Op het display van uw omvormer kunt u vaak aflezen hoeveel energie u heeft opgewekt. Maar wat gebeurt er vervolgens met deze opgewekte energie en hoe kan het dat uw elektriciteitsmeter minder teruglevering laat zien.
zonnepanelen-dak-opwekken-terugleveren

Wat is energie opwekken?

Uw zonnepanelen wekken energie op. Dit wordt via de omvormer omgezet van gelijkstroom naar wisselstroom, zodat u dit meteen kunt gebruiken in uw huishouden. Op het display van de omvormer ziet u wat u totaal aan energie heeft opgewekt. Heeft u op dat moment de opgewekte stroom niet nodig? Dan levert u de energie terug aan het net.

Wat is teruglevering?

De energie die u niet meteen gebruikt in uw huishouden, levert u dus terug aan het elektriciteitsnet van uw netbeheerder. De (slimme) meter in uw meterkast registreert de teruglevering. De energie die u zelf meteen gebruikt ziet u dus niet op de (slimme) meter terug.

Video over opwekken, terugleveren en salderen

Wat ziet u op de jaarafrekening?

Uw energieleverancier verrekent alleen wat de (slimme) meter registreert: uw energieverbruik uit het net en uw teruglevering aan het net. U hoeft dus nooit de stand van uw omvormer aan de energieleverancier door te geven.

  • Was deze pagina nuttig?
  • ja   nee
Deel deze pagina: