Ulft bouwt 32 all electric woningen

Op het Dru Industriepark in Ulft bouwt woningstichting Wonion 32 woningen die alleen op elektriciteit gaan draaien. De woningen worden voorzien van een indak-warmtepomp die zorgt voor warm water en verwarming van de woningen. Deze lucht/water-warmtepomp wordt uitgerust met een boiler van 200 liter. Ook krijgen de woningen vloerverwarming, basisventilatie en zonnepanelen. Met de zonnepanelen kan elke woning ongeveer 9.000 kWh per jaar opwekken. Ook worden de woningen volledig geïsoleerd opgeleverd. Het doel is om de energienota terug te brengen naar nul.

Nul-op-de-meter woningen

Ermelo heeft 39 nul-op-de-meter woningen

Met het project Groevenbeek Noord heeft de gemeente Ermelo in samenwerking met externe partijen 39 woningen gebouwd die geen gasaansluiting meer nodig hebben. De koopwoningen zijn in slechts 5 maanden gebouwd en werden eind juni opgeleverd. Alle woningen zijn voorzien van een dikke isolerende schil met triple glas. Op het dak liggen 23 zonnepanelen die ongeveer 6000 kWh per jaar opleveren. Een elektrische boiler zorgt voor warm water en het binnenklimaat wordt gestuurd door een balansventilatiesysteem met warmteterugwinning. De bouwer, Van Wijnen, gaat het energieverbruik van de woningen monitoren.

Andere initiatieven van gasloos wonen

Ulft en Ermelo zijn niet de enige die hun woningen gaan verduurzamen. In Brabant worden de komende 3 jaar maar liefst 1000 bestaande woningen energieneutraal gemaakt. In 2050 moeten alle 80.000 bestaande woningen zijn aangepast. In Gorinchem is de wijk Hoog Dalem al volledig elektrisch ingericht. Een aantal van de 1000 woningen zijn zelfs energieneutraal door de plaatsing van zonnepanelen en een accu. In de provincie Groningen worden de komende tijd 1650 woningen zodanig aangepast dat een gasaansluiting niet meer nodig is en in Rotterdam is een heus proeftuin ingericht voor gasloos wonen.

Regeling vanuit Energieakkoord

Dat gemeenten en provincies grootschalig gaan investeren in verduurzaming is niet helemaal verrassend. Vanaf 1 juli 2014 konden verhuurders van huurwoningen namelijk subsidie aanvragen voor het nemen van energiebesparende maatregelen. Er was in totaal 400 miljoen beschikbaar en daar wordt nu gretig gebruik van gemaakt. Het kabinet hoopt met deze maatregel, uit het Energieakkoord, de CO2 reductie te bespoedigen.

Meer over de energietransitie

Geef een reactie