Warmste decennium ooit

Sinds de jaren tachtig was ieder decennium erna warmer dan het vorige, meldt Wereld Meteorologische Organisatie (WMO). Het afgelopen decennium brak alweer alle warmterecords en 2019 werd wereldwijd één van de warmste jaren ooit./De hoeveelheid broeikasgassen in onze atmosfeer stijgt nog steeds, terwijl in het Parijse Klimaatakkoord uit 2015 afspraken zijn gemaakt om minder broeikasgas uit te stoten. Het WMO verwacht dat de trend van stijgende broeikasgassen ook doorzet in het komende decennia. De hoeveelheid CO2 ligt bijna de helft hoger dan voor het industriële tijdperk.

Het wordt steeds warmer

In de afgelopen tien jaar werd wereldwijd met 2016 en 2019 ook gelijk de twee warmste jaren ooit gemeten. De temperatuur lag in 2019 een dik graad hoger dan het gemiddelde in de periode 1850-1900. In het recordjaar 2016 was het net iets warmer. De laatste 5 jaren waren de warmste jaren ooit gemeten.Het KNMI constateerde dat in Europa 2019 het warmste jaar was sinds de start van de metingen. In Nederland was dit 2014, toen het gemiddeld 11,7 graden was. De jaren 2018 en 2019 staan voor Nederland op respectievelijk de 2e en 3e plaats.

Overzicht opmerkelijke weersverschijnselen en gebeurtenissen

Warmste decennium ooit

Over World Meteorological Organization

Het WMO verzorgt internationale wetenschappelijke activiteiten inzake meteorologie en hydrologie. Ook coördineert het WMO wetenschappelijke samenwerking rond thema’s als klimaat, natuurrampen en milieu./

2 reacties op “De 10’s: Warmste decennium ooit gemeten”

  1. Evelyn Ezendam

    We vergeten steeds te vermelden dat de opwarming ook gewoon een natuurlijke oorzaak kan hebben. De aarde kent tropische millenniums en ijstijden.De mensheid versnelt dit proces alleen een beetje momenteel. En dat we als mensheid ons moeten gaan aanpassen aan de klimatologische veranderingen is evident.En dat we daarin moeten samenwerken is ook duidelijk,maar zoals we nu als een kip zonder kop in Nederland bezig zijn ….

  2. mm

    als het steeds warmer wordt hoeven we minder te stoken dus minder gasverbruik……precies wat ze willen, toch?
    en daar hoor ik niemand over.

Geef een reactie