zonnepanelen-warmtepomp

Opkomst nieuwe markt

De opkomst van warmtepompen in combinatie met geïntegreerde toepassingen van zonnestroom en zonthermie lijken geen grenzen te kennen. De integratie van de duurzame technieken leidt, zij het mondjesmaat, tot een markt met nieuwe producenten en andere afnemers. Deze ontwikkeling was duidelijk zichtbaar tijdens de jaarlijkse vakbeurs Solar Solutions.

Solar-technologie en warmtepompen

Tijdens diverse workshops probeerden verschillende fabrikanten de bezoekers ervan te overtuigen dat zonnestroom en warmtepomptechnologie de garantie zijn voor een duurzaam huwelijk. Eén van hen was producent van zonneboilers Solesta. Bij een gemiddelde woning bestaat ongeveer 80 procent van de energiebehoefte uit warmte. Hiervan is weer 80 procent nodig

voor ruimteverwarming en 20 procent voor de bereiding van warm tapwater. De zonneboiler kan een groot deel van de warm tapwaterbereiding voor zijn rekening nemen verteld Tom Noij van Solesta.

Zonlicht naar warmte

Het zichtbare zonlicht is interessant voor zonnestroom (pv-panelen), maar het infrarood zonlicht is allemaal beschikbaar om omgezet te kunnen worden in warmte. Als het voorraadvat van het zonnecollector-systeem en de ketel dus water inneemt dat al (bijna) op temperatuur is zal de cv-ketel of warmtepomp nauwelijks hoeven te draaien voor de warmteproductie. En dat kan al gauw de helft schelen op de energiekosten voor warm tapwater.

Onmisbaar voor Nul-op-de-meter

Zonnewarmte is onmisbaar voor het Nul-op-de-meter (NOM)-programma. Maar NOM vereist wel een veel grotere integratie van technieken dan wat de praktijk nu laat zien. Nu worden in installaties vaak nog componenten dubbel toegepast. Dat maakt de installatie niet alleen onnodig duur maar ook complex. HR Solar heeft uitgerekend dat wanneer 2 zonnepanelen worden opgeofferd voor 2 zonnecollectoren van gelijke oppervlakte er al in een belangrijk deel van de tapwaterbehoefte kan worden voorzien. En dat betekent dus dat de warmtepomp veel minder draaiuren hoeft te maken.

Energie beter benutten

Wat betreft de efficiëntie waarmee de collectoren de zonnewarmte oogsten, zit de technologie wel zo'n beetje aan zijn maximum. Het is daarom veel slimmer om de inspanningen te richten op een betere benutting van die gratis energie. De opkomst van zonnestroom in combinatie met zonnewarmte lijkt een kwestie van tijd.

Bron: HR Solar, Solar Solutions, Solesta

Eén reactie op “Zonnepanelen en warmtepompen zijn voor elkaar gemaakt”

  1. ColmZon

    Ik ben het eens dat een slimme combinatie pv-panelen, zonnecollectoren, warmtepomp en boiler echt kunnen zorgen voor nul-op-de-meter. Echter is het bij de meeste bestaande huizen zo niet uit te voeren. Dit door gebrek aan ruimte of omdat eigenaren al een of enkele van deze duurzame systemen hebben. Ideaal is wanneer de combinatie in één keer wordt aangelegd.

Geef een reactie