Acht kerndoelenstellingen

Regeringsleiders van alle EU-landen hebben in 2010 acht kerndoelstellingen vastgesteld over thema’s zoals; onderwijs, armoedebestrijding, arbeidsparticipatie, onderzoek & ontwikkeling en klimaat & energie. Alle lidstaten hebben deze voornemens vertaald naar nationale doelstellingen. Afgesproken is om deze doelstellingen voor 2020 te behalen. Momenteel voldoet Nederland alleen voor het percentage hoogopgeleiden aan de EU-doelstellingen voor 2020. De andere doelen zijn nog niet gehaald.

Doelstellingen voor onderwijs dichtbij

De doelstellingen voor het onderwijs zijn in een vergevorderd stadium. In 2008 passeerden het percentage hoogopgeleiden in

EU-Nederland

de leeftijdsgroep van 30 tot 35 jaar het afgesproken minimum van 40%. Vooral onder vrouwen en mannen met een niet-Nederlandse herkomst is het percentage hoogopgeleiden gegroeid. In 2015 waren meer vrouwen dan mannen hoogopgeleid. Het percentage schoolverlaters daalde naar 8,2% binnen de leeftijdscategorie 18-25 jaar. Het doel van 8% is hiermee een kwestie van tijd.

Werkloosheid gedaald

De werkloosheid in de leeftijdsgroep 20-65 nam in 2015 met 1% af tot 76,4% . Het doel, 80% , lijkt dichterbij te komen, maar er moeten nog stevige stappen gezet worden om dit doel ook daadwerkelijk te halen. In tegenstelling tot de daling van de werkloosheid groeide het percentage huishoudens dat risico loopt op armoede of sociale uitsluiting juist. In 2008 was dit nog 14,9% , in 2014 steeg dit naar 16,5%. Oorzaak hiervan is de stijgende werkloosheid in de crisisperiode, waardoor er op dit moment meer huishoudens zijn die geen of weinig betaald werk verrichten.

Gebruik hernieuwbare energie ver van doel

Met de doelstellingen voor hernieuwbare energie loopt Nederland het meest uit de pas. De doelstelling van 14% in 2020 is met het huidige percentage van 5,8% mijlenver weg. Nederland behoort met een 26e plek dan ook tot de achterhoede in de EU. Belangrijke oorzaken van deze achterstand zijn:

  • Nederlandse consumenten stoken weinig op hout en veel op gas
  • Nederland maakt weinig gebruik van energie uit waterkracht
  • Weinig beschikbare subsidies voor hernieuwbare energie
  • Te trage opmars zon- en windenergie

Minister Kamp (of diens opvolger) krijgt nog een hele kluif om de EU-doelstellingen te halen. Afgelopen maand kondigde de minister van  Economische Zaken al aan dat hij het Energieakkoord gaat aanscherpen om de kans van slagen groter te maken.

Meer over de energietransitie

2020 doelen
doelen eu

Bron: Centraal Bureau voor de Statisitek

Wat moeten we meer doen? 

Discussieer mee!

3 reacties op “Nederland stelt teleur in tussenstand van behaalde EU-doelen”

  1. Pacito

    ik stook al hout en heb zonnepanelen op mijn dak, maar in mijn eentje red ik het niet. Wie volgt ?

  2. Pacito

    @De werkloosheid in de leeftijdsgroep 20-65 nam in 2015 met 1 procent af tot 76,4 procent. Het doel, 80 procent, lijkt dichterbij te komen, @
    Wat is dit voor een merkwaardig doel ? Hoe hoger de werkloosheid hoe beter ?

  3. AAH de Bok

    We moeten ons niet gek laten maken door die doelstellingen die door de EU zijn bedacht. Duurzame structurele oplossingen zoals thorium centrales moeten worden ontwikkeld, dit duurt wat langer dan 2020, maar maakt die inefficiënte windmolens overbodig. Windmolens draaien alleen op subsidies en kunnen nooit de energie behoefte afdekken. Stoppen dus met die onzin.

Geef een reactie