Waarom slaat je omvormer af?

Een bekende oorzaak dat je omvormer uitvalt is dat op een mooie zonnige dag de zonnepanelen in uw buurt veel elektriciteit opwekken. Op het moment dat er meer elektriciteit opgewekt wordt dan dat het net kwijt kan dan ontstaat er een netoverschot. Dit betekent dat de spanning van je omvormer boven de 253 volt komt en automatisch afslaat. Dit is ter bescherming van de omvormer en daarnaast ter bescherming van het elektriciteitsnet.

Wat kan je zelf doen?

De omvormer slaat af. Wat kan je nou zelf doen om te voorkomen dat de omvormer uitvalt? Heel simpel. Verbruik zoveel mogelijk opgewekte energie zelf. Wanneer er overdag minder opgewekte energie terug naar het net gaat des te minder kans op spanningsklachten. Draai bijvoorbeeld een wasje, of laad je elektrische auto op. Alles om zoveel mogelijk zelf opgewekte energie te gebruiken. Er zijn ook slimme apparaten zoals ‘slimme’ wasmachines, vaatwassers en laadpalen. Deze zijn zo in te stellen dat ze actief zijn als de zonnepanelen (veel) stroom opwekken. Het apparaat kiest op basis van deze informatie het beste moment om het programma te draaien. Hierdoor verkleint de kans dat de omvormer uit gaat vallen.

Wat kan de netbeheerder doen

Soms is het zelf benutten van de opgewekte energie niet voldoende en blijven er spanningsklachten. Je hebt contact gehad met de installateur en zij hebben ook van alles geprobeerd. De meterkast voldoet aan alle richtlijnen en eisen maar toch blijft de omvormer een netstoring aangeven. Het enige wat je dan nog kan doen is contact opnemen met de Storingsdienst op telefoonnummer 0800 9009. Zij gaan dan de situatie bekijken en op zoek naar een oplossing. Voor het melden van de storing is het noodzakelijk om te melden welke spanning gemeten is. Controleer dit op de omvormer of vraag het aan de installateur.

Geef een reactie