Toenemende koelbehoefte door warmere zomers

"De zomers in Nederland worden steeds warmer en de vraag naar koeling groeit," zegt Marijn Flipse, CEO en oprichter van Quatt. Hij legt uit dat normale airco’s vaak vervuilend en onaantrekkelijk zijn vanwege de benodigde buitenunit en het leidingwerk naar alle kamers. Bovendien kunnen conventionele warmtepompen beperkt of niet koelen. Daarom hebben de engineers van Quatt Quatt Chill ontwikkeld. Dit aircosysteem werkt samen met de warmtepomp en kan elke kamer afzonderlijk ijskoud koelen. Wat dit systeem uniek maakt, is dat de warme lucht wordt omgezet in lauwwarm water. Dit water stroomt via de cv-leidingen naar de warmtepomp of warmtebatterij. Hierdoor wordt duurzaam koelen mogelijk, omdat de warmte later weer kan worden gebruikt.

Quatt Chill beschikt over innovatieve technologie

Quatt heeft een patent aangevraagd voor de technologie die warmte via de cv-leidingen naar de warmtepomp afvoert. Flipse legt uit dat bijna elke warmtepomp technisch kan koelen, maar dat radiatoren in Nederlandse huizen hier niet op zijn gebouwd. Wanneer radiatoren worden gekoeld met een normale warmtepomp, treedt condensatie op, vergelijkbaar met een koud blikje uit de koelkast. Hierdoor ontstaat snel een plas water onder de radiator. Quatt heeft dit probleem opgelost door ervoor te zorgen dat de temperatuur van het water in het cv-systeem nooit onder het dauwpunt komt. Dit voorkomt condensatie.

Eenvoudige installatie

Flipse geeft aan dat de Quatt Chill eenvoudig in de radiator aangesloten kan worden met een connectie die door Quatt wordt verzorgd. Quatt Chill maakt namelijk gebruik van de bestaande infrastructuur van het verwarmingssysteem. Hierdoor zijn er geen extra buitenunits, leidingen of aanpassingen aan de woning nodig. Dit maakt de installatie en het gebruik van Quatt Chill zeer eenvoudig en gebruiksvriendelijk.

Snelle verwarming bij lage temperaturen

Quatt Chill heeft het formaat van een bijzettafel en is krachtig genoeg om een gemiddelde huiskamer te koelen. Dit apparaat maakt deel uit van het Quatt-ecosysteem, dat al een slimme hybride warmtepomp omvat. Vanaf komende winter kan dit systeem worden geüpgraded naar een volledig elektrisch systeem. Flipse benadrukt dat huiseigenaren met dit systeem ’s winters duurzaam elke kamer afzonderlijk kunnen verwarmen en ’s zomers kunnen koelen. Via een app kan de temperatuur eenvoudig worden ingesteld en het verbruik worden bekeken.

Flexibele verwarming

Daarnaast kan Quatt Chill ook bij lage temperaturen snel een ruimte verwarmen. Flipse geeft een voorbeeld: "Stel, je werkkamer bevindt zich op zolder. In de zomer is verkoeling nodig, maar 's winters is het kouder. Als je niet de hele dag de kachel aan wil zetten, kun je Chill zo instellen dat het de kamer binnen vijf minuten verwarmt." Quatt Chill is vanaf de lente van 2025 leverbaar.

Over Quatt Chill

Quatt is een Amsterdamse scale-up die zich richt op slimme warmtepompen. Het bedrijf ontwikkelt, produceert en installeert Quatt Hybrid, een hybride warmtepomp die wordt aangestuurd door slimme software. Quatt is marktleider in Nederland op het gebied van hybride warmtepompen. Het onderscheidt zich door het design, de beste terugverdientijd en het gebruik van AI en software. Het snelgroeiende bedrijf heeft circa 160 medewerkers. Quatt werd in 2021 opgericht door de broers Marijn en Bas Flipse. Hun doel is om in 2030 drie miljoen warmtepompen te hebben geïnstalleerd.

Meer over warmtepompen

Bron: Quatt

  • Jouw feedback
  • 0   0

Geef een reactie