zonnepanelen-dak-opwekken-terugleveren
Op het display van uw omvormer kunt u vaak aflezen hoeveel energie u heeft opgewekt. Maar wat gebeurt er vervolgens met deze opgewekte energie en hoe kan het dat uw elektriciteitsmeter minder teruglevering laat zien. Wat is het verschil tussen opwekken en terugleveren?

Wat is energie opwekken?

Uw zonnepanelen wekken energie op. Dit wordt via de omvormer omgezet van gelijkstroom naar wisselstroom, zodat u dit meteen kunt gebruiken in uw huishouden. Op het display van de omvormer ziet u wat u totaal aan energie heeft opgewekt. Heeft u op dat moment de opgewekte stroom niet nodig? Dan levert u de energie terug aan het net.

Wat is teruglevering?

De energie die u niet meteen gebruikt in uw huishouden, levert u dus terug aan het elektriciteitsnet van uw netbeheerder. De (slimme) meter in uw meterkast registreert de teruglevering. De energie die u zelf meteen gebruikt ziet u dus niet op de (slimme) meter terug.

Video over opwekken, terugleveren en salderen

Wat ziet u op de jaarafrekening?

Uw energieleverancier verrekent alleen wat de (slimme) meter registreert: uw energieverbruik uit het net en uw teruglevering aan het net. U hoeft dus nooit de stand van uw omvormer aan de energieleverancier door te geven. Vervolgens verrekent de energieleverancier uw teruglevering met uw verbruik uit het net. Dit heet salderen.

  • Was deze pagina nuttig?
  • ja   nee
Deel deze pagina: