Storing omvormer

Last van een storing op de omvormer? Erg vervelend en vaak kom je er ook pas laat achter. Wat kun je nou doen dit soort storingen te voorkomen en wat te doen als je een storing op de omvormer hebt? We leggen het je uit in dit artikel.

Storing op je omvormer voorkomen

Voorkomen is beter dan genezen, ook bij zonnepanelen en omvormers. Een erkend installatiebedrijf zorgt er altijd voor dat jouw set zonnepanelen optimaal en volgens de veiligheidseisen wordt aangesloten. Hieronder vind je welke eisen dat zijn en enkele tips om een storing op de omvormer te voorkomen.

Afstemmen zonnepanelen en meterkast

Het afstemmen van de set zonnepanelen op de meterkast is het allerbelangrijkste bij het installeren van je zonnepanelen. Plaats nooit meer vermogen dan de capaciteit van de aansluiting in de meterkast. Overleg met een erkend installatiebedrijf wat er maximaal op jouw aansluiting mogelijk is. Zo weet je zeker dat de installatie voldoet aan alle voorwaarden.

Aansluiting in de meterkast

De meeste huishoudens hebben een 1-fase met 35 ampère aansluiting. Om scheefvoeding te voorkomen mag hier maximaal 5 KW aan zonnepanelen op aangesloten worden. Op een 3-fase met 25 ampère aansluiting is dat 17 KW, uiteraard netjes verdeeld over de 3 fasen. Hieronder vind je een compleet overzicht per aansluiting.

Maximaal aan te sluiten zonnepanelen per aansluiting 2022

Tips voor de consument

Ook zelf kun je best veel doen om een storing op de omvormer te voorkomen.

 • Overweeg een oost-west opstelling
  • De opbrengst is zo’n 10% lager dan panelen gericht op het zuiden, maar de productie van
   stroom sluit beter aan op het verbruik, waardoor de afstemming efficiënter is.
 • Kies voor een 3-fase omvormer
  • Deze is misschien wat duurder, maar 3-fase omvormers verdelen de stroom beter en vallen minder snel uit bij piekspanning.
 • Verbruik zoveel mogelijk je eigen opgewekte stroom
  • Stem je verbruik af op de productie van je zonnepanelen.
 • Meld de zonnepanelen aan bij de netbeheerder
  • Met deze melding kan de netbeheerder alvast aanpassingen doen in het elektriciteitsnet.
 • Laat de installatie regelmatig (1x per 3 jaar) controleren
  • Onderhoud is belangrijk. Een erkend installateur kan zo tijdig een probleem constateren en verhelpen.
 • Houd je omvormer in de gaten
  • Controleer af en toe of de omvormer nog aan staat en wat je productie is. Dit voorkomt dat je opbrengst misloopt.

Tips voor installateurs

Voorkomen is nog altijd beter dan genezen. Hoe voorkom je een storing op de omvormer?

 • Overweeg een oost-west opstelling
  • De opbrengst is zo’n 10% lager dan panelen gericht op het zuiden, maar de productie van
   stroom sluit beter aan op het verbruik, waardoor de afstemming efficiënter is.
 • Gebruik dikke aansluitkabels
  • Dit scheelt een paar Volt en kan net dat beetje zijn, waardoor de omvormer niet uitvalt. Gebruik daarom liever 6 mm2 i.p.v. 2,5 mm2 kabels en liefst zo kort mogelijk.
 • Begrens het vermogen van de omvormer op 85 procent
  • Tijdens piekuren levert dit minder opbrengst op, maar op jaarbasis blijft de productie nagenoeg gelijk. Kans op uitval neemt aanzienlijk af.
 • Kies voor een 3-fase omvormer
  • Deze is misschien wat duurder, maar 3-fase omvormers verdelen de stroom beter en vallen minder snel uit bij piekspanning.
 • Let op de fase-verdeling
  • Sluit een 1-fase omvormer altijd aan op de fase met het meeste verbruik overdag
 • Stel de uitschakelspanning in op 253 Volt
  • Meestal staat deze op 245 Volt, maar zonder toestemming van de netbeheerder kan deze opgehoogd worden naar 253 Volt.
 • Meld de zonnepanelen aan bij de netbeheerder
  • Met deze melding kan de netbeheerder alvast aanpassingen doen in het elektriciteitnet.

Ik heb een storing op de omvormer

Heb je last van een storing op de omvormer? Meld deze dan altijd eerst bij de installateur of raadpleeg de handleiding. Vaak kan je zelf of de installateur de storing eenvoudig oplossen. Vraag ook of de buren (als zij zonnepanelen hebben) last hebben van een storing. Als dit het geval is, dan is de kans aannemelijk dat er een netstoring is.

