Minst groene kabinet ooit?

Het zelfverklaarde “groenste kabinet ooit” wordt zo het lijkt opgevolgd door misschien wel het minst groene kabinet ooit. Eerder bleek al uit het hoofdlijnenakkoord van de PVV, VVD, NSC en BBB dat de salderingsregeling per 2027 zal verdwijnen. Nu gaat dus ook de verplichting tot een warmtepomp op de schop. Vanaf 2026 is het dus niet meer nodig om de CV-ketel te vervangen voor een duurzamer alternatief. De energiebranche is op z’n zachtst gezegd “not amused”.

Energiebranche reageert op schrappen verplichting warmtepomp

Techniek Nederland reageert furieus op de voorgestelde plannen van het nieuwe kabinet. Volgens een woordvoerder heeft de techniekbranche veel tijd en geld geïnvesteerd om installatiebedrijven voor te bereiden op een golf van warmtepompen. Het schrappen van de verplichting tot een warmtepomp heeft volgens Techniek Nederland desastreuze gevolgen voor de gehele energiebranche en men wil dan ook om tafel met de toekomstige minister van Economische Zaken & Klimaat.

Goed nieuws voor huiseigenaren?

Huiseigenaren zullen het voornemen om de verplichting tot warmtepomp te schrappen minder erg vinden. Een hybride warmtepomp kost gemiddeld zo’n € 6.000,- en is dus een grote investering. Via de ISDE subsidieregeling krijg je overigens wel een forse subsidie voor de aankoop van een warmtepomp, waardoor de investering gemiddeld rond de € 3.000,- ligt. Een nieuwe CV-ketel kost echter zo’n € 2.000,- en is dus nog altijd goedkoper.

Warmtepomp en zonnepanelen

Ook het verdwijnen van de salderingsregeling is ongunstig voor huishoudens met een warmtepomp en zonnepanelen. De stroom die in de koude periode door de warmtepomp wordt gebruikt, kan straks namelijk niet meer worden weggestreept met de overgebleven zonnestroom uit de zomerperiode. Ook dit maakt de verplichting tot de warmtepomp voor huiseigenaren onredelijk, want de warmtepomp kan eigenlijk niet zonder de salderingsregeling.

Meer over warmtepompen

Bron: Rijksoverheid, Kabinetsformatie2023, Techniek Nederland

  • Jouw feedback
  • 4   0

Geef een reactie