Subsidie voor hybride warmtepomp

Op Prinsjesdag heeft het demissionair kabinet bekend gemaakt 288 miljoen euro te reserveren om de komst van hybride warmtepompen in Nederlandse woningen een kickstart te geven. Het grootste gedeelte hiervan gaat naar de subsidieregeling ISDE schrijft Yeşilgöz-Zegerius in eerder genoemde brief aan te tweede kamer. Daarnaast gaat er 3 miljoen euro naar een publiekscampagne om de gecombineerde warmtepomp/gasketel onder de aandacht van mensen te brengen. Meer over de ISDE subsidie.

Deze gecombineerde warmtepomp/gasketel is eerder haalbaar voor de meeste woningen dan een volledig verduurzaamde warmtevoorziening. Ook deze combinatie zorgt ervoor dat het aardgasverbruik wordt verlaagd. Uiteindelijk gaat deze hybride variant ook volledig duurzaam werken is de verwachting. Als het gasketeldeel overgaat van aardgas op een meer duurzame vorm van gas. Met het aangekondigde actieplan wil de demissionair staatssecretaris hybride warmtepompen gaan stimuleren.

Wat is normeren

Normering is belangijk, daarom is dit de volgende stap, schrijft Yeşilgöz-Zegerius: “Dit biedt vervolgens de benodigde ruimte om na te denken over de uitfasering van de cv-ketel, ofwel normering”. Normeren betekent dat er dusdanige eisen aan de warmtevoorziening van een woning worden gesteld, dat een gasgestookte ketel daar niet aan kan voldoen, en er dus moet worden overgestapt op een volledig duurzame off een hybride variant van verwarming.

Fit for 55

Daarnaast wil de demissionair staatssecretaris ook nieuwe Europese wetgeving afwachten voordat zij met een eventueel voorstel komt. In het Fit for 55-pakket is namelijk een flinke hoeveelheid Europese regelgeving voor hernieuwbare energie op komst. Waarin de energieprestatie van gebouwen en ecologische waarden veel invloed heeft op die mogelijkheden. Het demissionair kabinet zal naar verwachting rond de jaarwisseling de Kamer een beoordeling van deze nieuwe wetgeving sturen.

Bron: Fit for 55

Geef een reactie