Vertraging stikstofinstallatie

Demissionair minister Stef Blok van Economische zaken en Klimaat (VVD) maakte bekend dat dit gasjaar extra winning nodig zal zijn van Gronings gas. Van 3,9 miljard kubieke meter naar 7,6 miljard kuub gaat het om bijna een verdubbeling van gaswinning. In november vorig jaar maakte Blok al bekend dat de bouw van de tweede stikstofinstallatie in Zuidbroek vertraagd is. Ondanks de verontwaardiging kan het nauwelijks een verrassing worden genoemd.

Belangrijke rol van stikstofinstallatie

De stikstofinstallatie in Zuidbroek is bedoeld om hoogcalorisch gas uit de kleine velden en uit het buitenland te mengen met stikstof en daarmee geschikt te maken voor gebruik door huishoudens en bedrijven. Het is een directe vervanger van het laagcalorische gas uit Slochteren en wordt daarom ook wel Pseudo-Groningengas genoemd. De bouw van de stikstofinstallatie zou in april van dit jaar operationeel zijn, maar heeft vertraging opgelopen. De stikstofinstallatie speelt een belangrijke rol om de gaswinning af te bouwen.

Gevolg

In november vorig jaar kon Blok nog niet met zekerheid zeggen welke gevolgen de vertraging zouden hebben. Een paar maanden eerder gaf Blok ook aan dat er geen ruimte meer was voor tegenvallers. Dit omdat de coronacrisis alle speling had weggenomen. Met als gevolg bijna een verdubbeling van de gaswinning.

Vraag laagcalorisch gas Duitsland hoger dan verwacht

Naast dat de vertraging van Zuidbroek 2,5 miljard kuub extra productie nodig heeft, blijkt de vraag naar laagcalorisch gas in Duitsland hoger dan verwacht. Een reden daarvoor is onder andere dat de energiebesparingsmaatregelen niet het gewenste effect hebben. Een andere reden is dat de Duitse productie van laagcalorisch gas lager is dan gedacht. Door het samenvoegen van de gebreken komt het erop neer dat de behoefte van laagcalorische gas in Duitsland 1,1 miljard kubieke meter hoger ligt dan verwacht.

Grote zorgen

Volgens CDA-statenlid Robert de Wit is het verder opendraaien van de gaskraan een klap in het gezicht van alle Groningers. Daarnaast geeft hij aan dat dit besluit niet uit te leggen is. Er is beloofd om de gaskraan in 2022 helemaal dicht te draaien en dat de veiligheid van de Groningers voorop zou worden gesteld. Van deze belangrijke afspraak wordt nu afgeweken en de inwoners maken zich grote zorgen over de gevolgen daarvan. Ook de oppositie in de Tweede Kamer is woedend dat de Groningse gaskraan in 2022 verder opengaat.

Aanvullend onderzoek

TNO gaat aanvullend onderzoek doen naar de risico's op aardbevingen. Het Staatstoezicht op de Mijnen moet over dit rapport oordelen en een advies over de veiligheidsrisico’s uitbrengen. Waarna het nieuwe kabinet voor 1 april een definitief besluit uitbrengt.

Meer over de energietransitie

Bron: Gasunie, TNO

Moet de Groningse gaskraan dicht?
Meer over duurzame warmte

Geef een reactie