Aan de slag met wonen zonder aardgas

Met het manifest bundelen gemeenten, provincies, netwerkbedrijven, en energiecoöperaties activiteiten voor de overgang naar een leefomgeving zonder aardgas. Dit gebeurt in samenwerking met woningstichtingen, bouwbedrijven en andere bewonersorganisaties. De aardgastransitie vraagt daarbij ook om het delen en ontwikkelen van kennis binnen al deze organisaties op zowel landelijk als lokaal niveau. Lokale duurzame energie-initiatieven (LDE) vervullen een aanjagersrol binnen deze ontwikkelingen.

Gezamenlijke CO₂-reductie van vijf megaton

Het stoppen met het gebruik van aardgas voor het verwarmen van gebouwen en water levert een jaarlijkse Co2-reductie op van maar liefst 5 megaton. Dit houdt in dat ruim 7 miljoen huishoudens overgaan naar een duurzame alternatieve manier

ROTTERDAM, 26 oktober 2016.
Klimaattop 2016 in de van Nellefabriek
FOTO MARTIJN BEEKMAN / IenM

van ruimteverwarming en warm water. Een goed voorbeeld hiervan zijn de Nul-op-de-meter woningen. Hierin wordt aardgas vervangen door de combinatie zonnepanelen en warmtepomp. De realisatie van NOM-woningen wordt vanuit de overheid al gesubsidieerd door middel van de Energieprestatievergoeding (EPV). Vanaf 2030 moet de aardgastransitie gerealiseerd zijn.

Nederlanders niet op de hoogte

Veel bewoners hebben geen flauw benul van de noodzaak die er is om te stoppen met het gebruik van aardgas. Slechts 14 procent van de Nederlanders geeft aan dit wel te weten. Voor een snelle omschakeling van aardgas naar duurzame warmte is het essentieel dat zij beter geïnformeerd worden. Op de website Hierverwarmt.nl kunnen Nederlanders de plannen vinden in hun omgeving.

Initiatiefnemers van het manifest

Programmabureau Warmte Koude Zuid-Holland en het Klimaatbureau HIER zijn de initiatiefnemers van het manifest. Maya van Steenhoven van Warmte Koude Zuid-Holland is blij met deze stap en vindt dat we veel meer moeten doen dan we op dit moment doen. Zeker als we de Europese klimaatafspraken serieus nemen. Sible Schöne van HIER geeft aan dat de transitie van kolen naar aardgas in de jaren 60 vergelijkbaar is en ons veel heeft gebracht, maar dat het tijd is voor een schoner alternatief. De aardgastransitie is een langdurig en groot proces. Des te belangrijker dat we deze stap nu hebben gezet. Ook netbeheerder Enexis heeft het manifest ondertekend.

Meer over de energietransitie

Bron: Hierverwarmt.nl, Klimaatbureau HIER

Wat is duurzame warmte? 

Discussieer mee!

9 reacties op “Nederland gaat aan de slag met wonen zonder aardgas”

  1. Mikebike

    Heb je al geïnformeerd naar wat zo’n systeem kost, en hoelang het meegaat, en dan weer die kosten…
    Als het toestel vergelijkbaar is met een gasketel is het pas interessant, of je moet een dikke baan hebben, en dan in een luxepositie zitten, dat je die noviteiten nu al betalen kan..
    Jan modaal red het dus niet.

  2. Rikus Van Houten Cacao

    waarom moet ik zoveel geld betalen dat netbeheerder enexis mijn gasmeter er uit haalt ,gebruik gas alleen nog om te koken en dat kan ook op stroom van mijn zonnepanelen .

  3. Jan Kroezen

    Wij hebben al sinds 2007 in onze toen nieuwgebouwde vrijdstaande woning van 550 m3 geen gas meer, maar een warmtepomp en ons hele huis draait dus op elektra. Toen was het een noviteit en kregen we vragen waarom toch geen gasaansluiting gewenst was. Het verbruik is ongeveer 10.000 kw per jaar met dag en nachtmeters, en omdat we zonnepanelen hebben krijgen ook nog teruglevering van 1800 kw. Uiteindelijk is ons energieverbruik ongeveer 120 euro per maand, en dat is inclusief warm water en koken. Als er vragen zijn, stel ze vooral, Het klimaat in ons huis is danktzij de overal aangelegde vloerverwarming heerlijk. Natuurlijke ventilatie middels roosters in de ramen. Grootste voordeel is dat we in de zomermaanden van een heel goedkope koeling profiteren. Inderdaad de aanleg van dit systeem kost ruim 3 keer zoveel dan conventioneel, maar de voordelen krijgen na ruim 8 jaar de overhand.

  4. Jan

    Slim is anders.
    Je krijgt dan vanzelf een deurwaarder aan de deur.
    Naast het bedrag dat je had moeten betalen, komen er incasso kosten bij en vermoedelijk ook nog de kosten van afsluiting.

  5. Miro Vinduska

    Ik heb zonnepanelen, el bojler voor warm water, heb kosten vermindert maar als wij gaan overstapen allen op elektrisch wordt stroom duurder enfinanciel worden wij niet beter wel minder co2 en schoner lucht

  6. Lambert Mertens

    Allemaal leuk en aardig, maar ik heb grote twijfels of dit realistisch is: Ik wil zelf in een oude boerderij een stap zetten naar vermindering van gasverbruik. Ik heb 4 of 5 offertes gevraagd, maar krijg ze eenvoudig niet. Ik heb dus twijfels of er wel voldoende mensen zijn met kennis en ervaring.

  7. Martin Selten

    Inderdaad kost dit geld maar er is een heel eenvoudige oplossing! Gewoon niet meer betalen, dan sluiten ze je af! Anders ben je veel geld kwijt voor het afsluiten en een half jaar verder! Ze vragen er toch om! Ben nu zelfvoorzienend… Ben nu honderden euro’s goedkoper uit. Eens kijken of ze dit verhaal plaatsen!

  8. Peter Vermeer

    Klinkt allemaal best leuk maar hoeveel ruimte word er gegeven voor kleinschalig initiatief. Nu zijn de afnemers gebonden aan contracten die gemeenten met leveranciers afsluiten. Willen de consumenten hier vanaf worden ze op dit contract gewezen en blijken ve3l zaken niet mogelijk te zijn. Stadsverwarming is hier een mooi voorbeeld van. Overst1kan niet en de vaste kosten worden torenhoog opgeschroefd. Meestal zijn de leveranciers en gemeenten twee handen op een buik en zijn de burgers overgeleverd aan de wolven.

  9. Jan Siderius

    Ik ben al een eind op weg, 250 kuub gas per jaar nog. De verwarming doe ik nu met infraroodverwarming. In de loop der jaren heb ik veel geisoleerd. Lastig is wel dat je nu nog verplicht bent een gasaansluiting te hebben. Het gas laten afsluiten is nog niet makkelijk en kost nog aardig wat geld.

Geef een reactie