Alle records verbroken

Dat het plaatsen van zonnepanelen onverminderd populair blijft, blijkt duidelijk uit alle cijfers die inmiddels veelvuldig gedeeld worden. Landelijk was 2017 een recordjaar, maar ook binnen het netwerkgebied van Enexis was dit het geval. In Nederland werd vorig jaar ruim 850 MegaWattpiek (MWp) aan zonvermogen geplaatst. Enexis Netbeheer sloot vorig jaar 198 MWp aan klein zonvermogen aan. In 2016 was dit 152 MWp en in 2015 werd er 176 MWp aangesloten.

Zonnepanelen consumenten

Het aantal sets zonnepanelen dat vorig jaar werd aangesloten (50.707) verpulverde het record uit 2015 met ruim 7.000 sets. Het gemiddelde vermogen per set zonnepanelen ligt rond de 4000 Wattpiek (Wp) en is de laatste 3 jaar hetzelfde gebleven. Alleen in 2013 en 2014 lag dit gemiddelde iets hoger.

Magische grens van 1 GigaWattpiek

Op dit moment zijn er ruim 220.000 sets zonnepanelen in het kleinverbruiksnetwerk van Enexis aangesloten. Deze zonnepanelen zijn goed voor een totaal zonvermogen van 907 MWp. De magische grens van 1 GWp komt daarmee in zicht en wordt naar verwachting halverwege 2018 bereikt.

Aanmelden zonnepanelen via Energieleveren.nl

Als u zonnepanelen plaatst moet u deze melden bij uw netbeheerder. Dit kan via de website Energieleveren.nl, die door de samenwerking van alle netbeheerders tot stand is gekomen. Op deze manier kan uw netbeheerder tijdig anticiperen en eventueel netverbeteringen uitvoeren of u adviseren over de geschiktheid van uw elektriciteitsmeter in combinatie met de zonnepanelen.

Alle gegevens uit dit artikel hebben betrekking op kleinverbruikersaansluitingen (t/m 3*80) in het netwerkgebied van Enexis Netbeheer.

Meer over zonne energie

Bron: Productie Installatie Register (PIR)

Geef een reactie