Wettelijke verplichting om zonnepanelen te registreren

Nog steeds weten veel consumenten niet dat ze wettelijk verplicht zijn om hun zonnepanelen te registreren op www.energieleveren.nl. Echter is dit erg belangrijk, de vraag naar duurzame elektriciteit neemt toe. Maar ook het aanbod van wind- en zonne-energie. Daardoor ontstaat drukte op het netwerk van de netbeheerders. Steeds meer mensen plaatsen zonnepanelen, waardoor op zonnige dagen veel overtollige energie wordt teruggeleverd. Als het vervolgens te druk wordt op het elektriciteitsnetnet, dan kan alle deze elektriciteit niet goed worden verwerkt. Hierdoor stijgt de netspanning en als deze spanning te hoog wordt, dan schakelt een omvormer van zonnepanelen zich uit voorzorg uit of valt in storing.

Hoe meer informatie er beschikbaar is over hoeveel en waar zonnepanelen liggen. Des te beter de netbeheerders kunnen zorgen dat het energienet betrouwbaar en stabiel blijft.

Hoe en waar zonnepanelen te registreren

Op www.energieleveren.nl kunnen mensen met zonnepanelen zich registreren. Hiervoor dient in eerste instantie een account aan te maken. Dit gebeurt in combinatie met de laatste 6 cijfers van het meternummer. Het meternummer is nodig voor verificatie. Als men eenmaal in het registratiescherm is beland dan zijn de volgende gegevens nodig:

  • Aantal zonnepanelen
  • Vermogen van 1 zonnepaneel in Wp
  • Datum van ingebruikname
  • Merk van de omvormer of micro omvormers
  • Type of model van de (micro)omvormer(s)
  • Aanwezigheid van een elektriciteitsopslag

Waar is deze campagne te vinden

Met de campagne worden consumenten en kleine bedrijven gewezen op de verplichting van zonnepanelen te registreren. Op 29 juni is de campagne begonnen en zal drie maanden via Google advertenties en social media te zien zijn. De campagne verwijst naar de website www.energieleveren.nl.

Registratie is belangrijk
Meer nieuws over zonnepanelen

Geef een reactie