Waarom slaat je omvormer af?

Een bekende oorzaak dat je omvormer uitvalt is dat op een mooie zonnige dag de zonnepanelen in uw buurt veel elektriciteit opwekken. Op het moment dat er meer elektriciteit opgewekt wordt dan dat het net kwijt kan dan ontstaat er een netoverschot. Dit betekent dat de spanning van je omvormer boven de 253 volt komt en automatisch afslaat. Dit is ter bescherming van de omvormer en daarnaast ter bescherming van het elektriciteitsnet.

Wat kan je zelf doen?

De omvormer slaat af. Wat kan je nou zelf doen om te voorkomen dat de omvormer uitvalt? Heel simpel. Verbruik zoveel mogelijk opgewekte energie zelf. Wanneer er overdag minder opgewekte energie terug naar het net gaat des te minder kans op spanningsklachten. Draai bijvoorbeeld een wasje, of laad je elektrische auto op. Alles om zoveel mogelijk zelf opgewekte energie te gebruiken. Er zijn ook slimme apparaten zoals ‘slimme’ wasmachines, vaatwassers en laadpalen. Deze zijn zo in te stellen dat ze actief zijn als de zonnepanelen (veel) stroom opwekken. Het apparaat kiest op basis van deze informatie het beste moment om het programma te draaien. Hierdoor verkleint de kans dat de omvormer uit gaat vallen.

Wat kan de netbeheerder doen

Netbeheerders zijn sinds 2023 bezig met het voorbereiden van een wijkgerichte aanpak. Dit betekent dat tussen nu en 2030 er grootschalige aanpassingen in het elektriciteitsnet worden uitgevoerd. In de praktijk gaat 1 op de 3 straten in deze periode open, een hele operatie dus. De kans is groot dat jouw melding onder één van deze wijkgerichte plannen valt en dus niet op korte termijn opgelost wordt. In sommige gevallen komt er nog een technisch expert langs om de situatie te beoordelen, maar alleen als dit een grote storing betreft.

Meer over omvormers

Geef een reactie