Acties voor energiebesparing

Een mooi voorbeeld zijn de besparingsacties in het Eindhovense Hanevoet-Vijverkwartier. Hier trekken bewoners samen op met woningcorporatie Woonbedrijf om hun ambitie waar te maken: energieneutraal zijn in 2020. “We zijn een jaar geleden eerst begonnen met kleine bespaarklusjes”, vertelt Hans Bommezijn van het buurtteam. “Woonbedrijf steunde ons een maand lang met een gratis huurwoning. Hier konden we laten zien wat in onze huizen mogelijk is. Met hulp van Woonbedrijf konden we ook materialen aanschaffen voor onze bespaarkoffer, waarmee we buurtbewoners inzicht geven in hun energie- en waterverbruik.”

Zonnepanelen bovenaan

Boven aan de verlanglijst van de bewoners van Hanevoet-Vijverkwartier stonden zonnepanelen. Hans: “Woonbedrijf zag dat aanvankelijk niet zo zitten: het sloot niet aan op het lopende investeringsprogramma voor de verduurzaming van hun woningen. Maar we gaven niet op. Uiteindelijk kwamen we tot een zonnepanelenactie waar wij én Woonbedrijf heel blij mee zijn. Bewoners kunnen zonnepanelen aanvragen tegen maximaal € 24,- extra servicekosten per maand, afhankelijk van het aantal panelen dat ze nodig hebben voor hun verbruik. De opbrengst kunnen ze aftrekken van hun energierekening. Die extra servicekosten worden dus ruimschoots gecompenseerd.”

Over de streep trekken

De actie was mogelijk doordat de bewoners bereid waren om zelf de handen uit de mouwen te steken. Hans: “Woonbedrijf neemt de kosten voor aanschaf en onderhoud voor z’n rekening. Wij zorgen dat het Woonbedrijf verder nauwelijks werk heeft aan het zonneproject. Wij proberen zo veel mogelijk bewoners over de streep te trekken en begeleiden de aanvragen. Ondertussen hebben 94 van 224 huurders die een eerste uitnodiging hebben gekregen zich aangemeld om deel te nemen aan het project. Inmiddels zijn 33 huizen met zonnepanelen uitgerust. Dit is een win-winsituatie. De verhuurder kan zijn duurzame doelen bereiken met relatief weinig moeite en voor ons komt energieneutraal wonen een stap dichterbij.

Buurtambassadeurs

Ook in andere Buurkrachtbuurten met veel huurwoningen, waaronder De Akert, Norbertuswijk in Horst en Emmerhout in Emmen zoeken contact met hun huurbedrijf. En boeken ze successen. Zo kregen huurders in het Udense Germenzeel dankzij inspanningen van het buurtteam allemaal zonnepanelen. In het Bredase Geeren-Zuid stelt woningbouwvereniging AlleeWonen op aandringen van bewoners een proef in met zonnepanelen op huurwoningen. Inge Wiersma van het buurtteam: “Wie meedoet, gaat maximaal € 9,30 per maand meer betalen aan servicekosten. En het mooie is dat ook buurtbewoners met koopwoningen kunnen meeliften op de actie. De leverancier berekent hen dezelfde prijs als AlleeWonen.”

Vertrouwen

“Wil je samen met je woningbouwvereniging aan de slag met energiebesparing, laat je dan niet te snel uit het veld slaan”, luidt de gouden tip van Hans Bommezijn van Hanevoet-Vijverkwartier. “Het vraagt soms om een lange adem, maar het is de moeite waard. Wat bij ons ook hielp is dat we bij de besprekingen een partij meenamen die gewicht in de schaal legt: Buurkracht. Een landelijk opererende partij met Enexis Groep aan de basis, dat wekt vertrouwen.”

Duurzame onderwerpen

Geef een reactie