Energie zonder grenzen

Op vrijdag 20 januari werd de conferentie; Energie zonder grenzen, in het Atlas Theater in Emmen gehouden. Op deze jaarlijkse bijeenkomst worden duurzame innovaties gepresenteerd en workshops gegeven door verschillende instanties en bedrijven. Dit jaar waren er ongeveer 140 deelnemers aanwezig. Onder toeziend oog van deze deelnemers werd er dus een grote stap gezet in de samenwerking tussen Noord-Nederland en Duitsland.

Grensoverschrijdende samenwerking

De Nederlandse provincies; Friesland, Groningen, Drenthe en Overijssel en de Duitse deelstaat Niedersachsen willen vaart zetten achter de Europese energietransitie. Een grens-overschrijdende samenwerking is daarbij volgens hun essentieel

conferentie_energie_zonder_grenzen

Technologische, juridische en financiële barrières kunnen daardoor beter aangepakt worden en op de politieke agenda van Brussel worden gezet. Met de intentieverklaring wordt vooropgelopen binnen de Europese Unie. Een reden dat Eurocommissaris Sefcovic in mei 2015 al een bezoek bracht aan Noord-Nederland.

Verschillende innovatieve presentaties

Tijdens de conferentie werden 3 workshops gegeven. Zo werd onder andere het initiatief; Smart Energy Region Emmen-Haren, gepresenteerd. Hierin staat dat beide gemeenten het elektriciteitsnet willen verbinden, om tot een grensoverschrijdende energiemarkt te komen. Energieleverancier Nuon, presenteerde hun plannen voor een nieuwe superbatterij voor grootschalige opslag van duurzame energie. Deze wordt gevestigd in de Eemshaven. Ook het project; Power-2-Flex, werd besproken. Binnen dit project wordt door Duitse en Nederlandse initiatiefnemers geëxperimenteerd met opslag van energie.

Energie besparen

Tot slot werd er binnen alle workshops ook tijd besteed aan het energieverbruik in Nederland. Gemeente Assen is met het project E-Intelligence bezig om verandering te creëren in het energieverbruik in haar regio. De bedoeling is om mensen meer bewust te maken van hun energieverbruik en de mogelijkheden die er zijn om energie te besparen.

Meer over de energietransitie

Bron: Provincie Drenthe, Gemeente Assen

Geef een reactie