Reden om uit het klimaatverdrag te stappen
In het verkiezingsprogramma van President Trump vertelde hij dat klimaatverandering een “hoax” was, bedacht door China. Tijdens de aankondiging die hij gisteren deed om uit het klimaatverdrag te stappen was hij minder stellig hierin. Hij vertelde vooral dat het verdrag veel banen zou kosten in zijn land en dat om die reden een vertrek gewenst is. Daarnaast gaf hij aan wel te willen onderhandelen over een nieuw klimaatakkoord met betere voorwaarden voor Amerika.
Groei duurzame industrie veel sneller
De president van de Verenigde Staten wil zich vooral concentreren op het redden van banen in de kolenmijnen en
andere fossiele industrie. Dit terwijl de duurzame industrie juist steeds sneller groeit. Vorig jaar groeide het aantal banen binnen de duurzame industrie 17 keer sneller dan de Amerikaanse economie. Meer dan 260.000 mensen werken in deze industrie. Een stijging van meer dan 25 procent ten opzichte van 2015, volgens het rapport van International Renewable Energy Agency.
Klimaatverandering
Er zijn veel verhalen en discussies over klimaatverandering. Is dit wel echt is en waar wordt dit nu precies door veroorzaakt. Tegenstanders refereren graag aan de voorspelde ijstijd in de jaren ’70, die niet uitkwam of melden dat de (meeste) Co2-uitstoot niet door de mens wordt veroorzaakt. Volgens hen is klimaatverandering een natuurlijk verschijnsel. Toch zijn 97% van de wetenschappers het er over eens dat klimaatverandering weldegelijk echt is en het hoog tijd is voor verandering van fossiel naar duurzaam.
Consequenties van de beslissing van Trump
Op het eerste gezicht heeft de beslissing van de Verenigde Staten desastreuze gevolgen voor het klimaatverdrag. Echter, niets is minder waar. Veel initiatieven uit het klimaatverdrag van Parijs zijn lokaal te realiseren, zonder inmenging van landelijk bestuur. Daarnaast kondigde de Franse president Macron in een officieel statement aan dat de overige landen nog harder gaan samenwerken om klimaatverandering tegen te gaan. Ook richtte hij zich direct tot het Amerikaanse volk en eindigde hij met de boodschap: Make The Planet Great Again.
Reacties in Verenigde Staten
Ook in de Verenigde Staten zelf heeft de beslissing van Trump veel reacties uitgelokt. Zo meldde Elon Musk (CEO Tesla) en Robert Iger (CEO Walt Disney) dat zij stoppen met het adviseren van President Trump. Ook de Canadese president Justin Trudeau gaf aan teleurgesteld te zijn. Zelfs Arnold Schwarzenegger richtte zich direct tot de president om zijn onvrede te uitten. Veel staten, waaronder California, lieten weten zich niets aan te trekken van de beslissing van hun president en het klimaatverdrag gewoon uit te voeren.
Klimaatverdrag van 193 landen
Feit is dat slechts 3 landen niet deelnemen aan het klimaatverdrag van Parijs. Naast de Verenigde Staten zijn dat Syrië en Nicaragua. Het laatste land is zelfs van mening dat het klimaatverdrag niet ver genoeg gaat. De overige 194 landen ondertekenden allen het verdrag. De beslissing van president Trump om zich terug te trekken lijkt de overige landen alleen maar strijdbaarder te hebben gemaakt in hun samenwerking tegen klimaatverandering.
Bron: Kamerbrief Minister Kamp, Milieucentraal
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.