Gewijzigde aanpak netbeheerders

De netbeheerders wijzigen daarom hun strategie, zodat die meegaat met de huidige behoeften van het elektriciteitsnet en haar gebruikers. Dit betekent niet alleen het uitbreiden van het huidige stroomnet, maar er ook slimmer gebruik van maken. Zoals congestiemanagement, waarbij bedrijven beloont worden om ongebruikte capaciteit in te leveren. Veel gereserveerde capaciteit wordt namelijk helemaal niet benut, omdat dit is gereserveerd voor een paar piekmomenten per jaar. Daarnaast gaan netbeheerders ook vraag en aanbod beter op elkaar afstemmen. Netbeheerders plaatsen daarvoor steeds vaker een slimme trafo die dit automatisch regelt.

Oplossen problemen vol stroomnet

De grootste operatie is echter het uitbreiden van het elektriciteitsnet, waarbij de meeste straten in Nederland opengaan voor het installeren van dikkere kabels. Netbeheerders kiezen hierbij voor een wijkgerichte aanpak, waardoor de problemen in het elektriciteitsnet voor een wijk in één keer zijn opgelost. De komende 10 jaar betekent dit een forse investering van zo’n € 8 miljard per jaar. De regionale netbeheerders zijn hierbij echter wel afhankelijk van de mogelijkheden op het hoogspanningsnet, dat TenneT beheert.

Kabinet schiet TenneT te hulp

TenneT kondigde vorige jaar al forse investeringen aan, maar die zijn afhankelijk van de verkoop van het Duitse deel, dat TenneT nu nog beheert. Een akkoord van € 20 miljard leek in de maak, maar kwam er tot op heden nog niet. Het demissionair kabinet stelt daarom een overbruggingslening van € 25 miljard beschikbaar aan TenneT, zodat het uitbreiden van het stroomnet geen vertraging oploopt. TenneT moet het geleende bedrag tussen 2030 en 2040 terugbetalen. De lening van de overheid zorgt ervoor dat de energietransitie niet nog meer vertraging oploopt.

Lees meer over de energietransitie

Bron: Netbeheer Nederland, TenneT, Rijksoverheid

  • Jouw feedback
  • 1   0

Geef een reactie