Net een nieuwe set zonnepanelen aangeschaft en al snel merk je dat je te maken krijgt met spanningsklachten wanneer de zon op het volst schijnt. Het is niet een onbekend probleem dat op de momenten wanneer je extra kan opwekken de omvormer uitvalt. Maar wat is hier nou de oorzaak van en hoe is dit op te lossen? In dit artikel praat ik je bij over de mogelijke oorzaken van spanningsklachten die je van te voren niet had kunnen weten bij de aanschaf van zonnepanelen. Daarnaast laat ik je niet in de ‘’kou’’ staan en bespreek ik eventuele oplossingen.

Help, mijn omvormer slaat af

      20980x gezien   4 reacties

Waarom slaat je omvormer af?

Een bekende oorzaak dat je omvormer uitvalt is dat op een mooie zonnige dag de zonnepanelen in uw buurt veel elektriciteit opwekken. Op het moment dat er meer elektriciteit opgewekt wordt dan dat het net kwijt kan dan ontstaat er een netoverschot. Dit betekent dat de spanning van je omvormer boven de 253 volt komt en automatisch afslaat. Dit is ter bescherming van de omvormer en daarnaast ter bescherming van het elektriciteitsnet.

Wat kan je zelf doen?

De omvormer slaat af. Wat kan je nou zelf doen om te voorkomen dat de omvormer uitvalt? Heel simpel. Verbruik zoveel mogelijk opgewekte energie zelf. Wanneer er overdag minder opgewekte energie terug naar het net gaat des te minder kans op spanningsklachten. Draai bijvoorbeeld een wasje, of laad je elektrische auto op. Alles om zoveel mogelijk zelf opgewekte energie te gebruiken. Er zijn ook slimme apparaten zoals ‘slimme’ wasmachines, vaatwassers en laadpalen. Deze zijn zo in te stellen dat ze actief zijn als de zonnepanelen (veel) stroom opwekken. Het apparaat kiest op basis van deze informatie het beste moment om het programma te draaien. Hierdoor verkleint de kans dat de omvormer uit gaat vallen.

Wat kan de netbeheerder doen

Soms is het zelf benutten van de opgewekte energie niet voldoende en blijven er spanningsklachten. Je hebt contact gehad met de installateur en zij hebben ook van alles geprobeerd. De meterkast voldoet aan alle richtlijnen en eisen maar toch blijft de omvormer een netstoring aangeven. Het enige wat je dan nog kan doen is contact opnemen met de Storingsdienst op telefoonnummer 0800 9009. Zij gaan dan de situatie bekijken en op zoek naar een oplossing. Voor het melden van de storing is het noodzakelijk om te melden welke spanning gemeten is. Controleer dit op de omvormer of vraag het aan de installateur.

4 reacties op “Help! Mijn omvormer slaat af”

 1. Ger Coenen

  Afslaan van de omvormer door te hoge spanning.
  De genoemde oplossingen of workaround zijn logisch. Ik heb dit vaker kunnen oplossen door een 3 fase omvormer te gebruiken. Met een power optimizer kunt u alle panelen koppelen en overschakelen naar 3 fase omvormer. De spanning wordt dan verdeeld over 3 fasen en de stijging van de spanning bij max opwekken is dan 1/3 (bij zon ‘s morgens in het voorjaar als het buiten koud is). Bij deze conditie leveren de panelen max en is de spanning maximaal..
  Ook kan de spanningsstijging in de AC kabel de oorzaak zijn. Als je ver van het verdeel station woont , stijgt de spanning het meest bij aan het net leveren. Je kunt dan beter een dikkere AC kabel gebruiken (heeft minder weerstand).

 2. Mia

  Goede oplossingen @coenen48, ik heb zelf nog nooit last gehad met mijn omvormer. Heel soms heb ik een dipje in mijn productie, maar dat mag geen naam hebben. Ik heb al geruime tijd een 1-fase set van 2400 WP. Probleemloos.. ik denk dat het vooral belangrijk is om bij 5000 wat of hoger een goede verdeling te hanteren. Een goede installateur is daarom extra belangrijk.

 3. Koos van den Beukel

  Ik heb een probleem dat misschien vergelijkbaar is. Heb 6 panelen met optimizers en 1 omvormer. Als na 15.00 uur twee panelen schaduw krijgen, dan neemt bij felle zon de opwekking met veel meer dan 2/6 af. Het loopt terug van circa 1400W naar 400W. Bij wat verspreide wolken speelt dit veel minder, wordt het licht kennelijk beter verdeeld. Is er iets aan te doen?

 4. Mia

  Hoi @koosvandenbeukel,

  Dit “probleem” heeft niets te maken met de netspanning. Als de zonnepanelen met een string-omvormer zijn geplaatst, dan is je set zonnepanelen net zo sterk als het zwakste paneel. Als deze in de schaduw ligt, dan doen de andere zonnepanelen ook niks. Echter, met optimizers wordt dit probleem (deels) opgelost. Uiteraard doen de 2 zonnepanelen in de schaduw het dan niet.

  Optimizers worden vaak verkocht onder het mom “Hiermee heb je geen last van schaduwvorming”. In de praktijk is dat echter niet altijd het geval. Je lagere opwek is bij deze dus te wijten aan de ligging van de zonnepanelen en de weersomstandigheden.

  Groetjes, Mia

Geef een antwoord

Of