Oorsprong van wisselstroom

Het elektriciteitsnetwerk in Nederland is een wisselstroomnetwerk. Vanouds is hiervoor gekozen, omdat de energiecentrales dit zo produceerden. Ook kon wisselstroom veel makkelijker over grote afstanden worden getransporteerd. Tegenwoordig kan gelijkstroom door nieuwe ontwikkelingen ook prima over grote afstanden worden getransporteerd. De roep om over te stappen naar een gelijkstroomnetwerk neem hierdoor toe.

Voordelen van gelijkstroom

Bijna alle elektrische apparaten werken op gelijkstroom. Uit het stopcontact in Nederland komt dus wisselstroom, waardoor de stroom altijd omgezet moet worden. Dit kost al energie op zich.

gelijkstroomnetwerk-lelystad-airport-bedrijvenpark

Afbeelding is van Liander

Door over te stappen naar een gelijkstroomnetwerk wordt dit energieverlies voorkomen. Ook is gelijkstroom beter regelbaar. Bij wisselstroom moet dit op frequentie en bij gelijkstroom hoeft alleen gekeken te worden naar het spanningsniveau.

Zonnestroom is gelijkstroom

Ook mensen met zonnepanelen halen voordeel uit een gelijkstroomnetwerk. De stroom die door de zonnepanelen wordt opgewekt is namelijk gelijkstroom. Er is een omvormer nodig om de stroom om te zetten naar wisselstroom, zodat het bruikbaar is in huis. Met een gelijkstroomnetwerk kan de stroom van de zonnepanelen meteen gebruikt worden door de elektrische apparaten en bespaart men de kosten van een omvormer. Zo kunnen de zonnepanelen bijvoorbeeld meteen de accu van de elektrische auto opladen, zonder tussenkomst van een ander apparaat.

Ontwikkeling bedrijvenpark

De aanleg van het gelijkstroomnetwerk begint in 2017. In het jaar erna moeten de eerste bedrijven op gelijkstroom worden aangesloten. Als back-up wordt er ook een wisselstroomnetwerk aangelegd. Omdat gelijkstroom in deze vorm zo nieuw is werkt niet alle apparatuur op gelijkstroom, verteld Carlo van der Borgt van Liander. De netbeheerder verwacht met dit proefproject veel te leren over de klantbehoefte en de potentie van gelijkstroom. Ook wordt dan duidelijk of de verwachte energiebesparing haalbaar is en of gelijkstroom beter past bij lokale duurzame energieopwek. Meer informatie vindt u op de website van OMALA.

Bron: Liander, OMALA

Lees ook: 

Tijd voor warmte!

Aan de slag met warmte? 

Stappenplan warmtepomp

Eén reactie op “Wereldprimeur voor Lelystad: bedrijvenpark op gelijkstroom”

  1. Blazer Bees

    “Ook mensen met zonnepanelen halen voordeel uit een gelijkstroomnetwerk. De stroom die door de zonnepanelen wordt opgewekt is namelijk gelijkstroom. Er is een omvormer nodig om de stroom om te zetten naar wisselstroom, zodat het bruikbaar is in huis. Met een gelijkstroomnetwerk kan de stroom van de zonnepanelen meteen gebruikt worden door de elektrische apparaten en bespaart men de kosten van een omvormer. Zo kunnen de zonnepanelen bijvoorbeeld meteen de accu van de elektrische auto opladen, zonder tussenkomst van een ander apparaat.”

    Wat is dit voor kolder? Natuurlijk werkt dit zo niet. De spanning zal altijd door een chopper oid. op het juiste niveau gebracht moeten worden. Er blijven dus altijd converters nodig.

Geef een reactie