Introductie keurmerk eind 2016

Eind dit jaar introduceert Stroomversnelling het NOM-keurmerk. Dit keurmerk geeft de garantie dat een bouwer die zégt dat hij NOM-woningen kan bouwen, ook echt NOM-woningen oplevert. Dat kan woningcorporaties over de streep trekken om bij nieuwbouwprojecten en grote renovaties NOM-woningen te realiseren. Stroomversnelling is een netwerk van ambitieuze bouwers, toeleveranciers, corporaties, gemeentes, financiers en netbeheerders.

Wat is een nul-op-de-meter woning?

Een nul-op-de-meter woning wekt evenveel of zelfs meer energie op dan de bewoners van het huis nodig hebben. Hoe? Door een uitgekiende mix van isolatie en ventilatie (gevelaanpak), verwarming en koeling (slimme installaties) en het opwekken van eigen, duurzame energie, bijvoorbeeld met een windturbine of zonnepanelen. Het huis krijgt het etiket

energie neutraal huis

nul-op-de-meter als het ‘in een Nederlands klimaat’ en ‘bewoond door een gemiddeld huishouden’ een energieverbruik heeft van 0 of minder. Uiteraard is een NOM-woning beter voor het milieu.

Andere stimulans: energieprestatievergoeding

Afgelopen januari nam de Tweede Kamer een wetsvoorstel aan dat ook tot doel heeft om het aantal NOM-woningen te laten groeien. Woningcorporaties mogen huurders voortaan om een energieprestatievergoeding (EPV) vragen voor een nul-op-de-meter woning. Eerder kon dit niet, wat woningcorporaties tegenhield om fors te investeren in energiemaatregelen. De overheid wil overigens dat de totale woonlasten van huurders niet stijgen. Als de lagere energierekening van een huurder de EPV compenseert, levert de maatregel op de eerste plaats meer banen op in de bouwwereld. En het milieu trekt aan het langste eind.

Meer over de energietransitie

Bron: Stroomversnelling, Aedes

Hoeveel staat op uw meter? 

Discussieer mee!

Geef een reactie