Als je een paar duizend euro te besteden hebt en je móét kiezen: zonnepanelen of isolatie, wat wordt het dan? De meeste experts adviseren éérst het energieverbruik te beperken en daarna pas zelf energie te gaan produceren. Toch plaatsen veel huishoudens eerst zonnepanelen. En dat is helemaal niet erg!

Geplaatst op 6 maart 2018 door in de categorie Nieuws.

Wat experts zeggen

Veel energieadviezen nemen de klassieke “trias energetica” als uitgangspunt. Dat is internationaal dé strategie om een energiezuinig ontwerp te maken. De trias energetica is opgebouwd uit drie stappen:

  1. Beperk het energieverbruik door verspilling tegen te gaan.
  2. Maak maximaal gebruik van energie uit duurzame bronnen.
  3. Maak zo efficiënt mogelijk gebruik van fossiele brandstoffen voor het resterende energieverbruik.

Voor je huis kun je die stappen vertalen in:

  1. Isoleer zo goed mogelijk om warmteverlies tegen te gaan. Kies voor ledverlichting en energiezuinige apparaten.
  2. Wek eigen energie op met zonnepanelen en/of een zonneboiler.
  3. Kies voor efficiënte, energiezuinige installaties, zoals een warmtepomp in combinatie met lagetemperatuurverwarming.

Eerst isoleren

Volgens de strategie van de trias energetica is de juiste volgorde: eerst isoleren, daarna pas zonnepanelen. Met als achterliggende gedachte: wat niet gebruikt wordt, hoeft ook niet opgewekt te worden. Daar komt bij dat de opbrengst van isolatie vaak groter is. Gas bepaalt ongeveer driekwart van de energiekosten, dus daar valt veel meer winst te halen. Spouwmuurisolatie verdient zichzelf in een jaar of vier terug. En anders dan bij zonnepanelen gaat niet alleen de rekening omlaag, maar ook het comfort in huis omhoog.

Of toch eerst zonnepanelen plaatsen?

Zonnepanelen wekken zelf energie op, waarmee niet alleen wordt bijgedragen aan een lagere energierekening, maar ook aan het minder uitstootten van Co2. Het plaatsen van zonnepanelen kan snel uitgevoerd worden, is relatief goedkoop en ze zijn duidelijk zichtbaar in het straatbeeld. Dit inspireert andere mensen ook om over te stappen naar duurzame energie. Het is daarom logisch dat veel mensen direct kiezen voor het plaatsen van zonnepanelen. Als de woning na het plaatsen van zonnepanelen wordt geïsoleerd, dan liggen de zonnepanelen er natuurlijk niet voor niks. Sterker nog, in combinatie met een warmtepomp wordt de extra stroom die de warmtepomp nodig heeft gelijk zelf opgewekt. Kortom, voor beide aanpakken is wat te zeggen!

Buurkracht in jouw buurt?

Buurkracht is een organisatie die inzet op het samenbrengen van mensen die in dezelfde buurt wonen en zich willen verenigingen om het energieverbruik aldaar omlaag te brengen. Want samen is dat een stuk makkelijker. En leuker. Ook interesse om met je medebuurtbewoners te isoleren? Of juist zonnepanelen plaatsen? Buurkracht biedt gratis ondersteuning. Doe de postcodecheck om te zien of er al Buurkracht in jouw buurt is of bekijk Buurkracht in vijf stappen voor meer informatie.

Duurzame onderwerpen

Deel deze pagina..

Eén reactie op “Buurkracht: Zonnepanelen plaatsen of de woning isoleren?”

  1. Pacito

    Is het gek dat veel mensen eerst zonnepanelen plaatsen ? Nee, het verhaal mist een financiële onderbouwing. Met spouwmuurisolatie ben je er niet. Meestal moet ook het dubbel glas opgewaardeerd worden, het dak geïsoleerd en evt de vloeren. Daarbij heeft een warmtepomp geen zin met de normale radiatoren, die zullen dus ook allemaal vervangen moeten worden. En dan vergeten we nog de oudere huizen die helemaal geen spouwmuur hebben. En heeft u ook al nagedacht dat uw prachtige zonneboiler lijdt aan hetzelfde euvel als zonnepanelen, in de winter dekt die de behoefte niet. Al met al kosten die maatregelen een klein fortuin. Daarbij wordt ook vergeten dat er straks misschien op grote schaal gas uit zeewier gemaakt kan worden, dan is gasloos niet meer relevant.