Financiële consequenties

Een netstoring op de omvormer is vaak slechts een momentopname van enkele seconden. Dit kun je controleren bij het uitlezen van de omvormer, waarbij dan enkele dips in de opwekking te zien zijn. Dit heeft wel financiële gevolgen, want de zonnepanelen wekken geen energie op als de omvormer uitstaat. Meestal is de storing dus van tijdelijke aard, maar stel dat deze langer duurt en je gedurende 30 dagen een periode van 3 uur geen stroom opwekt, dan loopt de financiële schade op tot zo’n 180 euro (prijspeil 2022).

Netstoring melden

Als de storing een “netstoring” betreft, dan is de kans groot dat deze niet direct opgelost kan worden door jezelf of de installateur. Meestal geeft de omvormer een “Grid error” aan. Laat de installateur de spanning doormeten en neem vervolgens contact op met de landelijke storingsdienst via telefoonnummer 0800 – 9009.

Wat gebeurt er na het melden van de storing?

Een technisch expert van de netbeheerder neemt dan eerst contact met je op om de situatie te beoordelen. Als dit niet tot een oplossing leidt zet de expert een meting uit. Let op, deze meting is niet gratis als de storing door de eigen installatie wordt veroorzaakt. Na de meting gaat de netbeheerder aan de slag om het probleem op te lossen.

storing omvormer

Veelgestelde vragen over storing omvormers

Storingsdienst bellen

Neem eerst contact op met de installateur van je zonnepanelen. Deze kan zien wat de oorzaak is van de storing en deze (onder de garantie) verhelpen. Als er sprake is van een netstoring dan meld je deze bij de Storingsdienst via telefoonnummer 0800 – 9009.

Veel gelijktijdige energie opwek

Als er veel zonnepanelen in de buurt zijn geplaatst en deze wekken op een vol vermogen stroom op, maar er is weinig afname van stroom (energieverbruik) dan loopt de netspanning op. Als deze boven de 253 Volt komt schakelt de omvormer uit en geeft deze een “netstoring”.

Beveiliging omvormer

Om te voorkomen dat de omvormer stuk gaat en er een disbalans in het elektriciteitsnet ontstaat zijn alle omvormers die in Nederland gebruikt worden beveiligd. De bovengrens is 253 Volt en de ondergrens is 207 Volt. De normale waarde is 230 Volt.

Storing omvormer voorkomen

Je kunt een aantal dingen doen om de kans op een storing op de omvormer te verkleinen.

 • Gebruik de meeste energie in huis als je zelf energie opwekt.
 • Plaats bij voorkeur altijd een 3-fase omvormer (je moet dan wel een 3-fase aansluiting hebben).
 • Als je toch een 1-fase omvormer gebruikt, sluit deze dan aan op de fase die overdag de laagste spanning heeft.
 • Maak gebruik van een thuisbatterij.

Meer over het voorkomen van storingen

Verlagen netspanning

De netbeheerder kan de netspanning in sommige gevallen (tijdelijk) verlagen, maar dit kan alleen als de laatste aansluiting ook voldoende spanning (minimaal 207 Volt) binnenkrijgt. De netbeheerder is verplicht om onderspanning te voorkomen. Bij onderspanning heeft men geen stroom meer.

Inspanningsplicht netbeheerder

De netbeheerder heeft voor overspanning een inspanningsplicht. Zij moet dus haar best doen om dit te voorkomen, maar het voorkomen van onderspanning heeft voorrang. Voor de lange termijn breiden netbeheerders het elektriciteitsnet uit. Dit is echter een intensieve en kostbare klus die soms 6 tot 24 maanden kan duren.

Uitbreiden elektriciteitsnet

Netbeheerders zijn volop bezig om het elektriciteitsnet te verzwaren. Op dit moment gaat het uitbreiden van het elektriciteitsnet minder snel dan de groei van zonnepanelen en windmolens. Dit komt vooral door lange vergunningprocedures, schaarste van grondstoffen en tekort aan technisch personeel.

Slim elektriciteitsnet

Naast het uitbreiden richten de netbeheerders hun elektriciteitsnet ook steeds slimmer in. Door gebruik te maken van slimme apparatuur kunnen knelpunten sneller opgespoord en verholpen worden.

Inspanningsplicht

De netbeheerder heeft een inspanningsplicht om een te hoge netspanning te voorkomen. Als de netbeheerder aan deze plicht voldoet kan er geen aanspraak worden gemaakt op een vergoeding voor misgelopen productie van de zonnepanelen. Als je toch van mening bent dat de netbeheerder niet aan haar inspanningsplicht heeft voldaan dan kun je een klacht of claim indienen bij de netbeheerder.

Teruglevering toegestaan

Consumenten en bedrijven met een kleinverbruikersaansluiting (t/m 3×80 ampère) mogen hun zonnepanelen altijd plaatsen. Een storing op de omvormer kan de netbeheerder echter niet altijd voorkomen. Een garantie op het voorkomen van een storing op de omvormer is er dus niet. Houd daarom de omvormer altijd goed in de gaten.

Laatste nieuws over het elektriciteitsnet

Playlist: Video over storing op de omvormer

 • Nuttige pagina?
 • 0   0