Nieuwe visie op warmte

Waar de Nederlandse politiek de aandacht de laatste jaren volledig op de energieproductie uit zon en wind heeft gevestigd, lijkt er de laatste tijd een lichte verschuiving naar energiewinning uit warmte te komen. De Groningse gaswinning wordt in de toekomst verminderd en de Warmtevisie van minister Kamp wilt gas uitfaseren ten gunste van duurzame warmtenetten.

Nieuwe warmtewet

Er moet nog wel veel gebeuren. Dat is een harde conclusie als men kijkt naar de toekomstige marktmodellen voor warmte. De evaluatie van Ecorys laat zien dat de huidige warmtewet niet voldoet en dat er een nieuwe warmtewet moet komen om ook het gebruik van warmte volop in te kunnen zetten voor het behalen van de doelstellingen uit het Energieakkoord.

tijd-voor-warmte

Ontwikkelingen warmtenetten

In Nederland zijn een paar eye-catchers als het gaat om warmtenetten. Hiertoe behoren het Grand Design Warmtenet in regio Amsterdam en het warmtenet in regio Rotterdam. In Groningen wordt met het project Warmtestad volop ingezet op energiewinning uit aardwarmte. Zo worden in het noorden begin 2018 de eerste gebouwen met geothermie verwarmd vanuit een boorput op het Zernike Complex. Voor 2022 moeten vier grote stadswijken dit voorbeeld gaan volgen.

NOM-woningen

De term NOM (Nul op de meter) komt veelvuldig in het nieuws. Deze nieuwe vorm van wonen is een nieuw ingezette trend. De woningen worden in hun warmtevraag volledig voorzien door een warmtepomp. Huurverenigingen worden middels de Energieprestatievergoeding gestimuleerd om hun woningen te verwarmen met restwarmte in plaats van met aardgas.

Warmtefonds voor bedrijven

Politieke partij SP wilt dat er een warmtefonds komt. Hiermee moet de restwarmte die nu vervliegt nuttiger besteed gaan worden. Bedrijven moeten zich óf aansluiten bij een warmtebedrijf óf een vergoeding storten in het Warmtefonds vindt raadslid Tom Weerdmeester. Het leveren van restwarmte wordt hiermee gestimuleerd, zodat meer huishoudens op een duurzame manier verwarmd worden.

Meer over de energietransitie

Bron: Ecorys, Programma Warmte Koude Metropoolregio Amsterdam, Eneco, Warmtestad 

Verdient aardwarmte een kans? 

Discussieer mee!

2 reacties op “Tijd voor warmte!”

  1. Derk Jansen

    Inderdaad Speedcomfort , warmte is zoals we het in Nederland doen een achterhaalde infrastructuur. Als er in Nederland een warmtenet wordt aangelegd is het altijd een hoge temperatuurnet met enorme verliezen. Het door Enexis aangehaalde ( enorm slechte ) voorbeeld uit Amsterdam illustreert dit. Als ze wat verder hadden gekeken en bijvoorbeelde de documenten van Nautilus uit Amsterdam hadden bestudeert hadden ze gezien dat het eigen concept met een warmtepomp en solar 66% minder primaire energie verbruikt EN 60% minder CO2 uitstoot. Hoge temperatuur warmtenetten in Nederand worden ondanks verliezen tot 40% ook nog eens veel hoger beoordeeld dan gas waardoor bouwprojecten met enorme opwekrendementen mogen rekenen en dus vee minder hoeven te isoleren om aan de epc-waarde te hoeven voldoen. Dit is echt krankzinnig en je gooit ook nog eens het kleine beetje CO2 voordeel wat na alle transportverliezen overblijft weg….
    Zoals wij in Nederland met warmte bezig zijn is pure milleuvervuiling en geeft niets met duurzaamheid te maken. Ook het misbruik van de gebonden warmteconsument en het jarenlange manipuleren van de tarieven dragen niet bij aan acceptatie.

    Willen we nog iets met warmte dan zal dat lage temperatuur coöperatief gedragen moeten zijn en met eerlijke prijzen.

    Meer weten ? Kijk eens op mijn blog stadswarmte.blogspot.nl

  2. SpeedComfort

    Inderdaad een goede ontwikkeling, dat er (eindelijk…) meer aandacht komt voor warmte. Tenslotte bestaat het energiegebruik van een gemiddeld huishouden voor 70-80% uit gas (warmte). Dat al die aandacht, subsidie én ruimte steeds vrijwel alleen naar stroom ging is erg spijtig.
    Ook spijtig dat in dit artikel de nadruk ligt op warmtenetten. In mijn optiek vrijwel altijd een achterhaalde infrastructuur. Los van de enorme kosten voor aanleg, waar haal je die warmte vandaan? Volgens Kamp de restwarmte van (kolen)centrales die stroom produceren. Wat nu, als die centrale niet (meer) nodig is omdat elders de-centraal stroom wordt geproduceerd? Bij de Coenstunnel staat nu al zo’n centrale op kolen door te draaien. Niet omdat de geproduceerde stroom nodig is, maar omdat de naastgelegen wijk de warmte nodig heeft. Dat was dus destijds een afvalproduct. Nu het primaire product, die (vieze) stroom is nu het restproduct.

    Laten we vooral inzetten op decentrale energieproductie. Voor stroom inmiddels normaal, voor warmte ook een logisch en technisch goed uitvoerbare insteek.
    Wel eens gehoord van Thermodynamische systemen? Heatpipes? Er is al (veel) meer dan warmtepompen alleen. (die overigens ook voortreffelijke prestaties laten zien).

    Ik snap dat organisaties als Eneco denken aan grootschalig produceren en dan distribueren. Het zou goed zijn als ook hier de knop om zou gaan en primair decentraal gaat worden gedacht. Ook in dat geval is er vast een valide businessmodel mogelijk voor Eneco.
    En dan kan er vast ook hier en daar nog in voorkomende gevallen (naast Tata Steel in IJmuiden….) een wijk van een warmtenet gebruik maken…

Geef een reactie