In de Europese race naar hernieuwbare energie blijft Nederland het slecht doen. Nederland blijft alleen Luxemburg voor. Malta staat inmiddels op gelijke hoogte met Nederland.

Geplaatst op 6 februari 2018 door in de categorie Nieuws.

alle energieleveranciers

      230x gezien   0 reacties

Afspraken klimaatakkoord

Een van de afspraken in het Parijse klimaatakkoord is, dat 20 procent van alle verbruikte energie voor 2020 duurzaam moet zijn. Een jaar geleden (2016) was het aandeel hernieuwbare energie in Europa al 17 procent, waarmee het Europees gezien heel goed gaat. In 2030 moet dit percentage 27 procent zijn. Kort geleden besloot het Europese Parlement dat het percentage zelfs opgeschroefd wordt naar 30 procent.

Zweden ruim aan kop

Een aantal landen heeft haar doel voor 2020 al behaald. Finland, Zweden, Denemarken, Estland, Italië en Roemenië zijn hier voorbeelden van. Zweden voert de lijst al langere tijd aan en heeft met 53,8 procent hernieuwbare energie, een groot aandeel in de strijd om de doelstelling uit het klimaatakkoord te halen. Zweden maakt vooral gebruik van waterkracht als duurzame energiebron.

Nederland blijft ver achter

Ondanks dat Nederland een weinig ambitieus doel heeft, blijft het slecht presteren op het gebied van hernieuwbare energie. In 2016 was slechts 6 procent van het energieverbruik afkomstig uit hernieuwbare bronnen. De verwachting is dat het beoogde doel van 14 procent in 2020 bij lange na niet gehaald gaat worden. Ook het “groenste” kabinet ooit, zoals Rutte het huidige kabinet voorstelde, gaat dit waarschijnlijk niet veranderen.

Overzicht aandeel hernieuwbare energie Europa

Bron: Eurostat

Duurzame onderwerpen