompen nodig heb.Dit is dus in de avond en in de koude periode als er weinig of geen zon is. De thuis accu van 10KW is hiervoor veeeel
  te klein. Een grotere accu is veeeeeel te duur. Wel is het te doen als het salderen is afgeschaft, om alleen het standaard verbruik van stroom in een huishouden tot 75% te reduceren.Enerzijds door alles met led verlichting te installeren en zuinige apparaten te gebruiken. Ook is dan heel belangrijk om de totale netbelasting te reduceren. Bijvoorbeeld mijn waterkoker is niet meer 2500 Watt maar nog 850 Watt. Dit betekend dat de accu niet te sterk belast wordt waardoor ook de leversduur veel groter wordt. Het verwarmen van de woning zullen we anders moeten doen. Momenteel is het goedkoopste de Pelletkachel.
  Echter ik weet zeker dat als meer mensen die gaan gebruiken, dat er een regeling komt die dit gaat verbieden of er komt een extra belasting van de overheid hierop. Een andere mogelijkheid is thermische energie direct opslaan in een groot buffervat niet met warmte pompen maar met thermische zonnecellen.
  Hiermee is het grootste deel van van de energie behoefte gedekt, echter toch zal men 1 a 2 maanden in het jaar me een alternatieve brandstof moeten stoken zoals pellet, houtkachel en het beste natuurlijk gas!!!!!! In Duitsland liggen ze ongeveer 7 jaar voor op de techniek die gebruikt wordt.

 98. jos

  Ik lever terug aan de wijk, aan mijn buurman die er het zelfde voor betaald als ik krijg, mijn energie gaat niet terug naar de centrale.
  Ik betaal apart voor het netwerk kosten dus het netwerk is ook betaald,
  Dus voor mij geen probleem.

  Waarom krijg ik straks bijna niets en betaald mijn buurman nog steeds de normale prijs voor mijn energie ?
  Belastingdienst en energieleverancier worden er dan alleen beter van.

  Gaan we straks de slimme meter ook gebruiken in het voordeel van de klant, het komt nu al regelmatig voor dat energie gratis is of zelfs geld erbij, of blijft dat voordeel alleen bij de energieleverancier, ik denk dat laatste. voordelen zijn er altijd alleen voor het rijk of de energieleveranciers.
  Maar wat is nieuw..

 99. Rudolf Bähner

  Graaien door onze regering begint altijd in ket klein of in fases. Als de eerste protest is overgewaaid komt de volgend stap. Zo gaat het ook weer met de zonnepanelen. Het komt echt zo ver dat je van je ingeleverde energie
  geen stuiver meer terug zied.

  [Bericht aangepast door moderator ivm gebruik van schuttingtaal. Lees ook onze websiteregels]

 100. H. Timmermans

  In dit land is alles veel duurder dan alle landen om ons heen zoals zorg, PBM, BTW, etc. Ik snap dit niet en mopper er ook niet over. Ik ga dan ook emigreren uit dit land. Het leven alleen al in Belgie is voor mijn beurs al 7.500 euro per jaar goedkoper. En dan maken wij deel uit van de Europeese unie? Het enige wat veranderd is dat wij nog meer dan het al was de meeste belasting betalen van heel Europa, en het houdt maar niet op. Ik zeg dan ook dag Nederland!

  [Bericht aangepast door moderator ivm gebruik van schuttingtaal. Lees ook onze websiteregels]