Volledig van het gas af kan niet

Han Slootweg is directeur netstrategie bij Enexis Groep en hoogleraar Smart Grids aan de TU Eindhoven. Hij is van mening dat het sentiment, waarbij alle huishoudens van het gas af moeten, veel te ongenuanceerd is. Dat we van het aardgas af moeten is logisch, maar er zijn ook schone gassen. Het Nederlandse gasnetwerk is namelijk uitstekend geschikt voor groen gas of waterstof.

Warmtepomp niet altijd mogelijk

Veel woningen van voor 1980 zijn slecht geïsoleerd. Een warmtepomp in deze woningen betekent vaak een veel hoger elektriciteitsverbruik. Het elektriciteitsnet, dat nu al tegen grenzen aan loopt, wordt dan nog veel zwaarder belast. Dat terwijl een perfect gasnetwerk, dat er al ligt, ongebruikt blijft./Daarnaast is een warmtepomp plaatsen in een woning niet overal mogelijk. Voor deze woningen is het gasnetwerk van groot belang, zodat niet straks de helft van de Nederlandse huishoudens in de kou zit, meent Slootweg.

Groen gas en waterstof zijn dé toekomst

Volgens de netbeheerders zijn waterstof en groen gas de brandstoffen van de toekomst. Met windparken op zee wordt straks zoveel elektriciteit opgewekt dat we mogelijk alle Nederlandse huishoudens en industrie via waterstof kunnen verwarmen. Groen gas uit biomassa, groenafval en mest kan de rest verwarmen. Ook de huidige fossiele brandstofgiganten zien toekomst in met name waterstof. Zo gaan Shell en de GasUnie de grootste waterstoffabriek van Europa bouwen.

Aanpassing gasnetwerk, gasmeter en gasfornuis

Een groot deel van het gasnetwerk in Nederland is al geschikt voor het transporteren van waterstof en groengas. Het aanpassen van de aansluiting en gasmeter in de meterkast kost volgens Slootweg zo’n 700 miljoen. Oude verwarmingsketels hebben een kleine aanpassing nodig. Bij vervanging van de een oude CV-ketel kunnen huishoudens nu alvast inspelen op een toekomst met waterstof. Netbeheerders adviseren daarom een hybride ketel aan te schaffen of tijdelijk een CV-ketel te huren. Het gasfornuis moet sowieso vervangen worden voor een inductiekookplaat.

Meer over de energietransitie

Geef een reactie