Kwart van totale Co2-uitstoot door vrachtwagens

Het vrachtverkeer vertegenwoordigd maar 5 procent van alle voertuigen op de weg, maar is verantwoordelijk voor tenminste een kwart van de totale Co2-uitstoot. In China, de VS en Japan zijn al limieten gesteld aan de emissie van vrachtverkeer. Binnen de Europese Unie (EU) zijn die er nog niet. De Europese Commissie wil hier nu verandering in brengen.

Voorstel Europese Commissie

In het voorstel is opgenomen dat de emissie in 2025 al met 15 procent verlaagd moet zijn. In 2030 moet dit uiteindelijk dus 30 procent worden. Daarnaast moet het vrachtvervoer ook veiliger. De Europese Commissie wil vrachtwagens standaard uitrusten met extra veiligheidssystemen die voetgangers en fietsers kunnen waarnemen. Het totale voorstel valt binnen de Parijse klimaatdoelstellingen, maar moet nog wel goedgekeurd worden door de Europese landen.

Weinig ambitieus

Europarlementslid Bas Eickhout (GroenLinks) vindt het voorstel verre van ambitieus. Volgens Eickhout zijn er voldoende mogelijkheden om het vrachtverkeer nog meer en sneller te verduurzamen. Lobbygroep Transport & Enviroment schaart zich achter Eickhout en is van mening dat de EU meer moet doen om de transitie te stimuleren. Het ACEA vindt het voorstel juist veel te agressief. De branche krijgt volgens de Europese autofabrikantenvereniging te weinig tijd om de transitie binnen de huidige technologische mogelijkheden uit te voeren.

Bron: Europese Commissie, ACEA, Transport & Enviroment

Duurzame onderwerpen

Geef een reactie