Prima zonnefietspad

Fietsers rijden met plezier over het fietspad en vinden dat het fietspad nog steeds uitstekend functioneert. De overgang van fietspadpaneel naar het volgende fietspadpaneel is wat hobbelig maar minder hobbelig dan een normaal fietspad van beton. Daarnaast is het fietspad niet zo glad als asfalt. Halverwege het fietspad kan je als fietser zien wat het fietspad heeft opgewekt op een groot display met daarop de actuele productie in kilowatt, de totale opbrengst in megawattuur en de CO2-besparing tot nu toe in tonnen.

Matige zonopbrengst

De SolaRoad-modules zijn 2.8 bij 3.5 meter groot. In totaal liggen er 120 stuks die samen een fietspad van 330 meter lang maken. Volgens FAQ op SolaRoad.nl ligt de opbrengst van de zonnecellen op het fietspand 25 tot 30% lager dan een regulier geïnstalleerde zonnepanelenset. Dit komt doordat het fietspad een platte ligging heeft en een ruwe coating die een deel van de zon absorbeert of weerkaatst. Daarnaast zal de kwaliteit van de SolaRoad-modules door de jaren heen afnemen net zoals bij normale panelen. Het zit er namelijk dik in dat de zonnecellen in 10 jaar versleten zijn en dan moeten worden vervangen. Terwijl een fietspad van beton wel 60 jaar mee kan gaan. Bij vervanging van het fietspad is er natuurlijk CO2-uitstoot. Dit wordt bij een betonnen fietspad nooit terug verdiend. Maar bij het zonnefietspad zal het ongeveer 7 jaar duren om dat gelijk getrokken te hebben.

Geen succes

Het innovatieve idee om stroom op te wekken via fietspaden en wegen door heel Nederland klinkt als een geweldige duurzame oplossing. In de praktijk blijkt het echter anders te zijn. Het maken van dit zonnepaneelfietspad heeft €1.3 miljoen gekost en voor het maken komt er veel CO2-uitstoot vrij. Daarnaast ligt de opbrengst lager dan normale zonnepanelen. Terwijl een zonnefietspad vervangen moet worden na ongeveer 10 jaar. Reguliere zonnepanelen op daken gaan langer mee en wekken meer op.

Video over het langste zonnefietspad

Bron: SolaRoad

Meer over duurzame innovaties
Meer over zonnepanelen

2 reacties op “Langste zonnefietspad ter wereld helaas geen succes”

  1. Harry Bougie

    Was te verachten, veel geld verloren gegaan. Ook geen goed idee, zou té gemakkelijk zijn. En nu: wat gebeurt er nu? Wordt het fietspad in deze vorm gesloopt, is het fietspad nog functioneel?

  2. Raoul Teeuwen

    Is ook overwogen om een normaal fietspad te overkappen met zonnepanelen? Dan kun je de hoek beter afstemmen op de situatie, fietsers hebben minder last van de elementen, je hebt minder slijtage van de panelen…?

Geef een reactie