Geplaatste zonnepanelen in 2017

Dat de grootste provincie in het netwerkgebied van Enexis ook de meeste zonnepanelen plaatst is logisch. De Provincie Limburg staat op een goede 2e plaats met 13.448 sets (54 MWp) en Drenthe werd in 2017 derde met 8133 sets zonnepanelen (29 MWp). In Groningen werden de minste zonnepanelen geplaatst. De teller bleef steken op 5363 sets met een vermogen van 20 MWp.

Groei zonnepanelen per provincie

De provincie Groningen beleefde in 2015 een absolute run op zonnepanelen. Er werd in dat jaar maar liefst 33 MWp aan zonnepanelen geplaatst. Deze enorme piek werd veroorzaakt door de vergoeding die de Groningers kregen voor hun aardbevingsschade.

enexis groningen

Voor ons meest zuidelijke provincie, Limburg was 2017 een absolute top jaar. Maarliefst 54 MWp werd daar bijgeplaatst. De 2 voorgaande jaren schommelde dit steeds rond de 39 MWp. Er werd dus significant meer geplaatst in 2017, wat vooral te danken is aan lokale subsidie en de inzet van woningstichtingen.

ZON-vermogen en ZON-installaties KV Enexis Limburg per jaar

De provincie Overijssel plaatste in 2017 ongeveer hetzelfde vermogen als de provincie Drenthe, maar plaatst toch 28 procent minder zonne-energie dan in het topjaar 2015

ZON-vermogen en ZON-installaties overijssel

De provincie Drenthe blijft sinds 2014 netjes groeien. In 2017 groeide het ZON-vermogen met 24 procent naar een jaartotaal van 29 MWp.

drenthe per jaar

Noord-Brabant kende in 2017 ook een extra goed jaar. Er werd 67 MWp bijgeplaatst. Het geplaatste vermogen zonne-energie in Noord-Brabant ligt bijna elk jaar zo rond de 45 MWp.

In het totaal overzicht per provincie is het beeld duidelijk. Noord-Brabant plaatst veruit de meeste zonne-energie.

zonvermogen en zoninstallaties

Aanmelden zonnepanelen via Energieleveren.nl

Als u zonnepanelen plaatst moet u deze melden bij uw netbeheerder. Dit kan via de website Energieleveren.nl, die door de samenwerking van alle netbeheerders tot stand is gekomen. Op deze manier kan uw netbeheerder tijdig anticiperen en eventueel netverbeteringen uitvoeren of u adviseren over de geschiktheid van uw elektriciteitsmeter in combinatie met de zonnepanelen.

Alle gegevens uit dit artikel hebben betrekking op kleinverbruikersaansluitingen (t/m 3*80) in het netwerkgebied van Enexis Netbeheer.

Meer over zonne energie

Bron: Enexis

Geef een reactie