Onderzoek terugverdientijd warmtepomp
Het door de minister geïnitieerde onderzoek, dat bepaalt welke woningen onder de verplichting vallen ligt onder vuur. VEH bekritiseert vooral het niet meenemen van inflatie en onderhoudskosten in de berekeningen. Bovendien baseert het onderzoek zich op onrealistische aannames over het gemiddelde gasverbruik onder huiseigenaren. Dit gegeven bepaalt voor een groot gedeelte de terugverdientijd en de besparing die een hybride warmtepomp oplevert. Ook is er onvoldoende rekening gehouden met de ruimte die een hybride warmtepomp inneemt.
Onrechtvaardige financiële lasten
De verplichte aanschaf van een hybride warmtepomp treft straks vooral financieel kwetsbare huiseigenaren. Het rapport van VEH wijst op de negatieve gevolgen voor de financiële buffer en flexibiliteit van deze groep. Als de verplichting tot hybride warmtepomp doorgaat dan worden zij genoodzaakt een investering te doen van minimaal € 5.000,-. Huishoudens met een jaarlijks inkomen van € 60.000,- vallen bovendien buiten de mogelijkheid een renteloze lening van het Nationaal Warmtefonds af te sluiten. VEH pleit voor een verhoging van de warmtepompsubsidie voor deze groep huiseigenaren.
Geen verplichting hybride warmtepomp
Hoewel hybride warmtepompen voor sommige woningen een duurzaam alternatief is, benadrukt VEH dat de keuze hiervoor op individuele basis en vrijwillig moet zijn. Bovendien is het gasverbruik soms dusdanig laag dat het maar de vraag is of er voor deze huiseigenaren een warmtepomp wel voordelig. De verwachting is dan ook dat veel huiseigenaren net voor 2026 een nieuwe gasketel aanschaffen om onder de verplichting tot hybride warmtepomp uit te komen. De huidige verplichting negeert diverse thuissituaties en vraagt om maatwerk. De belangenorganisatie roept op tot een gedifferentieerde benadering, waarbij de minister de individuele context van huiseigenaren betrekt.
Begin van verplichtingen voor huiseigenaren?
Tot slot dringt VEH aan op algehele benadering van de financiële gevolgen van de totale energietransitie voor huiseigenaren. In de komende jaren worden zij niet alleen geconfronteerd met de investeringen voor warmtepompen, maar ook met andere verduurzamingsmaatregelen zoals isolatie en zonnepanelen. Bovendien heeft ook het verdwijnen van de salderingsregeling een groot effect op de terugverdientijd van een warmtepomp. Het onderzoek van VEH benadrukt de noodzaak van een rechtvaardig beleid inzake de verplichting tot hybride warmtepompen. Met de financiële belangen en diverse thuissituaties van huiseigenaren in overweging nemend, is het cruciaal dat de minister zijn plannen heroverweegt en streeft naar een beleid dat zowel duurzaam als eerlijk is.
Bron: Vereniging Eigen Huis, Rijksoverheid
Menno van Eck
Vreemde verplichting. Waarom hybride als full electric net zo goed kan in veel gevallen. Isoleren is een belangrijke eerste stap.
Ook bij oudere huizen….
Karin
Nu al eens geïnformeerd over een hybride wp. Echter, door onze pelletkachel gebruiken we maar 550m3 gas/jaar. Volledig niet rendabel om over te stappen. Ook de monteur die vorige week de cv kwam onderhouden zei dat.
Sander
Een warmtepomp onttrekt warmte uit de buitenlucht. Zelfs bij temperaturen onder nul.
En dat doet zo’n warmtepomp juist heel efficiënt: Je stopt er bijvoorbeeld 1000Watt aan energie in en je krijgt er voor 3000Watt aan warmte voor terug.
Dat verschil haal je dus uit de lucht en is dus “groene” energie.
Tel daarbij op dat elektra per saldo ook goedkoper is dan gas. Dubbel voordeel.
jefta
Hybride warmtepomp verplichten als aardgas C.V. aan vervanging toe is???
Ben dubbel degene die Sjaak heet.
Moet je op dat moment en cv en wp aanschaffen…..
Als je net voor de datum een nieuwe cv laat plaatsen kan je zeker tot 2046 vooruit.
jefta
Hybride warmtepomp verplichten als aardgas C.V. aan vervanging toe is???
Ben dubbel degene die Sjaak heet.
Moet je op dat moment en cv en wp aanschaffen…..
Als je net voor de datum een nieuwe cv laat plaatsen kan je zeker tot 2036 vooruit.
AAH de Bok
Zolang de stroom voor warmtepompen zeker in de winter door fossiel stroom wordt geleverd is dit onzin. Weer zo’n dom idee van een incapabele minister/minsterie